Božični kaktus - Nekaj novih dognanj

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Božični kaktus - Nekaj novih dognanj

OdgovorNapisal/-a dusanh » 25 dec 2020, 17:29

Schlumbergera truncata Zahvalni kaktus Božični kaktus
Nekaj novih dognanj.
Domovina tega členarja je subtropsko območje Brazilije ( Rio de Janeiro) , kjer rastejo po drevesih, grmovju in skalah. Prehranjujejo se z odmrlimi deli rastlin, odpadlim listjem,zračno vlago ter dežjem v zimskem času. Deževno obdobje se začne konec septembra in traja do januarja. Dnevi so krajši od noči, temperature ponoči padejo na 16 stopinj in to so pogoji, ko kaktus začne nastavljati popke, da lahko v decembru zacveti.
V naših razmerah je kaktus lahko poleti tudi zunaj, na rahlo zasenčenem prostoru, zaščitenem pred dežjem. Septembra lončnico prenesemo v notranji prostor, na zastekljen balkon, svetlo okensko polico, zimski vrt, saj ne prenaša nizkih nočnih temperatur. Poskrbimo, da skrajšamo dnevno svetlobo, lahko tudi tako, da kaktus pokrijemo z večjo kartonsko škatlo. Za nastavitev popkov in kasnejše cvetenje kaktus potrebuje krajši dan, do 14 ur in daljšo noč. Dnevne temperature lahko ostanejo take kot so v tem času, moramo pa znižati nočno temperaturo na 12 do 14 stopinj C. Vse te pogoje v stanovanju ni lahko vzdrževati, zato večini ne uspeva, da bi kaktus zopet cvetel naslednje leto. Približno po enem mesecu se pojavijo prvi popki in takrat prestavimo kaktus na prostor, kjer bo ostal naslednjih nekaj mesecev. Priporočam zmerno ogrevan in osvetljen prostor. Cvetovi se bodo najdalj ohranili pri temperaturi 16 do 18 stopinj C. Najbolje je, da lonček postavimo na podstavek z drobno mivko iz katere bo stalno izhlapevalo malo vlage in bo na ta način poskrbljeno za stalno rahlo vlažnost ozračja okoli kaktusa. V podstavek lahko dolivamo vodo vsakih nekaj dni. Moramo biti pozorni, da dno lončka ne stoji v vodi, ker to lahko povzroči gnitje korenin in posledično propad kaktusa.
torej kaktus zalijemo enkrat na teden ali deset dni, odvisno od temperature. Če imate 22 do 24 ali več stopinj enkrat tedensko, pri temperaturi 18 do 20 stopinj enkrat na 10 ali 12 dni. Ob cvetenju ne dodajajte hranil, saj to pospešuje hitreje odpadanje cvetov.
Ko cvetenje preneha in odpadejo cvetovi,kaktus 2 do 3 mesece miruje, kar pomeni, da ga v tem obdobju zalijemo samo enkrat ali dvakrat v podstavek, da se korenine ne začnejo sušiti.
Maja, po ledenih možeh, lahko kaktus zopet prenesemo na zunanji rahlo zasenčen prostor in zalivamo zmerno enkrat na 14 dni. Lahko tudi obrežemo kaktus in odrezane liste, dva do 3 členke, potaknemo v sveži substrat ter tako razmnožimo rastlino. Takrat lahko uporabimo ustrezno listno gnojilo. V hudi vročini kaktus upočasni z rastjo in obilica vode lahko povzroči gnitje korenin. Presajujemo vsakih nekaj let, saj rastlina lepše uspeva, če ima korenine močno prepletene med seboj.
V cvetličarne pripeljejo v začetku decembra nove rastline s popki, katerih cvetovi se začnejo odpirati pred božičem. Če so nizke zunanje temperature, zahtevajte, naj vam kaktus zavijejo v papir in dajo v vrečko. Popki lahko zaradi mraza začnejo odpadati in za praznike vam bodo ostali samo še listi. Iz toplih rastlinjakov gredo vozički s kaktusi v kamione, ki bi morali biti po pravilih ogrevani, vsi pa se ne držijo tega. Do Slovenije transport traja 10 do 12 ur. Če so zunanje temperature nad nič stopinj C. rastline prevoz prenesejo brez problemov, ne prenesejo pa nizkih temperatur. Zato lahko kupite rastlino, ki bo zaradi mraza odvrgla popke, vi pa zato niste nič krivi.
V Holandiji vzgajajo v določenih rastlinjakih samo eno vrsto božičnih ali velikonočnih kaktusov. Vse je prirejeno, da rastline čim bolje in hitreje zrastejo do prodajne velikosti.
Avtomatsko se vzdržujejo najbolj primerne nočne in dnevne temperature, zalivanje s hranili je točno odmerjeno, skrajša se dnevna svetloba, vse je prirejeno, da rastlina cvete pred Novim letom. Lahko pa z zatemnjevanjem začnejo mesec ali dva predčasno in kaktusi zacveto že oktobra ali novembra Od tod tudi zmotno poimenovanje oktoberski ali novemberski kaktus.
Ker kaktusi nimajo visoke cene, priporočam, da si vsako leto kupite nov božični kaktus in uživate v novoletnem cvetenju.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost