Inšpektorat za kmetijstvo

Sem spadajo vsa sporočila, ki ne spadajo v druge forume.

Moderator: dusanh

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 22 sep 2009, 19:59

Je napisal,da ni opravičen, ker ima premalo. Pa ne misli, koliko denarja bi dobil, če bi naklepal 1 ha; če nima ovac tudi popasle ne bodo.
Sem bila pa kontrolor za subvencije pred enim in dvemii leti. Jaz mislim, da vas kmetijski inšpektor brez prijave ne bi obiskal. Torej sklepam, da ima tisti sosed kmetijskega zemljišča apetite po vaši zemlji. Mogoče se misli, da boste obupali in prodali, on kot sosed ima prvi pravico kupovat.
Stara postaja je napisala, kolikokrat naj bi se kosil travniški sadovnjak, torej 1kratna raba- paša ali košnjaletno. Ampak to velja za tiste, ki uveljavljajo subvencije, vem pa ne kako je to s preostalimi.
Res zanimivo, ker se tolko zarašča pa noben klinac ne kaznuje , vas pa, kljub temu, da praviš, da ste kosili, da se ubistvu ne zarašča, ampak raste plevel.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 17 jan 2008, 12:54

OdgovorNapisal/-a tinko » 22 sep 2009, 23:33

Dano mi je bilo, da sem si situacijo ogledal. Za moje pojme ni tako kritično. V primerjavi s sosedovim ravninskim delom ni ravno idealno, a z nekaj prijemi bi se stvar uredila. Močvirski del se res težko strojno obdela (ročno pa še težje). Naklon pobočja tudi ni tako velik, da se ne bi dalo pokositi z rotacijsko kosilnico, tudi paša pride v poštev. Ker so to travniki, raste normalna mešanica trav. Zaplevelnjenost si predstavljam kot opuščeno njivo, na kateri se vse bolj razbohoti dristavec in podobni pleveli, kar pa ta parcela ni.
Letos poskušaj priti čim ceneje skozi s kaznimi, čez zimo pa malo razmisli, kako zasaditi in meliorirati močvirski del.
Za začetek bi izkoristil vso pokošeno seno za pridelavo zelenjave na senu, po postopku, ki je opisan na raznih forumih (npr. Nov pristop k krmnim njivam). Že letos bi ga pripravil, da bi pomladi lahko sadil.
Bomo na vezi in ti svetovali. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 23 sep 2009, 00:52

hvala za ogled slik in nasvete; glede paše imaš verjetno prav, glede košnje malo manj. S košnjo postrani prideš do neke točke, ko se stroj "prevaga" v dolino, ali pa krene sunkovito navzgor in ga ne obvladaš več. Preizkušeno na lastni koži - dvakrat sva se s strojem zakotalila po bregu navzdol, potem pa ni imelo več smisla riskirati zdravja in življenja.
S košnjo gor-dol: gor gre, sicer bognedaj da sredi hriba kolesa zakopljejo ali pa da zmanjka bencina; hitrost navzdol pa zaradi teže stroja ni obvladljiva - kaj ti pomagajo zavore, če gre stroj tudi z zablokiranimi kolesi sam navzdol; potem pa je to še štiritaktni motor, ki mu v neki poziciji sigurno zmanjka olja za mazanje.
Vem, da obstajajo specialni stroji za košnjo in druga dela v strmini, a to je nekaj tisoč €€€ za zemljišče, za katerega niti subvencij ne dobim - ne bo šlo.
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a emkey » 23 sep 2009, 10:53

Resnično ne razumem ... kaj imajo v vsakem drugem postu omenjene kmetijske subvencije z inšpekcijskim dopisom, ki je predmet debate. :roll:
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 04 jun 2007, 08:56
Kraj: Spodnji F*kovci

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 23 sep 2009, 13:17

Oprostite, pomota!
Zadnjič spremenil stara postaja, dne 23 sep 2009, 14:37, skupaj popravljeno 1 krat.
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 23 sep 2009, 13:45

Preprosto, Emkey: ker je Psevdonim kot odgovor Barbiki sam zapisal, da je razpis za subvencije vsakih pet let in je prejšnjega zamudil in se bo potrudil ob vnovičnem. zato sem mu svetovala stik s svetovalno službo in nanizala nekaj osnovnih stvari v zvezi s t.im. subvencijami, ki si jih širša javnost v glavnem zelo poenostavljeno predstavlja (kot nekaj kar kmetu kar pade z neba-v resnici je prava mukotrpna živčna vojna z birokracijo in neživljenjsko zakonodajo. Lani sem "preživela 4 inšpekcijske preglede, vsak cca 4 ure!!)!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a emkey » 23 sep 2009, 13:58

Kljub vsemu... rdeča nit je kao sum storitve prekrška, to je, da z zemljiščem ne ravna kot dober gospodar. Inškekcijski pregledi v zvezi z uveljavljanjem subvencij imajo s prej omenjenim skupnega bore malo (oz. nič).

Ok, dodatne informacije glede uveljavljanja subvencij seveda ne škodijo. In ja, se strinjam, subvencije so papirna vojna.
Naj k temu dodam:
- da se lahko vlogo odda vsako leto (in ne nujno na pet let), t.i. GERKe izriše kadarkoli, težje pa se trenutno pride do t.i. plačilnih pravic
- da mora biti vsak GERK velikosti vsaj 0,1ha, skupna površina pa vsaj 0,3ha (in ne 1ha, kot večkrat omenjeno)
- reja živali ni pogoj za uveljavljanje subvencij

Glede na to, da ima psevdonim težave že brez subvencij, bi svetoval, da pozabi nanje. Na subvencije, se razume :lol:
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 04 jun 2007, 08:56
Kraj: Spodnji F*kovci

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 23 sep 2009, 14:36

Ja Emkey, veliko je za povedati v zvezi s subvencijami, a vsega ne moreš strniti v en zapis na forumu. Zato sem mu tudi svetovala, naj si prebere še strani v zvezi s tem na MKGP, da pa se vlaga vsako leto, sem mu napisala.
Njegov primer je res nekaj posebnega. Pri nas naletiš na veliko neobdelanih parcel, ki so vir plevelov, posebno v zadnjem času ambrozije, ki se je ne rešiš več, če imaš to smolo, da imaš njivo blizu. Tudi občine imajo veliko zapuščenih kotičkov, ravno včeraj sem videla enega takih. Kjer je bil baje nekoč zgleden šolski vrt, je zdaj divjina z množico inazivk, ki se jih več ne bomo rešili. Tudi če pogledamo dalje od lokalnega nivoja: ob vodotokih, cestah, celo sredi naselij in mest, kjer naj bi taista država skrbela za red, se bohotijo invazivne rastline in širijo dalje v kmetijski prostor. Kdo pa bo tu ukrepal? Država proti sama sebi?
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a tinko » 23 sep 2009, 16:07

Smo pa pikolovski. Kolegu poskušamo rešiti 500 € na vse možne načine in mu poskušamo svetovati, kaj je možno ukreniti. Po dolgem času ena dobra, poučna in zanimiva tema na forumu, pa že iščemo rdečo nit. Rdeča nit je včasih še med ženskimi nogami moteča (ne vem, kako je s tem pri vas v Spodnjih Fukovcih).
Imam še dodaten predlog: zaklenemo to debato, utihnemo, kolegu pa pošljemo po 20 €, če pride opomin do točke, ko ga bo potrebno plačati. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a emkey » 23 sep 2009, 16:32

Se opravičujem če izpade pikolovsko. Ni bil tak namen.
Samo... še vedno, kmetijske subvencije (in doktorska dizertacija okrog tega) ne bodo rešile teh teoretično zagroženih 500eur.

Reši jih lahko le dobro spisan dopis, zakaj z zemljiščem ne ravna kot dober gospodar (po mnenju inšpektorata) oz. obrazložitev zakaj temu ni tako. 5 delovnih dni časa. Dodaten plus - ureditev stanja (košnja, npr.).
Naslednje pisemce bo pa najbrž res odločba s priponko (položnica). In tudi možnost pritožbe.

p.s., v taspodnjih nas rdeče nitke ne motijo, kjerkoli že so. V tazgornjih je pa bolj yebeno.
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 04 jun 2007, 08:56
Kraj: Spodnji F*kovci

OdgovorNapisal/-a tinko » 23 sep 2009, 20:19

Sedaj se opravičim še jaz in smo spet na začetku. Dobro sestavljen dopis sem mu tudi jaz predlagal v prvem odgovoru (poceni in podkovanega odvetnika, po možnosti znanca, da ne bo zavajal). Dopis mora biti sestavljen v pravniški govorici, da zagovarja bistvo (moje izkušnje). Dokler sem dopise sestavljal sam, sem bil vsaj dva koraka za strokovnim mnenjem. Kolega strokovnjak pa me lepo vodi med čermi in me je že nekajkrat pripeljal na "varno". Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 23 sep 2009, 22:09

danes sem poslal izjavo ali odgovor ali zagovor, kakorkoli se temu že reče, ki je v glavnem zbirka idej od tukaj + odgovor na konkretne obtožbe o neobdelanosti v l. 2009, 2008, itd.
V 5 delovnih dneh ne pridem niti do advokatovih uradnih ur, ki so ob sredah popoldan, kmetijski svetovalci so v pisarnah v glavnem samo zjutraj, potem gredo na teren... si naj vzamem dopust za takšno (grda beseda).... bomo videli, v katero smer bo zdaj šlo.

Za subvencije sem se zanimal pri kmetijski svetovalni službi l. 2008 zato, da bi plačeval nekoga, da bi bilo pokošeno. Neka uslužbenka ali uradnica ali kakorkoli se jim že reče, je risala (z miško) po ekranu po moji parceli in ko je odštela vso drevje in hišo, je ostalo okoli pol hektarja, kar bi naj bilo premalo. Povedali pa so mi tudi za nek program obnove podeželja (nimam pojma, kako je pravi naziv; iz tega, se mi zdi, dobiš denar tudi če imaš sadovnjak s starimi sortami jablan), za katerega so subvencije razpisane na vsakih 5 let, tako nekako, površina pa je lahko tudi samo 10 arov, spet podatek na pamet.

Zanimiv članek o vrtu/njivi pod senom, original je na naslovu http://www.loskadolina.si/mma_bin.php?i ... 0411290977 . Bomo poskusili. Sena je zadosti.
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a tinko » 24 sep 2009, 02:18

5 dni je kratek rok glede na vse ostale roke in trajanja postopkov, ko kaj potrebuješ.
Če uspeš, prenesi na forum še drugi prispevek - "Nov pristop k krmnim njivam".
Veliko uspeha v postopku. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 24 sep 2009, 06:21

hvala za predlog.
"Nov pristop k krmnim njivam" = http://www.forum-lov.org/index.php?opti ... &Itemid=53
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 27 sep 2009, 22:42

... in da zgodbe ne bi bilo prehitro konec, sem včeraj dobil še:
O D L O Č B O.
Dve sliki spodaj, nekaj podatkov je premazanih; saj ne, da imam kaj dosti za skriti, samo nikoli ne veš, kdo bere te stvari.
Na kratko:

- kakšen je PREDPISAN NAČIN za obdelavo travnika 4. katastrskega razreda ?
- kaj je to "boniteta 42 točk" ?
- bi mi že nekdo za boga svetega razložil, zakaj samo 15 DNI za obdelavo parcele v LETU 2009 ? Se leto 2009 konča čez 15 dni ? Sem konec mogoče prespal in smo že v 2010 ??
- sadno drevje nenadoma ni več problem, plevel se sploh ne omenja
- od kod številka 6808 m2 kmetijskega zemljišča ? 7320 m2 je površina parcele, nekaj o 6808 m2 vidim in slišim prvič v življenju. Ko sem spraševal za subvencije, so (z miško po ekranu) namerili približno pol hektarja, a to nikoli ni bilo uradno niti kako drugače zabeleženo ! Si lahko inšpektor naloži satelitsko sliko katerekoli parcele in sam oceni, kaj je kmetijsko in kaj ne ? Tako kot lahko BREZ MOJE VEDNOSTI IN PRISOTNOSTI opravlja pregled mojih parcel na terenu ??
- NOVA ugotovitev po STAREM pregledu je, da travnik še ni bil v CELOTI pokošen, ne pa, DA SPLOH NI BIL ŽE DVE LETI, kot je pisalo prej ! In da naj podam izjavo, kdaj nameravam DOKONČATI s košnjo. A res ? SPROTI SI IZMIŠLJUJEJO, KAR JIM USTREZA !
- v prejšnjem dopisu omenja neobdelanost v l. 2008. Ko sem navedel ime, priimek in kraj bivanja človeka (nikjer ni pisalo "najemnik", ker sem mu poleg vse trave dal še nekaj €€ za bencin), ki je parcelo pokosil v l. 2008, je zdaj problem, ker nisem napisal, na kakšen način je kosil strmi del travnika !
- pokošena mrva leži že nekaj dni - ja, in ? Bo ležala, pograbljena na kup, do pozne pomladi, ko bomo preizkusili metodo njive/vrta pod senom
- naj mogoče razmislim o paši drobnice - zakaj mogoče ne o pogozditvi ? Levo je gozd, desno je gozd, na sredini parcele je manjši gozd - spet kak zakon, ki to prepoveduje ?
- kaj za vraga je "dispozitiv" in kaj določa 2. odstavek 108. člena 109-ega Zakona ??
- če se že borimo za vsako travico in plevelček - kje je Dunajska 56 ? V Mozirju je ni, mogoče v Malih Braslovčah ? Kdo je "organ 2. stopnje" in kje stanuje ??

Slika
Slika

pripravljeno za pridelavo pod senom, v ozadju še nepokošena 53%-strmina:
Slika

nekaj se mučimo tudi s strmim delom; da ne bo kdo mislil, da sem fotoaparat postavil počez, ker jablana raste v desno - zadaj so topoli, ki rastejo naravnost:
Slika
Zadnjič spremenil psevdonim, dne 01 mar 2010, 11:41, skupaj popravljeno 2 krat.
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a tinko » 27 sep 2009, 23:38

Pridobil si 15 dni in to je že nekaj. Toliko, da ti bo nekdo pregledal nov dopis in pomanjkljivosti v njem. Moram pa reči, da so ažurni. Ali jim manjka dela ali pa so tako dosledni.
Zanimivo, da jih moti ležanje pokošene trave nekaj dni. Kaj pa , ko dežuje 10 dni in ti vse zmoči, ali so pripravljeni kaj odšteti? Ali staviš svojo glavo v košaro in greš pobirati seno z nakladalko v tako strmino v deževju?
Kako pa misliš dokazovati, da bo seno vir poljskih površin po sodobni metodi?
Ti, ti lump. Nočeš vedeti, da je vsa glavna roka pravice in izvrševanja centralizirana v Ljubljani. Iz tega sledi, da je Dunajska v Ljubljani (bivša Titova). Lahko pošlješ na Titovo, pa bo pritožba prispela na Žale. Lahko jo pošlješ na Dunaj (tam se Dunajska cesta konča, tako kot se Tržaška začne na Viču in konča v Trstu :wink:)
Očitno si pridobil nekaj bralcev foruma, ki so se začeli zavedati svojih napak in jih popravljati skozi odločbe.
Moraš pa vedeti, da ne gre za spreminjanje odločbe. Tisto, kar si utemeljil, so upoštevali in ni več predmet prekrška.
Žal, se ti slabo piše. Po enoletnem bockanju in pošiljanju odločb boš ožigosan za "tistega, ki stalno povzroča probleme". Ena velika rdeča pika v zgornjem kotu. Upam, da se motim. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 28 sep 2009, 08:15

Očitno si pridobil nekaj bralcev foruma, ki so se začeli zavedati svojih napak in jih popravljati skozi odločbe.
- nerazumljivo, razen če misliš, da inšpektor bere tale forum.
Po enoletnem bockanju in pošiljanju odločb boš ožigosan za "tistega, ki stalno povzroča probleme"
- ali to, ali pa se ponižati na nivo podložnika in požreti vse, tudi direktne laži iz prvega dopisa, ter se kot priliznjen mali pes po trebuhu splaziti do njenega inšpektorskega veličanstva in se opravičevati za karkoli že.
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a Bravica » 28 sep 2009, 17:37

Mislim da uporabnik ne bo dobil rdeče pike. Drugič se ne bodo toliko vtikali in kar vsevprek nekaj navešali. Prav je, da se upremo takšnim in podobnim neumnostim. Sicer pa imam pet metrov od hiše sosedovo parcelo za katero nihče ne skrbi. Razen nas seveda, drugače bi se nam trnje ovijalo po vogalih hiše. Inšpektor, kje si?
Najlepše so orhideje
Bravica
Guru
Guru
 
Prispevkov: 141
Pridružen: 24 mar 2007, 20:37
Kraj: Vzhod

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 28 feb 2010, 22:46

Hudo zahtevna zadeva - po 5 mesecih so poslali odgovor, ki je, v glavnem, mlatenje prazne pravniške slame in krčevita obramba njihovih služb, torej skrb za kmetijska zemljišča, ki se vidijo skozi okno njihovih pisarn in avtomobilov. Preostali del Slovenije se zarašča. Prelepo plačani državni uradniki, ki si izmišljujejo 1001 način kako ljudi zajebavat, ne pa kako jim pomagati.

Še zdaj ne vem, zakaj 15. september velja kot konec leta, pa tudi prost dostop inšpektorjev na katerokoli zemljišče mi je malo sumljiv.
Zaenkrat zgleda da je zadeva zaključena - nametali so nekaj Predpisov, Zakonov in Uradnih listov v odgovor, če pa mi kaj ni všeč, pa naj tožim mati Republiko Slovenijo.
Se bo res treba pozanimati, ali obstajajo tudi odvetniki za tovrstne kmetijske zadeve. Če kdo pozna takšnega specialista, naj ga prosim navede, tukaj ali pa privat.

Slika
Slika
Slika
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a Kajser » 28 feb 2010, 23:14

psevdonim je napisal/-a:Hudo zahtevna zadeva -
Se bo res treba pozanimati, ali obstajajo tudi odvetniki za tovrstne kmetijske zadeve. Če kdo pozna takšnega specialista, naj ga prosim navede, tukaj ali pa privat.

Senica? 8) :wink: :twisted:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Pomenki

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov