Inšpektorat za kmetijstvo

Sem spadajo vsa sporočila, ki ne spadajo v druge forume.

Moderator: dusanh

Inšpektorat za kmetijstvo

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 20 sep 2009, 18:35

proti meni se je začel postopek (500€ kazni), ker na moji parceli naj ne bi bilo pokošeno in ker sadno drevje naj ne bi bilo obrezano.
S košnjo v strmini se trudimo po svojih najboljših močeh, sadno drevje, staro, votlo, v njem gnezdijo ptice in sršeni, pa se redno obrezuje in cepi z novimi sortami, itd... brezveze.
Zaenkrat me zanima samo to: če bi za nepokošen travnik še nekako razumel (menda ne sme biti plevela, ker potem semena odnese na okoliške travnike), nikakor ne razumem, kaj ima domnevna neobrezanost sadnega drevja s kmetijsko inšpekcijo ?? Tu in tam sem že prebral ali slišal, da nekateri sadna drevesa, še posebej stare sorte, puščajo povsem pri miru, naj raste kakor hoče.
Kontrola za l. 2009 opravljena 16. septembra. Ali se "kmetijsko leto" konča 15. septembra ??
Zadnjič spremenil psevdonim, dne 03 apr 2010, 20:59, skupaj popravljeno 1 krat.
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a Kajser » 20 sep 2009, 20:43

Booo! Prvič slišim za kaj takega! Ma kaj ti prejemaš kako subvencijo al za kerga boga so se spravil nate? In od kje je on poklican da sodi o tem kaj je dobro za tvoje drevo? Poklič na ministrstvo, morem reč da so tam precej prijazni pa malce povohljaj kak pa kaj...
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 20 sep 2009, 21:24

nimam subvencij, je premalo zemlje. Ko odrišejo bolj gosto drevje, ostane pribl. pol hektarja, mora pa biti najmanj en hektar. Niti nimam nobene druge zveze s kmetijstvom, razen da sem lastnik parcel, ki so uradno kmetijska zemljišča.
Spodaj sta dve sliki z lepimi pozdravi od Ministrstva. Osebni podatki so premazani.

Slika
Slika
Zadnjič spremenil psevdonim, dne 21 sep 2009, 09:26, skupaj popravljeno 1 krat.
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a tinko » 20 sep 2009, 22:48

Zakone imamo najboljše v Evropi, izvajajo jih pa, ko se blagajna izprazni ali pa, ko tuja zemlja nekomu zadiši. Ko "Evropa" gleda naše zakone na papirju, so čudoviti. Izvajajo se po balkansko. Nekomu gre parcela v nos in te bo provociral in prijavljal, verjetno ne za to, ker te ima rad in ker ga tako skrbi, da nisi zeleno osveščen.
Moj predlog je, da se posvetuješ z odvetnikom, da ti sestavi pritožbo. Dobro bi bilo vedeti, kateri pleveli prevladujejo. Predvidevam, da bi jih dotični inšpektor moral našteti in poznati z latinskimi imeni.
Drugi predlog je, da dobiš kakega znanca, ki ima konje ali drugo živino, ogradi parcelo s pastirjem in pase. Del parcele pa daš preorati (za 500 € ti bo lahko s traktorjem veliko preoral - rajši, kot da plačaš kazen). Potem poseješ oves, drugo leto kaj drugega in se zagovarjaš s kolobarjenjem in biopridelki.
Vsekakor pa ti svetujem, da si poiščeš iz te stroke podkovanega odvetnika, po možnosti kakega znanca, da te ne bo skubil in lažno usmerjal.
Letos se boš težko izvlekel, razen, če uspeš malo zavleči postopek in že letos preorati in sejati ozimno žito. Vsaj kot dokaz dobre volje.
Glede sadnega drevja pa ne vidim vzroka za kazen, če odstraniš suhe veje, drevje pa pustiš prosto rasti. Na podeželju so tudi sto let stara drevesa, pa jih pustijo prosto rasti in nisem še slišal, da bi kdo plačal kazen.
Glej, nisem proti izvajanju zakonov. Le izvajajo naj jih na vseh področjih, ne pa da udarijo enkrat tukaj, enkrat tam, po TV pa stokajo, da jim manjka ljudi za izvrševanje.
Na koncu le eno vprašanje: Pa, kaj :evil: se greš kmetijstvo? Ali ni bolje, da postaneš samozvani menedžer, zafuraš tri firme, pa te bomo nosili na rokah :wink: . Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

brez besed

OdgovorNapisal/-a majdra » 21 sep 2009, 01:39

Tvoja parcela mora nekomu dišati.
Uporabniški avatar
majdra
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 63
Slike: 11
Pridružen: 13 avg 2006, 04:11
Kraj: Dolenjska

OdgovorNapisal/-a Kajser » 21 sep 2009, 10:39

Tinko, to je pa berljivo :P
Tudi jaz bi ti svetoval da jim napišeš eno orng pritožbo. Morda bi bila pa zadosti izjava soseda da je v dogovoru s tabo za izposojo koz v namen očiščenja travnika (in drevja - saj se ve da gre vse pred njimi), vendar še nisi na vrsti.... In pol bi jaz res spustu tja en par kozic pa mir.
Bo verjetno držal to iz sosedom!
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Hinko » 21 sep 2009, 11:29

Moje skromno mnenje je, da bi moral inšpektor najprej opozoriti in
naložiti v kolikšnem roku mora biti zemljišče sanirano.
Kar se tiče obrezovanja sadnega drevja pa ga po moje prav nič ne
briga. Le kje so stara drevesa obrezana? Malo kje.

Ta inšpektor si zasluži nadzor s strani predpostavljenih nad njegovim delom. Verjetno gre pri njem za korupcijo ali neko povezavo.
Je že kar nekaj pritožb nad njim.
Hinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 136
Pridružen: 16 jul 2006, 03:02

OdgovorNapisal/-a mihab » 21 sep 2009, 11:43

verjetno je komu zadišala tvoja zemlja.
ker je to karatkomalo neverjetno
poznam precej zapuščenih kmetijskih zemljišč na neatraktivnih lokacijah in če bi bila to redna praksa bi verjetno bilo vse obdelano
mihab
Guru
Guru
 
Prispevkov: 159
Pridružen: 21 jun 2005, 12:45
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a emkey » 21 sep 2009, 14:44

Očitno se je postopek šele začel in jaz ne vidim možnosti pritožbe na tej stopnji (tipično slovensko - udri, vključivši odvetnike - a ta bi manj kot 500eur?). Pritožba bo verjetno mogoča na morebitno izdano odločbo (oz. plačilni nalog).

Osebno bi dobro razmislil, kaj napisati v izjavi (berem, da kao kasneje ne moreš 'dodajati'), po kateri sprašujejo. Kaj več težko komentiram, ker konkretne situacije oz. parcele ne poznam. Je pa definitivno zanimivo in sumim, da je nekdo nekaj zinil oz. te prijavil. Za nujnost obrezovanja drevja sicer prvič slišim. In, kako vedo, da je tudi v 2008 bilo neobdelano?

Če želiš biti pikolovski (in jim najedat), pa morda ... da je 1. točka 2. odstavka 109. člena ZKZ strel mimo. Gre za 108. člen.
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 04 jun 2007, 08:56
Kraj: Spodnji F*kovci

OdgovorNapisal/-a sempervivum » 21 sep 2009, 14:47

Žal si objavil samo poziv inpektorja k temu, da podaš izjavo, ne pa tudi same odločbe, zato ti težko kaj konretneje svetujem.

Lahko rečem samo, da razmisli o odvetniku, če zagroženi kazni dodaš še stroške za odvetnika, ki pa dejstva, da parcela že dve leti ni bila pokošena, ne spremeni, boš samo še "povečal proračunsko luknjo".

Tam kjer živim, sta v bližini dve neobdelani zemljišči, iz ene bivše njive se od plevela širi neznosen smrad, od druge pa za "gešenk" dobivam semena kanadske zlate rozge, ki mi izrašča ne samo na zelenjavnem vrtu, na trati, pač pa tudi v HIŠI V LONČNICAH! Nad takimi sosedi pač nisem navdušena! Še marsikdo drug tudi ne - ljudje so na ta zemljišča začeli odlagati odpadke.

Kmetijsko leto se ne konča 15.9. - le od kje ti ta ideja? Kaj takega kot je "kmetijsko leto" sploh ne obstaja!
Zadnjič spremenil sempervivum, dne 21 sep 2009, 14:49, skupaj popravljeno 1 krat.
sempervivum
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 23 dec 2006, 07:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a izu » 21 sep 2009, 14:49

Hej!

Kje je ta lokacija? Je taka ko si jo nekdo lahko zaželi? Imaš sosede? ste v dobrem odnosu? Kakđen drevo raste čez mejo, ali kaj podobnega?

Drugače pa bedarija iz strani ministrstva. Jemljejo kjer bi morali oni dati kaj denarja.

Ali si že šrej dobil kako obvestilo, da moraš bolj skrbeti za zemljišče? Pod kaj je pa registrirano? Travnik, pašnik, njiva?

Mislim da bi morali prej obvestiti da je treba bolj srkbeti za zemljo, tako da glede tega bi se lahko pritožbo napisalo. Vsekakor priporočam da se pritožiš.

Poročaj!

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a tinko » 21 sep 2009, 15:54

5 delovnih dni za navedbo dejstva :cry: , kot da svetovalci kar stojijo v vrsti.
Namesto vseh teh členov v besedi in številkah, bi človek pričakoval spisek plevelov, število plevelov na 10 m2 in dopustno število.
Kar je za človeka plevel, je največkrat za divjad visoko energetska hrana.
Če ste dobro prebrali, sem napisal, da si poišče cenovno solidnega znanca, da mu svetuje. Nismo vsi študirali prava (čeprav nas nepoznavanje zakonov ne odvezuje ....), zato ni dobro sam sestavljati pritožbe. Verjetno ne bo šlo skozi le z eno kaznijo. Če se je kdo spravil nate, boš plačeval vsako leto, dokler ne boš prodal pod ceno ali pa se ti bodo vsedli na posest.
Poudarjam, da sem tudi sam proti zaraščanju in se strinjam, da se zakoni izvajajo, a naj bomo podvrževi temu vsi in ne le "izžrebani" posamezniki.
Sem pa na strani člana foruma (na strani šibkejšega). Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a nadina » 21 sep 2009, 17:27

Parcela je nekomu všeč, čeprav se še vedno sprašujem kako je kaj takega mogoče?

V naši bližini je namreč večja parcela, ki jo ima nekdo v najemu (lastnik RS) - naj bi jo obdeloval.
Najemnik parcele je nekje iz štajerskih koncev, nobeden ga ni zadnjih 5,6 let niti videl, kaj šele, da bi tip zemljo obdeloval.

Govorilo se je, da bodo ta, in še nekatere parcele zraven, kmalu zazidljive (pogled na morje...), pa so si nekateri takole 'zazihrali', ker mislijo, da bodo imeli predkupno pravico (morda pa tudi?).

Sem pa povprašala kolegico, ki dela na Ministrstvu za kmet... kaj narediti - pa mi je odgovorila, da so v takih primerih nemočni, saj najemnik po opozorilu preorje ali pokosi njivo in to za njih zadošča ?!!!!!!!!

Bom si pa natisnila zgornji dokument in z njim spet povprašala kako in kaj - če bo kaj novega v odgovoru, javim....
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Pepe » 21 sep 2009, 18:34

Čudno, da ne najdeš nekoga, ki bi zastonj pokosil. Ponavadi so pripravljeni še plačati za to.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a barbika » 21 sep 2009, 19:46

Morda bi pa bil upravičen do kmetijske subvencije, če bi zemljo obdeloval. Bi se splačalo, četudi bi na zemljišču imel kakšne ovčke, ki bi ti travo pojedle. Ne poznam teh zakonov, ampak eni moji znanci dobijo subvencijo po številu ovac (če še obstojajo te subvencije???)
barbika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 136
Pridružen: 12 avg 2008, 20:04

OdgovorNapisal/-a tinko » 21 sep 2009, 19:53

V odločbi je napisano, da je potrebno dati pisno pojasnilo v roku 5 dni, sicer sledi zagrožena globa. Upam, da boš tudi fizično uspel začeti urejevati parcelo in si zmanjšal stroške globe.

P.S.: Ministrstvo in pravopis! Pismena ali nepismena je lahko le civilna oseba, človek. Pojasnilo pa je lahko pisno, telefonsko, SMS, telegrafsko.
Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 21 sep 2009, 21:21

tinko, na dan ogleda je bilo pokošeno pribl. 70% parcele. Ostalo je le še močvirje in največja strmina. Pokošena trava še tudi ni bila pograbljena, tako da bi lahko bilo vsakemu jasno, da je delo v teku.
Sem že imel na ogledu kandidate za pašo ovc in konjev, a ko so teren videli od blizu, je bilo veselja konec.
Za sadno drevje skrbi oče, redno obrezuje, s cepljenjem dodaja nove sorte in iz divjakov dela koristna drevesa... letos je veliko cepičev navesil na jablano, ki je že tako votla, da ji manjka skoraj polovica debla - vanjo bi lahko shranjeval vrtno orodje. A drevo še vedno nekako živi, vsako drugo leto nasuje nekaj jabolk, pa tudi večina cepičev je ozelenela. Kaj so gospa inšpektor gledali - ne vem.

barbika, razpis za subvencije, ki jih ti omenjaš, je na vsakih 5 let, tako nekako. Prejšnjega sem zamudil, bom poskusil, ko bo zunaj nov razpis.

Pepe, košnjo vsako leto v lokalnem časopisu ponujam zastonj, pa ni interesa. Letos sem poleg zastonj košnje ponujal še 50€, pa ni bilo interesa.

nadina, hvala za trud.

izu, parcela je uradno travnik, mislim da 4. kategorije. O sosedih nima smisla izgubljati besed. So dobri, so takšni, ki se delajo dobre, in tudi slabih ne manjka, kot povsod drugod.
Zadnjih 9 let, od kar sem lastnik, je to prvo takšno obvestilo. Do sedaj so pošiljali le obvestilo o davku na katastrski dohodek.

sempervivum, objavil sem vse, kar sem dobil. Ne obstaja nikakršno dejstvo, da parcela že dve leti ne bi bila pokošena - letos smo z delom pričeli en teden pred datumom na dokumentu, lani pa je nekdo dvakrat pokosil kompletno parcelo, seno spravil v kocke in odpeljal. (Letos nima časa.) Ali obstaja zakon, po katerem moram kmetijskega inšpektorja povabiti na ogled pokošenega travnika in obrezanega drevja ?
Da plevel smrdi, slišim prvič, nisem pa nikakršen strokovnjak, vse je možno.
Od kje mi ideja, da se kmetijsko leto konča 15. septembra ? Iz ogleda, opravljenega 16. septembra 2009, je inšpektorju razvidno, da parcela v letu 2009 ni bila obdelana.

emkey, hvala za navajanje členov, vsaka podrobnost prav pride.

Kajser, hvala za idejo s kozami. Vidim pri sosedu, da so to pravi uničevalci. Uničile so mu tudi vse staro sadno drevje. Poskusil je zavarovati z mrežo, pa so še to potrgale. Lubje je ostalo nedotaknjeno samo na hrastih. Dolgo se je držal grm kopriv, pa tudi tega so prejšnji teden požrle. Ko sem parcelo kupil, je bila večina zaraščena z neprehodnim grmovjem (robidovjem, divjimi slivami, mladimi hrasti, topoli), ki je bilo potem ročno populjeno, da je iz tega nastal travnik, za katerega sedaj dobivam čestitke in pozdrave iz Ministrstva. Škoda, da nisem že takrat vedel za uničevalno moč koz, bi si prihranil dosti dela.
____________________
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a tinko » 22 sep 2009, 03:25

Fotografiraj košnjo, očeta pri delu in vse postopke ter jih datiraj ter shranjuj kot dokaz. Piši število opravljenih ročnih in strojnih ur. Vmes pa malo vohljaj okoli, če si kdo ureja kako oboro ali kaj podobnega in bi rad v projekt vključil tudi tvoj kolhoz. Pa še nam pošlji kako fotko, da ti bomo laže svetovali. Me pa še vedno čudi, da pozna košnja moti inšpektorje, saj prav s pozno košnjo ostane največ semena trav na parceli, s tem raznovrstnost rastlinja, predvsem avtohtonega. Poznam primer travnika oz. večje jase v gozdu. Ko so kosili enkrat na leto, je bil travnik veliko rastišče arnike. Ko so začeli dognojevati s hlevskim gnojem za večji donos krme, je arnika izginila. Torej ni vedno intenzivnost obdelave tista, ki je merodajna.
Očitno te ima nekdo zelo rad, da bedi nad tabo kot angel varuh. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 22 sep 2009, 08:02

Psevdonim! Verjamem, da so vsi dosedanji nasveti na forumu dobronamerni, vendar si boš z njimi bore malo pomagal. Ljudje ti hočejo dobro, a ne poznajo stvari. "Subvencije", ki jih omenjajo so malo bolj zapletena stvar. Obstajajo občasni razpisi za razne ukrepe iz osi Leader za razvoj podeželja, potem n.pr. podpora reji drobnice, vsakoletno vlaganje t.im. subvencij za neposredna plačila, zdaj je to regionalno plačilo. Vsemu pa je skupno, da moraš svojo "kmetijo", če je le parcela dovolj velika, najprej registrirati, pridobiti moraš MID KMGD, to je idebtifikacijska številka kmetijskega gospodarstva.Parcela moraš urediti kot GERK na UE (grafična enota rabe kmetijskega zemljišča) Košnja, ki jo opisuješ in čiščenje parcele je dovolj za t.im. travniški sadovnjak, kjer je pogoj, da mora biti pokošen enkrat letno in seveda določeno število dreves na ha, dalje obstoja OMD, kmetovanje na območji z omejeno rabo, kot so strmine ipd (spet je pogoj določen naklon zemljišča). Mislim, da je najboljši nasvet, da se podaš na najbljižjo izpostavo KGZS do kmetijskega svetovalca, ki ti bo razloćil, kaj je v tvojem primeru najboljše. "Kampanja" vlaganja zahtevkov za t.im. subvencije (OMD in regionalno plačilo na hehtar) je vsakoletna (od 1.3. do l5.5.t.l.), vendar moraš prej urediti vse našteto, če imaš pogoje za to (GERK, KMGMID). Uspešno "kmetovanje" in lep pozdrav!
Zadnjič spremenil stara postaja, dne 22 sep 2009, 08:42, skupaj popravljeno 1 krat.
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 22 sep 2009, 08:08

Pa še to: tudi sam se lahko malo predizobraziš na tem področju, MKGP ima na svoji strani vse podrobno razloženo!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

Naslednja

Vrni se na Pomenki

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost