Prvi letošnji paradižnik

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a muha » 15 jul 2007, 19:14

Zupka, ko bo testiranje končano, objavi prosim rezultate. Tako kot menjajo krompir za seme bi morda morali menjati tudi vrste paradižnikov :?: :?:

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a naett » 31 jul 2007, 22:33

Moje skromno mnenje, ker sem šele začetnica v zelenjavnem vrtu - proti plesni uporabljajte od bio plantelle Super-F. Jaz imam paradižnike na prostem, pa imam lepše in bolj polne kot mama, ki ima izkušenj še pa še let.
Torej, če listje rjavi uporabite super-f, če pa so plodovi začeli črneti, pa to pomeni, da jim primanjkuje kalcija. To pa zopet kupite npr. v semenarni za foliarno škropljenje, ker ga rastlina v suši, kljub temu, da kalcij v zemlji je, ne črpa dovolj, da bi prišel do plodov. Zato je potrebno škropljenje preko listov.
Moram reči, da sem zelo zadovoljna s svojim pridelkom paradižnika, katera sorta je ne vem, ker sem ga kupila v semenarni, vem da je nekaj volovskega srca, kaj pa je drugi pa ne vem.
Super-F se lahko uporablja tudi pri kumarični plesni, pepelovko bučnic. Lahko škropite do 12x letno na 7 dni. Jaz sem do sedaj 7x. Upam, da bo zdržalo do konca avgusta:)
Lep dan še naprej!
naett
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 28
Pridružen: 31 jul 2007, 21:43
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a naett » 31 jul 2007, 22:39

Pozabila sem povedati še to, da ima mama paradižnike pokrite. Je možno, da so zato tako prazni, ker opraševalci niso prišli blizu? Ali je sorta/seme?
Lep dan še naprej!
naett
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 28
Pridružen: 31 jul 2007, 21:43
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zupka » 01 avg 2007, 11:35

Mislim, da če so paradižniki prazni ni krivo to, da so pokriti. Kajti jaz imam paradižnik v rastlinjaku, pa so izredno polni. Možno, da je "kritina" pretemna in paradižnik divja, lahko pa je krivda v sorti paradižnika, zalivanju, gnojenju...
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Pepe » 01 avg 2007, 12:14

Paradižnik ne potrebuje kakih posebnih opraševalcev. Na prostem se opraši že s tem, ko ga stresa veter, v zaprtih rastlinjakih pa ga je potrebno stresati ročno.
Drugače pa je ta sezona za paradižnike pri meni ena najuspešnejših doslej. Na petnajstih sadikah sem do prejšnjega vikenda pridelal že preko 40 kg plodov in če bo vreme zdržalo jih bo do jeseni vsaj še enkrat toliko.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 avg 2007, 09:40

Bravo,Pepe!
Pri meni je krasno kazalo,imam posajenih 40 sort paradižnikov,potem pa mi je toča vse oklestila :evil: .Rastline sem obrezala poškodovanih delov in vse razbite plodove pometala v smeti-bilo jih je preko 10 kg :cry: ,veliko od tega je bilo še zelenih plodov...Zdaj se lepo obraščajo in nekateri na novo cvetijo,upam,da bo tokrat vreme zdržalo...

Sem pa vesela,da sem si pred točo vse pofotkala in pobrala kar že nekaj plodov in si shranila seme za naslednja leta,saj sem semena za letošnjo sezono naročala preko neta in jih drago plačala...

Zdaj čakam le še nekaj sort,da dozorijo,saj je letos pridelek zelo zgoden,čeprav sem zamudila s sajenjem in sadike sadila šele konec maja(ponavadi to naredim že konec aprila).

Ste imeli probleme s točo še kje drugje?
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a naett » 02 avg 2007, 12:08

Ivčk, nam lahko zaupaš, s katero sorto/sortami si najbolj zadovoljna.
Moram reči, da ste me navdušili, da bom tudi sama drugo leto vzgojila paradižnike iz semena, ki se ga pri nas ne dobi - torej, da si bom preko neta naročila seme.
Zanima me, kako imate stvari doma urejene, da lahko sejete paradižnike.
Ivčk, 40 sort pa ni tak mačji kašel, a?! Verjetno imate doma kako vrtnarijo ali pa prodajate paradižnik, ker da bi samo zase imela 40 sort, to pa ne bi verjela.
Toča je pri meni tudi oklestila, vendar je bila samo na začetku, tako da so si rastline hitro opomogle, le prvim paradižnikom se je malo poznalo. Pri takšni količini paradižnikov bi si bilo mogoče omisliti mrežo proti toči, kaj?
Lep dan še naprej!
naett
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 28
Pridružen: 31 jul 2007, 21:43
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 avg 2007, 13:20

Naett,Čao!

Z mojimi paradižniki je tako...Ker imam zelo omejen prostor imam od vsake sorte po dve rastlini na enem kolu :D torej tukaj ni govora o kakšni vrtnariji :lol: ,čeprav mi je velika želja nekega dne imeti kakšen velik rastlinjak...

Kar se tiče vsake posamezne sorte pa vse zapisujem,fotkam in shranjujem čimveč podatkov.Kako bo z vsemi sortami,bom pisala jeseni,ko mi vse dozorijo in bom imela zbrane vse podatke za primerjavo.Zaenkrat sem izredno zadovoljna s sortami 'Red Zebra','Goldfish','Yellow Plum','Green Grape','Blondkopfschen' in 'Black Prince'...Te sorte imajo pri meni na lestvici okusa čisto desetko ali pa devetko.Tudi po rodnosti so se iskazale.

Ja,naslednje leto pa definitivno nameravam na moj vrtiček montirati mrežo proti toči,ker je pri nas to kar pogost pojav.Me prav briga,koliko bo 'koštalo',vredno je vsakega centa.Bolje to,kot da ostanem brez pridelka...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Pepe » 02 avg 2007, 13:31

Sadike lahko vzgajaš tudi na okenski polici, Količina je seveda odvisna od dolžine razpoložljivih polic, ki gledajo na južno stran. Jaz imam srečo, da imam v hiši še eno prazno sobo z velikim oknom, ki gleda na JV, kjer je spomladi pravi rastlinjak. Ob lepem vremenu pa sadike obvezno odnesem ven, da se utrdijo.
Glede protitočne mreže sem tudi že razmišljal, ampak dokler mi ne bo toča potolkla vsega vsaj vsaki dve leti bo ostalo pri razmišljanju. Zadnja velika toča je bila v našem koncu leta 1994, sicer vsako leto pade kakšna manjša, ampak ponavadi ni hujšega, kot preluknjani listi. Imam pa tudi plan B, če mi toča vse potolče, prekopljem vrt in posadim pridelke, ki bodo dozoreli še v istem letu.
Sosed jo je včasih postavljal, zdaj pa je že par let ne več, ker je ugotovil, da nima smisla (verjetno si bo premislil, ko mu bo vse stolklo :) ).
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 31 mar 2008, 09:21

Da malce osvežim tole temo...
Sama sem si privoščila mrežo proti toči dolžine 15 metrov in širine 4m. Montirala jo bom takoj po sajenju paradižnikov in sicer na prej postavljene trajne (doma narejene žične) nosilce. Celotna mreža bo visela zvita na ograji, ob slabem vremenu pa se bo v nekaj minutah lahko razgrnila čez celoten vrt, podpirali jo bodo koli zaparadižnike in nekaj glavnih-nosilnih stebričkov. Cena ni bila pretirana, saj sem za njo odštela 'le' 24 evrov, pred točo pa bo ščitila paradižnike (in celoten zelenjavni vrtt), ki sem jih drago plačala :lol: (mislim, da je letos za semena šlo nekje 40 evrov)...

Zupka, leto je šlo mimo, upam, da boš zdaj objavila tvoje ugototvitve :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a zupka » 31 mar 2008, 19:52

Ivčk, si me izvala. Hvalila sem se, da imam posajenega 11 vrst paradižnika ter da ga bom testirala, kateri se bo najbolje obnesel. Pošteno povedano: popolnoma sem zamočila. V hiši nas je več gospodarjev, še zlasti takrat, ko je potrebno obirati zrel paradižnik. Tako, da so mi ga sproti pobirali. Povzamem pa lahko sledeče. Paradižnik gojen v rastlinjaku je bil zelo zdrav ter sem ga imela do novembra. Zunaj pa je paradižnik rastel kot nor in je presegel velikost 2m. Tu je nastopil problem v premehkih palicah (plastične) in so se mi zaradi teže paradižnika spogibale do tal.Med seboj smo morali na različne načine te palice fiksirati, da so vsaj približno stale pokonci. Plesen mi ga je pobrala v enem tednu in sicer konec septembra.

Upam, da bom letos doslednejša. Posejala sem 19 vrst paradižnikov in sicer:

Vrste paradižnika:
1. Brandywine
2. Red king hybrid
3. Green Grape
4. Paul Robeson
5. Monotaro
6. Marianna's peace
7. Mirabelle Blanche
8. Novosadski jabučar
9. Black Russian
10. Moneymaker
11. Culina
12. Belriccio
13. Roma
14. Vitella
15. Myrto
16. Stupice
17. Rondello
18. Domača sorta plod težak do 1,5 kg
19. Neznana domača sorta - visok

Pred enim tednom sem ga že razsadila:

Slika

Glede na dobro šolo, ki sta jo imela vidva s Pepetom upam na najbolje.
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 31 mar 2008, 20:09

Zupka, lep seznam!!! Škoda, da ti lani ni uspelo tvoje 'testiranje', bo pa letos boljše , ne?
Meni je pa kar lepo uspelo zbrati vse ptrebne podatke, ker sem družini prepovedala, da mi trgajo paradižnike, preden jim jaz to dovolim. Moram reči, da so me kar lepo ubogali, zdaj pa imam toliko podatkov, da bi z lanjskimi rezultati mojih testiranj lahko zasedla celoten strežnik :lol: , kaj šele forum...

Pa sem bila z lanjsko sezono precej zadovoljna, kljub toči. Letos sem posejala kar vseh 75 sort na mojem seznamu (ki je predolg, da bi ga pisala),
od tega jih bom na vrt posadila 42, ostalo pa bo na njivi, ki jo imam v bližini hiše. Sorte, ki gredo na njivo sem že gojila, tiste na vrtu pa so absolutni lanjski (ali že nekajletni) favoriti in p nove, še neizprobane sorte.

Nekaj lanjskih rezultatov in favoritov sem že napisala, nekaj pa jih še bom, ko si bom vzela več časa (npr. kak deževen dan)...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

Prejšnja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov