Mojemu bonsaju so pricel rumeneti in odpadati listi

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Mojemu bonsaju so pricel rumeneti in odpadati listi

OdgovorNapisal/-a Raško » 03 nov 2004, 11:33

Pozdravljeni, pred 4 dnevi sem dobil v dar notranji bonsaj (Carmona microphylla)...kupljen je bil baje v Bauhausu. Ze isti dan je imel nekaj rumenih listkov, ki so se zaceli susiti in odpadati...le-te sem populil. Vsak dan rumenijo novi listki, ki se susijo...kaj naj storim? Bonsaj je priblizno 1m od okna, ni na direktnem soncu, vendar na svetlobi. temperatura v sobi je okoli 18-20C. Zalivam ga vsak drugi dan...postavim ga za 5 min v postano vodo, da jo sam vsrka. Kaj naj storim, da zaustavim obarvanje listov rumeno in njihovo odpadanje?

LP Matevž
Raško
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 31 okt 2004, 11:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a manca1 » 03 nov 2004, 12:14

Živijo!

Nekaj o tvojem drevesu in vzgoji si lahko prebereš na tej strani:

http://www.bonsai-bci.com/species/fukien.html

Lp manca
manca1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 181
Pridružen: 07 maj 2003, 22:31
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a sandrap » 05 nov 2004, 23:59

Hoj

Dobrodošel novopečen lastnik Carmone :D
To je drugače ena od mojih priljubljenih rastlinic, ki ti v 1-do 2 dneh točno pokaže kaj si misli o tebi :wink: , ampak brez panike se da tudi njo obvladat. To kar se ti zdaj dogaja je le reakcija na spremembo. Seveda pa ji velja namenit temeljiti pregled, zelo je namreč dovzetna za razne večnožneže(beri uši). Drugače pa kot ti bo vsak rekel: preglej, če je zemlja zbita (kar najbrž tudi je) velja jo presaditi čim prej, samo malo počakaj da preboli šok selitve. Glede zalivanja pa takole rabi vedno vlažno zemljo samo ne utopi je. Drugače ti priporočam, da ji čez zimo nameniš počitek, ker ti bo v nasprotnem primeru v 2 letih odšla po gobe. Daj jo v hladnejšo sobo za čez zimo, pa čim maj temperaturnih sprememb, ker je na to peklensko občutljiva. Pa rada se šprica. Uf sem pa naložila. Upam, da ti bo kaj koristilo.
sandrap
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 11 avg 2004, 22:40

Čez teden dni

OdgovorNapisal/-a Raško » 06 nov 2004, 18:29

Hvala. Sedaj jo imam ze kak teden, nekaj listkov se vedno rumeni in po nekaj dneh odpade, vendar se mi zdi da je takih vedno manj. Na drugi strani poganja tudi kar nekaj novih, tako da mislim da bo vsaj zaenkrat vse OK. Skrbim, da je zemlja dokaj vlazna. Kar se tice temperature jo imam v sobi ob oknu. Temperatura je 18C.

Zemlja se mi zdi dokaj zbita...ali naj bonsaj presadim sedaj ali pocakam na pomlad? Kako se sploh presadi bonsaj?Kako je z obrezovanjem korenin in raznimi gnojili? Ali jo presadim v vecjo posodo ali lahko v isto? Kar se tega tice sem se kar nov...vsakrsna pomoc bi bila dobrodosla.

LP Matevž
Raško
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 31 okt 2004, 11:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sandrap » 08 nov 2004, 19:47

Mislim da imajo vse carmone zdaj to obdobje, ker so velike temperaturne spremembe. Moja je tudi protestno odvrgla nekaj listov. Gnojiti do spomladi nič. Korenine rezat pa tudi do spomladi nič. Če misliš da potrebuje presajanje jo kar daj, daj jo v mešanico zemlje akadme spodaj pa daj malo tistega vulkanskega kamenja za drenažo, aja če je le možno ne vznemirjaj preveč koreninsko gmoto in jo ne čisti pretirano. Če ni nujno počakaj do marca. V kako veliko posodo presajat pa je odvisno o velikosti. Zdaj jo le zalivaj in pusti, da počiva. Upam pa, da se odločiš do spomladi pokukat v klub tam ti bodo pa strokovnjaki vse pokazali.

LP Sandra
sandrap
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 11 avg 2004, 22:40


Vrni se na Bonsaji - notranji

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost