rdeč list, kaj je narobe?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

rdeč list, kaj je narobe?

OdgovorNapisal/-a melisa » 21 jul 2006, 13:52

Svojo prvo orhidejo phalenopsis imam šele 3 tedne. Iz mehanske poškodbe se je list barval na rumeno in vse naprej do rdeče barve, zdaj sem ga odtrgala in upam, da ne bo šlo naprej. Poganja že nov list in je pravkar odcvetela. Zakaj je do tega prišlo?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil melisa, dne 24 avg 2006, 08:16, skupaj popravljeno 1 krat.
melisa
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 05 jul 2006, 20:47
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a melisa » 24 avg 2006, 08:15

To ni res! Zdaj mi umira že drugi list, ki ima pravtako mehansko poškodbo. Je možno da od tega? Posajena je v substrat ki vsebuje veliko maha, le-ta se pa dolgo ne izsuši, a ji mogoče škoduje to?

P.S. - Zdaj sem jo presadila in ugotovila, da je bila posajena v mah, čisti mah in nič drugega, niti koščka lubja. Zdaj vem zakaj mi umira, po mojem je bila več kot preveč mokra. Kaj pa vi mislite? (spodaj je slikca)

Suhe korenine sem odrezala, na enih pa so bili beli madeži, kot kakšna plesen. S prsti sem jo vidno odstranila, mislite, da bo dovolj?

Na eni drugi orhideji se pa skozi lonček opazi, da ima belopikčaste korenine. Kaj naj z njo naredim?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
melisa
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 05 jul 2006, 20:47
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mojcica » 29 avg 2006, 21:55

Mah (spagnum) sam po sebi ne povzroča težav. Če si nabavila rastline v Padovi na EOC pri tajvancih, ki tudi najnovejše hibride sadijo v njega mogoče res nisi bila pozorna na pogostost zalivanja. Po mojih izkušnjah je rastline posajene v mah potrebno precej manj zalivati. Ponavadi zaradi prekomernega zalivanja propadejo korenine, rastlina oveni v celoti, ne samo nekaj srednijh listov. Normalno je, da se na odmrlih koreninah razvijejo plesni in gnilobe.
Kar vidim je bila rastlina res poškodovana, vendar bi se morala izmazati.
Raje manj zalivaj, kot preveč. Rastlini pomagaj s pogostim pršenjem. Mogoče bi poskusila vodi za pršenje dodati katerega od naravnih, organskih spodbujevalnikov rasti, ki se jih dobi v kmetijskih trgovinah. Obstaja jih malo morje, sama bi izbrala nekaj za rastline, ki so doživele stres, z mikroelementi,... za foliarno uporabo (rastlina jih vstrka preko listov), fertirigacijo (za zalivanje in preko listov), za začetek v precej manjši koncentraciji, kot jo priporoča proizvajalec.
Sporoči, kako gre,
Mojca
mojcica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 06 nov 2003, 13:22

OdgovorNapisal/-a melisa » 20 okt 2006, 10:48

Ker si zaradi drugih obeznosti nisem vzela časa za tole orhidejico, mi je žau umrla :(

Hvala za trud pri nasvetu!

LP

P.S. Mislim da tudi nova zemlja, v katero sem jo presadila, ni bila dobra, saj sem še eno orhidejo presadila v isto zemljo, in tudi ta je skoraj šla k vragu, ostale so ji le kake tri boge koreninice.
Zdaj sem iz zemlje za orhideje pobrala le lubje in jo posadila le v to, in upam, da jo bom rešila. Dodala sem ji tudi Fitovo ampulo.

A ma kdo kakšen nasvet še za ta primer? Naj kupim kaj za foliarno gnojenje? Mislim da tele boge koreninice ne bodo zmogle vsega :(
melisa
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 05 jul 2006, 20:47
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a bungee- » 24 okt 2006, 09:13

Glede na to, da je bilo na zgornji sliki videti kar nekaj lepih zelenih korenin, bi orhideja lahko še vedno lepo uspevala. Priporočam ti presaditev orhidej v glinopor, ker potem ne glede na obveznosti ne bo problema z zalivanjem. Na prvi pogled se mi zdi da preveč zalivaš svoje orhideje, kar je pogosta napaka "začetnikov" sem tudi jaz skoraj "ubil" :oops: dve orhideji, od kar sta v glinoporju nimam več problemov s prekomernim zalivanjem 8)
S kladivom in dinamitom je možno vse!
Panta je v doziranju.
bungee-
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 14 avg 2006, 12:52
Kraj: Kamnik


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost