substrat za orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

substrat za orhideje

OdgovorNapisal/-a šokobananka » 10 maj 2007, 11:00

Z mojimi orhidejami (phali) se spet nekaj dogaja in upam, da mi bo znal kdo svtovati ...

ker je bil substrat, v katerem so rastli moji phali, že precej dotrajan, sem se odločila (po predhodnem posvetu s cvetličarko), da orhidejce presadim. Kupila sem substrat za orhideje "Campo". Že ko sem presajala, sem opazila, da je v substratu zelo malo lubja (oz. je le-to pomešano z zemljo, šoto, stiroporjem,...). Po presajanju sem orhideje potunkala v vodo (za 10 minut). Zdi se mi, da je substrat premoker, saj je od "tunkanja" že 5 dni, pa je še vedno precej moker in vlažen. Naj povem še to, da so na enemu phalu cvetovi tretji dan po presajanju uveli in bodo zdaj zdaj odpadli, cvetno steblo pa je postalo rdečkaste barve. Je krivo to, da je bila orhideja presajena ali tiči vzrok zgolj v tem, da je orhideja lepo cvetela kakšne 4 mesece in gre za normalen proces? Kaj naj storim? Je imel kdo podobno izkušnjo? Bojim se namreč, da mi bodo začele gniti korenine ...

Hvala za nasvete!
Lp, Anja
šokobananka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 28 nov 2006, 14:04
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a turi » 10 maj 2007, 11:53

Dobro bi bilo da iz ta substrat preseješ da ti bo ostalo samo lubje in nato v to lubje presadiš orhideje, lahko pa si substrat pripraviš sama (malo poglej po forumu, nekje piše kako se to naredi). Večina substratov za orhideje, ki jih lahko dobiš v Sloveniji ima premalo lubja in preveč drobnega materiala, ki zadržuje vodo. Edina dobra zemlja, ki jo poznam je od Ocean Orchids.

Glede na to da ti orhideja cveti že 4 mesece je verjetno čisto normalno da ti počasi odcveta ali pa je mogoče je doživela šok, ki je spodbudil odcvetanje ko si jo presadila. Naslednjič bi bilo bolje če bi orhidej presadila takrat ko ne cvetela. Drugače pa ti priporočam da jo še enkrat presadiš v primeren substrat z veliko lubja.

lp
turi
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 10 apr 2007, 21:15

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 10 maj 2007, 13:19

imela sem enka problem s Phalom..je cevtel,sem ga presadila v mesanico lubja in zemlje,ker drugega nisem dobila..cvetovi so propadli,listi so postali mlahavi...zato sem porezala vsa stebla s cvetovi,orhideje nisem presadila,sem jo pa pustila da se je substrat popolnoma posusil,in jo sedaj zalivam le enkrat na 14 dni..oziroma po potrebi,saj sem opazila da je tale substrat premoker in da orhideji ne pase...ker sem jo pa presadila ze dvakrat v roku 5 mesecev,jo sedaj ne bi rada se enkrat...zelo se bojim da se ne bo popravila...ce jo grem pa se trstjic presajat pa se resnicno bojim da mi bo propadla,ker taksnega šoka verjetno vec ne bo prenesla....najraje bi kupila navadno borovo lubje in jo vtaknila vanj,ampak kot ze omenjeno,si tega trenutno ne upam.Naj si odpocije...morda bom to storila sele naslednje leto...naj najprej pozene nove korenine..da bodo vidne razlike tudi v loncku,sele potem se bom lotila cesa drugega.
Lp
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru
 
Prispevkov: 154
Pridružen: 21 feb 2007, 10:20
Kraj: Maribor

Re: substrat za orhideje

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 10 maj 2007, 14:21

šokobananka je napisal/-a:Po presajanju sem orhideje potunkala v vodo (za 10 minut).


Nisem vedel, da orhideje tud plavajo.
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a šokobananka » 10 maj 2007, 15:04

:D Poldi, do sedaj mi ni še nobena nikamor odplavala :D mislim pa, da vsi vemo, za kaj se gre ... na 14 dni LONČEK z orhidejo potunkam v vodo, tako da se substrat lepo napoji. To tunkanje, plavanje, kakor koli hočete, prakticiram že kar nekaj časa in se lepo obnese :D

Hvala za vse nasvete. Počakala bom, da orhideja čisto odcveti, potem bom pa substrat presejala in upam, da bo vse OK!


Lep dan želim
Anja
šokobananka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 28 nov 2006, 14:04
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 10 maj 2007, 16:03

ce bos cakala,da ti orhideja ,ki si jo pravkar presadila in ti je zacela veneti odcveti,bo poleg tega dobila se mlahave liste,in pol si jo resnicno lahko obrises pod nos.Verjemi....govorim iz izkusenj in nasvetov strokovnjakov.Za taksno orhidejo je najbolje da ji odrezes vsa stebla s cvetovi do očes,ki se niso zacela delati vejic..Kajti s tem,da na njej puscas sedaj cvetove,jo le izcrpava..zaradi tega ti bodi zaceli veti tudi listi orhideje,ker bo za cvetenje crpala hranila iz njih.In potle bo resnicno "odplavala"...vsi vemo za kaj se gre....sla bo po gobe
Pusti orhideji cas da se ponovno ukerini. Zato pa porezi stebla s cvetovi..itak je doživela šok zaradi presaditve...strokovnjak mi je povedal,da se taksna orhideja le bori za prezivetje,zato se cveti da bi se morda v naravi oplodila...a po drugi strani je to hiranje rastline.LP :)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru
 
Prispevkov: 154
Pridružen: 21 feb 2007, 10:20
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a romanah » 10 maj 2007, 20:58

Zanimivo, vsak ima različen način zalivanja!

Moje orhideje niso nikoli potunkane ampak jih enostavno postavim po 10 komadov v manjšo banjico in to banjico napolnem z vodo, ki pokrije cca 2 cm lončka.
Pustim cca 2 uri nato počakam da se odvečna voda odcedi nato jih postavim na svoje mesto nazaj.
Ta način zalivanja imam že par let in se je lepo obnesel.
Občasno dodam tudi gnojilo.
Zalivanje pa izvajam vsak teden!

lp
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 05 maj 2005, 12:29
Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 11 maj 2007, 08:34

jaz mojim orhidejam v okrasni loncek nalijem vodo do konca roba loncka.tako da loncek z orhidejo notr pravtako "plava"..jih pustim kaksno minutko notr,da se substrat napoji,nato vodo odlijem.Zalivam jih pa enkrat tedensko...razen tega Phala (ga na 14 dni),ki je posajen v mesanico in ni nic grobega lubja zarevn..neka malenkost le.Gnojim jih pa enkrat tedensko,takrat ko jih zalijem.Zaenkrat bujno cvetijo,sploh en krasen primerek,ki zgleda ze kot majhno drevesce..ko bo dobil nove cvetove,oziroma se bodo odprli se vsi ostali,ki jih je okrog 20...posljem slikco tukaj gor...sedaj ima ze okrog 50 cvetov..tako da...resnicno je lep.LP
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru
 
Prispevkov: 154
Pridružen: 21 feb 2007, 10:20
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a nagelj » 15 jun 2007, 13:35

Pri nas pa jih samo lepo zalivamo enkrat na teden in enktar na mesec dodamo gnojilo.Delajo in cvetejo mi brez težav.
nagelj
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 14 jun 2007, 23:00
Kraj: jesenice

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 15 jun 2007, 22:03

Jaz pa jih 2x na mesec zelo zalijem, vzamem orhidejo iz okrasnega lončka in jo zalijem, tako da vsa voda spodaj odteče ven, nato pa 2x na teden namočim robček in ga dan na vrh orhideje, na substrat, ko pa se spomnim pa jih še malo pošpricam po listih, to je mogoče 1x na teden. Pa moje orhideje delajo zelo lepo, trenutno me razveseljujejo s cvetnimi stebli nenormalno, kar nekja jih imam, ki imam 3 cvetna stebla in polno razvejanih 'vejic', tako da mislim, da jim ta način zalivanja zelo odgovarja. Dognojevanja, hmm kaj je to. Še niti ene nisem dognojevala.


Imam pa eno vprašanje, od tašče orhideja je delala zelo lepo, cvetela ni, nato pa so kar naenkrat postali list mlahavi, ampak zdaj je pognala še eno cvetno steblo, na starem pa nov poganjek, ampak listi so še vedno mlahavi. Kaj bi lahko bilo to narobe. Aja, pa korenine so še zaenkrat v dobrem stanju
zaljubljena23
Guru
Guru
 
Prispevkov: 466
Pridružen: 13 jun 2005, 16:47
Kraj: Relacija Ptuj-Rače

OdgovorNapisal/-a tamika » 16 jun 2007, 08:19

Orhideja poskuša preživeti. Pognala je še eno cvetno steblo in bo po vsej verjetnoti tudi zelo lepo cvetela, listi pa bodo še naprej mlahavi oz. uveli. Tudi sama sem že imela podobne primere. Cvetno steblo sem takoj odrezala in orhidejo presadila v svež substrat. Do sedaj mi na ta način ni še nobena "umrla"! So si pa zelo hitro opomogle.

Pa veliko uspeha.

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1531
Slike: 1
Pridružen: 06 okt 2005, 09:00

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 16 jun 2007, 12:40

orhidejo smo presadili v nov substrat, nato je pognala dve cvetni stebli, zadnja dva lista( lista ki jih je pognala na zadnje) so ok ostali pa so mlahavi. Če omenim tašči naj poreže cvetna stebla me bo mal čudno pogledala :D :D :D :D :D
zaljubljena23
Guru
Guru
 
Prispevkov: 466
Pridružen: 13 jun 2005, 16:47
Kraj: Relacija Ptuj-Rače

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 30 jul 2007, 19:41

Pred nekaj dnevi sem dobila orhidejo, katera bi nujno potrebovala dodatni substrat ali lubje, ker ga je v posodici le za polovičko, korenine pa so kar v zraku. Sedaj pa me zanima, kateri substrat mi najbolj priporočate? Med brskanjem po forumu sem prišla do informacij, da so substrati pri nas slabi in da vsebujejo premalo lubja. Ali je bolje, da kupim samo lubje in če, katero lubje naj kupim?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in vas vse lepo pozdravljam!
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 23 jun 2007, 17:05
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tamika » 31 jul 2007, 07:49

Jaz kupim posebej lubje in substrat.
Potm pa samo zmešam, približno 3:1 (lubje:substrat). Orhideje odlično rastejo in so zelo lepe in zdrave.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1531
Slike: 1
Pridružen: 06 okt 2005, 09:00

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 31 jul 2007, 10:41

Tamika, najlepša hvala za odgovor. Mi lahko prosim napišeš kdo proizvaja lubje in substrat, ki ga ti kupiš? Sem bila danes v Baumaxu in so imeli več substratov in lubij (različnih proizvajalcev), pa se nekako nisem mogla odločiti, katerega naj vzamem oziroma kateri bi moji orhidejici najbolj odgovarjal.

Imam pa še eno vprašanje. Mi priporočaš, da orhideji po dodanem substratu dam tudi ampulo? Bila sem namreč v cvetličarni in mi je prodajalka rekla, da naj takoj po presajanju uporabim ampulo, da bo orhideja hitreje in bolje prenesla šok. Vendar jaz v resnici orhideje ne bom presajala, vendar samo dodajala substrat. Ali bo tudi pri tem orhideja doživela šok in morda odvrgla cvetove?

Upam, da nisem preveč zatežila s svojimi vprašanji.
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 23 jun 2007, 17:05
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a felidae » 31 jul 2007, 10:44

Kaksno lubje to kupite? Kot tisto ki je za gredice (da lepse izgleda in ne raste plevel) ali prav posebej za orhideje? Kaksen pa substrat? Posebej za orhideje ali zemljo pac? Nic mi ni jasno.. :oops: :lol:

Lp, Mateja
felidae
Guru
Guru
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 21 okt 2005, 22:35
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tamika » 31 jul 2007, 11:28

Lubje srednje granulacije (ok. 20 mm) za gredice (pa ne kupit najcenejšega, ampak najdražjega, ker so lepši konci, manj prahu ...).

In pa substrat za orhideje (jst kupujem substrat Euflor, v Merkurju).

Potem pa samo zmešam in presadim! To je pač moja varianta, obstaja pa jih še 10000 ...
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1531
Slike: 1
Pridružen: 06 okt 2005, 09:00

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 31 jul 2007, 12:58

Orhideja: jaz ti svetujem ravno obratno - tako mi je svetoval gojitelj orhidej od Orhideja.com. Naj vsaj kak mesec dni po presaditvi ne gnojim orhideje, ker le te ne bodo porabile gnojiva in bi zato lahko poškodovala korenine. Tudi zalivam naj tisti mesec manj. V glavnem naj ima rastlina počitek.
No kak sem jaz naredila: Presadila sem jih v grobo lubje in takrat namočla (cel lonček v vodo brez gnojiva), nato pa naslednjič zalivala šele čez 14 dni - ko se več ni videlo rose na notranji strani lončka. Lubje pa naj bo res grobo (več ali manj imajo te firme prefino lubje). Sem pa zasledila v Bauhausu glinopor in ga bom enkrat ob priliki uporabla - pri tem je pa treba pazit na gnojenje, saj lubje oddaja ob razpadanju določene minerale, medtem ko glinopor pa ne (zato je treba večkrat pognojit - najbolje konstantno skozi zelo razredčeno).
Rada imam rože in živali...
Bela01
Expert
Expert
 
Prispevkov: 122
Pridružen: 18 apr 2006, 16:04

OdgovorNapisal/-a tamika » 31 jul 2007, 14:04

Tudi jaz ti svetujem ravno obratno, kot je rekla cvetličarka! Gnojilo sama uporabim šele kakšen mesec po presajanju, pa še to večinoma kar razredčenega v pršilki.
O ampulah pa se je že toliko govorilo, da ne bi spet o tem. Skratka, večinsko mnenje je bilo, da NE!!

Če boš samo dodala lubje / substrat, pa tvoja orhideja verjetno ne bo doživela šoka - ko pa odcveti, pa ti priporočam, da jo presadiš.

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1531
Slike: 1
Pridružen: 06 okt 2005, 09:00

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 31 jul 2007, 15:52

Najlepša hvala za odgovre, bom upoštevala vse vaše nasvete. Substrat in lubje sem že nabavila. Glede ampul, sem tudi sama bila kar precej skeptična in se raje obrnila na vas. S cvetličarkami imam nekoliko bolj slabe izkušnje. :?

Ker vidim, da ste na tem forumu sami strokovnjaki za orhideje, bi vas za pomoč prosila tudi moja prijateljica. Ona ima doma orhidejo, katera nenormalno cveti (ima namreč kar pet cvetnih stebel). Vendar je problem, da so se v zadnjem času na listih orhideje pojavili rjavi madeži. Ti madeži se nahajajo na spodnji strani listov, veliki pa so približno 1,5 cm. Nekoliko sva že brskale po forumu, vendar nikjer nisva našli nobenega podobnega primera. Mojo prijateljico zanima, če morda veste, kaj bi naj bilo narobe in kaj naj naredi? :?:

Jaz se bojim, da orhideja prekomerno cveti in da bi lahko zaradi tega propadla. Na forumu sem namreč prebrala, da se na takšen način orhideja bojuje za življenje. Vidla pa sem, da ta njena orhideja ponovno poganja novo cvetno steblo. Pri tem bi še napisala, da so drugače listi čvrsti in da ima veliko svetlo zelenih korenin.

Že vnaprej hvala za pomoč.
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 23 jun 2007, 17:05
Kraj: Ljubljana

Naslednja

Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov