Regratovo in šipkovo vino

Sem spadajo recepti za izdelavo različnih zdravilnih pripravkov iz zdravilnih rastlin.

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Regratovo in šipkovo vino

OdgovorNapisal/-a pikec85 » 01 sep 2008, 19:01

Ali je kdo že poskusil iz omenjenih rastlin izdelati vino? Predvsem me matra količina in vrsta kvasovk, ki so potrebne za vretje. Če ima kdo kaj več podatkov se priporočam ;)

lp
pikc
pikec85
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 27 avg 2008, 09:48
Kraj: NG

Odgovor

OdgovorNapisal/-a menculja » 18 sep 2008, 09:13

Ker ti tukaj ni nihče odgovoril, ti predlagam, da poskusiš na rastline.mojforum.si

Lep pozdrav!
menculja
menculja
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 27 mar 2008, 11:09

OdgovorNapisal/-a pikec85 » 22 sep 2008, 12:27

Hvala za odgovor, bom pregledal ;)

lp
pikc
pikec85
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 27 avg 2008, 09:48
Kraj: NG

OdgovorNapisal/-a Prava teta Pehta » 22 sep 2008, 15:10

Menculja (alias Katrinca po Entuziastovo), kaj ti je v kurniku dolgčas, da se paseš tukaj in vabiš naše člane na obisk? Ali imate spet odprtega za obiskovalce? Nekaj časa je bil vstop samo z obvezno registracijo! Lep pozdrav tudi tebi in družbi!
ker nikdar ne veš
Prava teta Pehta
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 19 apr 2008, 12:42
Kraj: SV

OdgovorNapisal/-a menculja » 22 sep 2008, 17:01

Prava teta Pehta oz.STARA POSTAJA....A ne bi bilo bolje da vzameš v roke literaturo in odgovoriš na konkretno vprašanje(to je naše poslanstvo), ali pa se posvetiš tistim dvem kvadratnih metrov velikim gredicam ki jih premoreš, namesto da čakaš na kost, ki jo boš lahko glodala. Zate enkrat za vselej: Hrovatin je dober forum in beseda Hrovatin na rastline.mojforum.si že dolgo ni več tabu tema. Vsak zase si sam izbere kje bo aktivnejši(dejstvo je, da vsi beremo vse), nekaj jih sodeluje(med njimi par krasnih ljudi) vsaj na teh dveh in s tem ni nič narobe. Osebno cenim zaradi njihovega znanja vse(tudi Alpigeno, tanjo itd.), nikjer pa ne piše, da moramo zato postati osebni prijatelji. Nekateri rabijo pri vzgoji rastlin pomoč in naša dolžnost je, da jim pomagamo(če vemo odgovor, seveda).
menculja
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 27 mar 2008, 11:09

OdgovorNapisal/-a PR-ST » 22 sep 2008, 17:14

Slika
Uporabniški avatar
PR-ST
Guru
Guru
 
Prispevkov: 221
Slike: 14
Pridružen: 25 maj 2007, 21:55
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a dusanh » 23 sep 2008, 08:43

Menculja alias Katinka,
Na konkretno vprašanje lahko odgovoriš tudi ti, če veš in tako pomagaš tistim, ki rabijo pomoč. Na našem forumu ni dovoljeno reklamirati tujega, sploh pa ne nobenega slovenskega foruma o rastlinah, razen če mi soglašamo s tem. In prosim, nobenega prerekanja, ostrih besed ter žalitev.
Lep pozdrav
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a menculja » 23 sep 2008, 10:04

Zmenjeno. Bom objavila recept ko najdem urico prostega časa. V kratkem...
Zadnjič spremenil menculja, dne 23 jan 2009, 14:10, skupaj popravljeno 1 krat.
menculja
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 27 mar 2008, 11:09

OdgovorNapisal/-a menculja » 23 sep 2008, 14:08

Regratovo vino

Naberemo 3 litre regratovih cvetov, dodamo 3 litre mrzle vode in lupino 1 neškropljene limone in 1 neškropljene pomaranče.

Zavremo in kuhamo še pol ure.

Precedimo, dodamo 1,5 kg sladkorja in sok limone ter pomaranče in ohladimo do mlačnega.

V skodelici mlačne vode raztopimo 5 g kvasa in ga umešamo v precejeno tekočino

Posodo pokrijemo s krpo, postavimo na toplo in pustimo, da alkoholno vre 5 dni.

Ko dobro prevre, tekočino znova precedimo skozi gosto krpo in natočimo v šampanjske steklenice, ki jih neprodušno zapremo z ustreznimi zamaški. Zamaške zapečatimo in dobro prevežemo. Shranimo jih v temen hladen prostor z vratom navzdol.

Vino naj bi bilo zrelo in pitno čez 2 meseca.

Pravilno pripravljeno vino je bistro in se peni kot šampanjec.
menculja
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 27 mar 2008, 11:09

Šipkovo vino

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 23 sep 2008, 20:57

Potrebujemo: 1 kg zrelega šipka, 1,5 kg sladkorja, 3 l vode.
Šipek očistimo in ga damo v velik, najbolje 5 littrski kozarec. Sladkor in vodo zavremo, ohladimo in zlijemo na šipek. Kozarec pokrijemo z gazo, ki jo na kozarec privežemo. Mešanico pustimo stati pri sobni temperaturi od 22 - 25°C šest mesecev. V tem času vsebina v kozarcu počasi vre. Precedimo jo skozi gosto tkano gazo in dobimo bistro šipkovo vino, ki ga nalijemo v steklenice in dobro zapremo.
Na zdravje in veliko uspeha.
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a pikec85 » 21 okt 2008, 11:57

no, šipkovo vino vre že skoraj en mesec ... čaka se prvi vikend pred božičem - takrat stekleničim ;)

2.12.2008

Vrenje je konćano - zunaj je že pošteno mraz! Komaj čakam, da poskusim to stvar ;) jupiiiii
pikec85
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 27 avg 2008, 09:48
Kraj: NG


Vrni se na Recepti

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost