Adam in bananovec

V to skupino spadajo rastline, ki po svoji rasti spominjajo na palme.
Cycas, Kokos, Beaucarnea (Slonova noga), ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Adam in bananovec

OdgovorNapisal/-a priko » 05 apr 2004, 14:42

V velikem lončenem loncu v stanovanju, na mestu kjer mu primanjkuje svetlobe imam posajenega 10 let starega adama. Ob njem so začeli poganjati trije mladi, ki že lepo razvijajo liste. Zaradi pomanjkanja svetlobe sem se velikega adama skupaj z enim od manjših odločil presaditi v nov lonec in postaviti čez poletje na balkon kjer svetlobe ne bo primanjkovalo, vendar bo izpostavljen kar močnemu soncu. Zanima me:
- ali lahko ob obeh adamih v lonec posadim bršljan, ki se ob ovil okoli stebla in zapolnil prostor ? Skrbi me, da bršljan kot zajedalec ne bo uničil rastlin. Je možno namesto bršljana posaditi kakšno drugo neškodljivo plezalko ?
- ali je zaželjeno, da liste adama škropim z deževnico ?
- ali morda kdo ve kako se adam obnaša na močnem soncu ?
- kakšno zemljo naj uporabim pri presaditvi ?

Preostala dva manjša adama sem nameraval presaditi v nov večji lončeni lonec skupaj z mladim bananovcem. Skrbi me, da rastline ( adam in bananovec ) posajene skupaj v en lonec ne bodo uspevale - čeravno jim svetlobe in toplote ne bo primanjkovalo. Ali je dobro bananovca po listih tudi škropiti z deževnico ? Naprošam za nasvet in komentar.
priko
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 05 apr 2004, 14:23

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 05 apr 2004, 23:41

Ojla,

pri Adamu moraš računati na hirto rast, zato se znajo z Bananovcem v premajhnem loncu drenjati.
Zaradi velike površine listov je tudi izhlapevanje vode močnejše, Adam je iz tropskih razmer, zato je za vsako rošenje hvaležen (najboljša pa je deževnica!).
Na polnem soncu mu po mojem ne boš mogel zagotoviri zadostne vlage (če so listi mokri jih sonce ožge, če ga ne rosiš tudi čez dan potem pa... :cry:), zato ga daj na vzhodno stran, kjer bo imel sonce samo dopoldne (do 10h) ali pa na zahod (od 17h dalje).
Ob "vznožje" mu lahko posadiš kake vodenke, pelargonije conalke, begonije ali pa afriške marjete, ki bodo cvetele celo poletje, bršljan pa ti odsvetujem, saj je res preveč agresiven zanj. Od plezalk je še najmanj grob Clematis, samo je pa precej dolga vzpenjalka, ki potrebuje dobro oporo.

Lani sem imela Adama poleti na soncu, pa mi je verjetno šel (korenine so še lepe, "srček" pa novega lista nikakor ne odpre) :cry:. Je možno dobiti poganjek? :roll:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Palme

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost