Kapar na Benjaminu

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Kapar na Benjaminu

OdgovorNapisal/-a drugmirko » 12 maj 2005, 10:55

hoj,

se opravičujem, nisem našu teme v ktero bi vtaknu žužkasto vprašanje, pa sem kr novo odprl... sej ne zamerite :mrgreen: .

navadnega zelenolistnega benjamina mi je napadel Kapar in to kr hudo. sem pa opazu dokaj pozno, ko so listi začeli veneti in ko se je že par tednov mastil in vse se je limalo po tleh... jih pač še nigdar v petih letih kar ga mam ni mel, pa mi ni potegnilo. poškropil sem ga dvakrat z PRIMA-R insekticidom, ki naj bi po rastlini naredil voščeno prevleko in Kaparje zadušil.... no, je to bl en blažev žegen. sej nekaj jih je pocrkalo, še zdaleč pa ne vsi. zdej so mi prodali Confidor SL 200, kmetijski insekticid za tretiranje vsega od hmelja, krompirja itd, do sobnih rastlin. ker je premrzlo, da bi ga za par dni zvleku ven in pošprical s tem strupom bi vas vprašal:

- ali ma kdo iskušnje s tem insekticidom?
- ali kdo ve za še kakšen insekticid ki je učinkovit proti tej golazni? (benjamin je žal prevelik in preveč okužen za ročno obiranje)
- kaj naredit z zemljo? (insekticid se škropi po listih in steblu, v zemljo pa ne)
- ali naj ga po strupljenju presadim?
- je možno, da je Kaparja fasal z novo zemljo? (sem ga lani presajal)
-ali naj ga potem tudi obrežem? (se je posušilo precej listov in so veje bolj ošopane... mislim, zaradi dodatne izgube mlečka na obrezninah)


hvaležen za vsak nasvet :D
drugmirko
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 12 maj 2005, 09:32
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a cyberman » 12 maj 2005, 14:15

Zdravo,

Mam podobne težave z Yucco. Spomladi jo zalijem s Confidorjem ali Metasystox-om in pol je mir za nekaj časa. S časom pa se spet navlečejo nazaj ker je čez poletje zunaj. Lahko tudi špricaš ampak je precej zoprno kaparju blizu prit zaradi ščitka na hrbtu in je verjetn treba nekajkrat ponovit.
Aleš
cyberman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 07 maj 2003, 12:38
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Akasha » 12 maj 2005, 22:03

Jaz sem na pomaranči lani kaparje kar ročno pobirala dol,potem pa sem še z Biokillom škropila... To je bilo treba ponavljati nekajkrat,ker skoraj vedno kakega kaparja izpustiš,potem se pa spet namnožijo :evil:
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 28 mar 2005, 19:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a drugmirko » 12 maj 2005, 23:18

huh... zgleda jako trdovratna zver :cry: . bom probal z vsemi tremi metodami, obiranjem, špricanjem in zalivanjem s Confidorjem. hvala za pomoč :D
drugmirko
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 12 maj 2005, 09:32
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kitty » 13 maj 2005, 08:40

cyberman je napisal/-a:Zdravo,

Spomladi jo zalijem s Confidorjem ali Metasystoxom in pol je mir za nekaj časa.


A za zalivanje narediš mešanico kot po navodilih za škropljenje?
Na Confidorju piše:
na okrasnih rastlinah za zatiranje listnih uši (Aphididae) in rastlinjakovega ščitkarja (Trialeurodes vaporariorum) v 0,05-0,125% koncentracije /5-12,5 ml na 10 l vode) na prostem in v rastlinjakih

Ali narediš kakšno drugačno mešanico?

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a cyberman » 13 maj 2005, 08:41

Jaz za zalivanje naredim mešanico na zgornjem robu jakosti. Se pravi cca 1ml na liter, oziroma 10ml na 10 l vode
Aleš
cyberman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 07 maj 2003, 12:38
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Kitty » 13 maj 2005, 08:49

cyberman je napisal/-a:Jaz za zalivanje naredim mešanico na zgornjem robu jakosti. Se pravi cca 1ml na liter, oziroma 10ml na 10 l vode


Hvala. Bo šlo bit preskušeno. Pri mami. Ima 5 velikih in zelo okuženih benjaminov, ki sem jih sicer s škropljenjem že nekaj reševala, pa mi je samo delno uspelo.

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a poppy-- » 16 maj 2005, 23:00

Prosim za pomoc! Tudi jaz imam Benjamina in so se z njim zacele dogajati cudne reci.
Kar je zeleno na listih je zacelo postajati rumeno oz oranzno, na spodnji strani lista pri peclju pa je ena bela pikica (kot bi bila voscena). Eni listi pa so se zaceli susiti. Nevem kaj je narobe, ali je mogoce za to kriv kapar, saj nevem kako izgleda??
Mi lahko kdo svetuje s cim naj ga posprejam ali kako drugace pomagam?

:? :? :?
poppy--
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 57
Pridružen: 16 maj 2005, 22:48
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kitty » 17 maj 2005, 06:04

poppy-- je napisal/-a:so se zaceli susiti. Nevem kaj je narobe, ali je mogoce za to kriv kapar, saj nevem kako izgleda??
Mi lahko kdo svetuje s cim naj ga posprejam ali kako drugace pomagam?

:? :? :?


Na tejle strani najdeš par slik kaparja.
http://www.hortnet.co.nz/.../%20scales/pcorfem1.htm

Sicer se pa najraje zadržuje na spodnji strani listkov ob glavni žili in na pecljih. Dodatno znamenje, da je na benjaminu kapar, je to, da je rastlina lepljivo sladkasta.

Pošpricaš lahko s pripravki, ki smo jih omenjali v tej temi, lahko pa v vrtnariji kupiš tudi liter že pripravljene tekočine v brizgalki. Ti kar vprašaj, za sredstvo proti kaparju, pa ti bodo povedali, kaj.

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a drugmirko » 18 maj 2005, 15:07

poppy to je definitivno kapar. čist enake simptome ma tudi moj benjamin! listi so se sušili v oranžkasto farbo, mastno je blo vse naokrog in pod listom je praktično na vsam peclju tista voščena snov. kapar ma tak piramidast rjav ščitek in moj je bil že tak okužen da so zrasli zelo veliki meni bebcu, je zgledalo kot stebeljni poganjki ali bradavice na lubju, so ble pa "mutantske zveri" :D. največji so meli ene 4-5 mm v dolžino in ene 3 mm v višino. benđamin je pa skorej smrt storu.

sem se ravnal po nasvetih in mislim, da je golazen pocrkala, ker gre zelo zlahka stran, ko podrgnem. edino, jih je tulko, da verjetno nebom mogu čist vsega dol pobrat že zaradi verjetnosti same... in kaj je tista voščena snov? so notri jajčeca? ali bo zdej, ko sem ga pošprical in zalil s 0,5 ml/l confidorja varen pred zalego, ki je bla na njem že pred škropljenjem? okužba z novimi je seveda povsem možna, zanima me za jajčeca, ki so jih pustili gor zdejšnji?
drugmirko
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 12 maj 2005, 09:32
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kitty » 20 maj 2005, 06:49

drugmirko je napisal/-a:so notri jajčeca? ali bo zdej, ko sem ga pošprical in zalil s 0,5 ml/l confidorja varen pred zalego, ki je bla na njem že pred škropljenjem? okužba z novimi je seveda povsem možna, zanima me za jajčeca, ki so jih pustili gor zdejšnji?


Bla včeraj v "svoji" vrtnariji. Pravi še: če špricaš, moraš čez par mesecev, ko se jajčeca razvijejo, spet. Sicer ima pa ona odličen recept proti kaparju (poleg confidorja ali perfekciona): pustiti, da se zemlja v benjaminovem loncu čimbolj posuši in ga nato zaliti z mešanico prila in vode. Benjamin potegne vase poleg vode še milnico, jo spusti ven skozi liste, ki postanejo zaradi nje popolnoma gladki in kapar se nima več na čem držati - zalega popada dol. Tako jaz zdaj pridno "sušim" sestrin benjamin in pošiljam materi recept :)

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a cyberman » 20 maj 2005, 12:51

Ojla,

a pa to rastlini nič ne škoduje če ji daš tako "žajfnco" pit ? A mora bit kakšen bolj ekološki pril ?
Aleš
cyberman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 07 maj 2003, 12:38
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Kitty » 20 maj 2005, 13:30

cyberman je napisal/-a:a pa to rastlini nič ne škoduje če ji daš tako "žajfnco" pit ? A mora bit kakšen bolj ekološki pril ?


Ona trdi, da ne. Je pa rekla, da ni treba pretiravati s koncentracijo :)

Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a XaBelle » 19 dec 2007, 18:34

hej!

vidm da je tukej ze velik napisano o kaparjih... no useen mam se uprasanje:D zanima me, ce je Promanal AF skodljiv za kaktuse in kako pogosto ga lahko uporabm. pa se, ce bo kaktus zgnil, ker sem ga mal picla ko sm dajala kaparje dol z ostro konico??

hvala
LP, XaBelle
XaBelle
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 19 dec 2007, 18:29
Kraj: kocevje

OdgovorNapisal/-a XaBelle » 19 dec 2007, 19:58

alpigena je napisal/-a:Če boš že uporabila Promanal AF ga nanašaj s čopičem ali vatirano palčko na same insekte in malo naokoli. Vsekakor ni dobro da škropiš cel kaktus. Promanal AF je v bistvi mineralno olje, ki deluje tako, da zaduši insekte, lahko pa tudi rastlino. Najbolj učinkovito je ročno odstranjevanje s kombinacijo sistemičnega insekticida. Tako kot je že Dušan od Hrovatina zapisal se je pri kaparju izkazalo zelo učinkovito sredstvo Calypso.

Kar se pa tiče poškodbe kaktusa pa bo tam ostala verjetno brazgotina. Zaradi tega ne bi smel propasti.

Torej veliko uspeha.


hvala!!

kje se pa dobi Calypso? kaj pravzaprav je to? strup?? :oops:
a mora bit kaktus res v majhni (skoraj premajhni) posodi al je lahko v malo večji?

kako bi pa lahko vnaprej zascitla kaktuse pred kaparji?
LP, XaBelle
XaBelle
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 19 dec 2007, 18:29
Kraj: kocevje

OdgovorNapisal/-a XaBelle » 19 dec 2007, 20:11

alpigena je napisal/-a:Calypso je sistemični insekticid in ga dobiš v vseh trgovinah, ki imajo dovoljenje za prodajo škropiv, npr. Kalija, Bauhaus (poseben oddelek). Res je, da imajo kaktusi rajši manjši lonček.


a je mozno da je ta kapar tko velik pa prou skupej povezan v eno veliko (dolgo, ne tko siroko) belo 'packo' pa prou spodej pri koreninah na okroglem kaktusu (gymnocalycium saglionis)

kok jih lahko zascitm pred kaparji?

a majo calypso tut v cvetlicarnah?
LP, XaBelle
XaBelle
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 19 dec 2007, 18:29
Kraj: kocevje

OdgovorNapisal/-a XaBelle » 19 dec 2007, 20:34

alpigena je napisal/-a:Calypsota nimajo v cvetličarnah. Imajo ga v raznih zadrugah in tudi v manjših trgovinah za vrt. Zdaj ko si opisala to zadevo mislim, da gre pravzaprav za vatasto uš, ki je kar pogosta na kaktusih, sploh pa pozimi v suhih prostorih. Pa nič zato, tudi za vatasto uš je Calypso. Samo prej tisto belo zadevo malo razkoplji z zobotrebcem, potem pa pošpricaj po navodilih na flaški. To moraš ponoviti mislim da piše čez en teden in potem kaktus po drugem škropljenju speri z močnim curkom.


hvala!
LP, XaBelle
XaBelle
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 19 dec 2007, 18:29
Kraj: kocevje

OdgovorNapisal/-a dusanh » 19 dec 2007, 23:09

Živjo,
Kaparjev je več vrst, zato bi bilo dobro da te živalce malo poslikate. Ni potrebno da je makro fotka, samo čim bolj od blizu napadeno mesto, po možnosti ne iz roke.
Tisto belo je verjetno volnati kapar.
Zadnjič sem pozabil povedati, da sistemski strupi, to je tisti, ki skozi korenine in stebla prodrejo v liste in uničijo kaparje, delujejo takrat ko rastlina raste, in se sokovi intenzivno pretakajo po rastlini.V zimskem obdobju je pretok sokov upočasnjen ali pa ga sploh ni, zato počakajte na spomlad. Sedaj najbolj pomaga ročno odstranjevanje in predvsem izoliranje rastline od drugih.(postavite jo nekam v hodnik, ali podobno)
Pa veliko uspeha vam želim.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov