Presajanje orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Presajanje orhideje

OdgovorNapisal/-a tinchy » 18 okt 2004, 13:02

Živijo, sem odkrila tale forum šele včeraj zvečer in sem čisto navdušena nad vami orhifani,tudi jaz obožujem orhideje, imam šele tri stare približno eno leto in vse tri so začele odganjati stebla-aja vse tri so falenopsis al kako že...no mene pa zanima če je še čas da bi eno od teh presadila ko steblo še raste in še nima popkov :roll:
Najlepša hvala v naprej za odgovor,vem pa da ste najbrž že tudi pisali o tem...
Tinchy
tinchy
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 17 okt 2004, 23:08

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 18 okt 2004, 16:13

Oj,

Kaj pa je narobe z orhidejo, da bi jo rada presadila? Načeloma se jo presaja spomladi, ko se dnevi daljšajo, ne jeseni. Če je pa kriza(beri polži ali drugi škodljivci) pa prej. Če je problem samo v premalem loncu, pa ne skrbi ker so orhideje vajene tega da imajo malo prostora. Sploh nekatere vrste so take. LP Indigo
IndigoGrl
Guru
Guru
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 11 sep 2003, 21:04
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a tinchy » 18 okt 2004, 17:06

Narobe ni nič, samo tok se je naprej nagnila da so vse korenine že čisto zunaj in sploh ne vem kaj jo še drži v lončku, no ja zgleda da to bolj mene moti kot pa njo ker je krasna,samo se bojim da se zaradi teže listov tako nagiba da ne kaj narobe- a misliš da če bi jo obrnila bi se začela v drugo smer nagibati, Indigo hvala za odgovor in lep dan še naprej :D
Tinchy
tinchy
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 17 okt 2004, 23:08

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 18 okt 2004, 19:07

Zdravo Tinchy 8)

Ne vem če si točno predstavljam...a to zgleda tako, da se rozeta(to je ko se listi stikajo) že skoraj zunaj lonca nahaja in kot da teža listov vleče rastlino iz substrata? Potem jo bo treba ja spomladi presadit in poravnati. Do tačas pa...keep an eye on her...da ti nebo pobegnila :wink: Lep pozdrav :D
IndigoGrl
Guru
Guru
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 11 sep 2003, 21:04
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Breda » 18 okt 2004, 21:52

Tinchy, phali sploh radi "skačejo iz piskrov", v naravi pač rasejo tako, da se rozeta poveša s kake veje (in tako v njej ne zastaja voda, ki bi povzročila gnitje - v naravi pač nihče ne leta za orhidejami in jih ne briše, si pa same pomagajo :lol: ). Bolje, kot da jo zdaj presajaš, bi bilo, da ji daš palčko in jo privežeš, če ti hoče na vsak način pobegniti :D . Tiste korenine zunaj lončka so pa zračne korenine, kar bodi vesela, če jih ima veliko in so lepe. Meni se ni še nikoli posrečilo, da bi z obračanjem lončka pregovorila kako orhidejo, naj se nagne na drugo stran, še vsako sem morala poravnati sama - ob rednem presajanju, nisem pa tudi nobene presajala samo zaradi tega.
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a tinchy » 18 okt 2004, 23:32

Hello :D
Indigo in Bredi, hvala obema za odgovore...nasvete, zgleda da moja najlepša pobalinka 8) res hoče nekam pobegniti :shock: , ampak ji ne bo uspelo :wink: bom jaz to vse poštimala...ma ima res take liste da jo mal cukajo na dol, ampak sploh ni blemčka sam jest se zdej mal bojim kako se bo vse to odvijalo ko bo cvetela in še njeni dve sosedici mislim da imam malo treme ker mi bodo prvič cvetele in sem veselaaaa :P :lol:
Lepo se imejte vsi ki obožujete oridejce.... :wink:
Tinchy
tinchy
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 17 okt 2004, 23:08

OdgovorNapisal/-a Kitty » 09 nov 2004, 11:25

IndigoGrl je napisal/-a:Oj,

Kaj pa je narobe z orhidejo, da bi jo rada presadila? Načeloma se jo presaja spomladi, ko se dnevi daljšajo, ne jeseni. Če je pa kriza(beri polži ali drugi škodljivci) pa prej. Če je problem samo v premalem loncu, pa ne skrbi ker so orhideje vajene tega da imajo malo prostora. Sploh nekatere vrste so take. LP Indigo


Jaz sem dobila falenopsis poleti v polnem cvetju in do zdaj je lepo cvetel, zdaj se je pa očitno ali odločil, da ima dovolj, ali pa mu je zaradi kurjenja zrak malo presuh. Zanima me nekaj v zvezi z orhidejo na splošno in v zvezi s presajanjem čisto konkretno: iz cvetličarne je prišla v relativno majhnem lončku, v katerem je med koreninami in zračnimi koreninami samo lubje - ko jo bom spomladi presadila, gre okoli spet samo lubje, ali gre okoli substrat (verjetno za orhideje?)?
In pa še - konice zračnih korenin so videti posušene - jih je treba kakorkoli rezati ali kaj podobnega? Je to zato, ker nisem vedela, da je treba orhidejo pršiti?

Hvala za vse odgovore in obljubim, da si bom pogledala še kakšno literaturo o vzdrževanju orhidej, sam ne v nemščini :)

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a frenky » 09 nov 2004, 13:18

Če se lotiš presajanja jo presadi v malo večji lonček, ker jo boš v starega težko stlačila. Mešanico lahko narediš sama, vendar je bolje da jo kupiš (naj bi bilo razkuženo) lubju dodajo nekaj humusa(preperelih smeti) za okras pa malo šote in kokosovih vlaken. Lonček je lahko prozoren (korenine tudi tvorijo fotosintezo) ni pa nujno (če imaš prozoren lonček v okrasnem lončku...).
Konice zračnih korenin pa kar pusti pri miru, ko boš izboljšala razmere lahko za posušenim delom odžene stranska.
Presajaj v času ko tvoja orhideja ne raste (ni novi zasnov listov,cvetov ali korenin). Današnji Križanci rastejo ko se jim zdi.

Orhideje se nagibajo v eno stran, ker so na okenskih policaj. Ko jo zalješ jo še obrni za 180 pa bo (ko cveti se zdi butasto obrniti cvet stran samo tko je)


M.F.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a mojcica » 12 nov 2004, 09:18

Vse orhideje se presaja, ko rastejo, ne ko so v fazi počitka. To je osnova. Cvetenje je tudi čas rasti, vendar riskiraš cvetove, saj je presajanje šok in rastlina v "stiski" vedno najprej odvrže cvetove.

Če ni nujno bi počakala na čas, ko so vršički korenin zeleni, kar pomeni, da korenine rastejo in ko seveda ne cvetov anli cvetnih nastavkov.

Pa veliko veselja z vzgojo,
Mojca
mojca
mojcica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 06 nov 2003, 13:22

OdgovorNapisal/-a Kitty » 12 nov 2004, 09:32

mojcica je napisal/-a:Če ni nujno bi počakala na čas, ko so vršički korenin zeleni, kar pomeni, da korenine rastejo in ko seveda ne cvetov anli cvetnih nastavkov.


Ni nujno in hvala za nasvet!!

Z dveh vejic mi je odvrgla cvetove, na eni so še, očitno ji ustreza, da se poleg nje sušijo kupi perila, pa še popršim jo vsake toliko. In ven iz okrasnega lončka sem jo dala, tako da pridejo do svetlobe tudi zračne korenine (trola jaz, sploh nisem pomislila, da ima prozoren plastični lonček poseben vzrok). Tako da sva se spet ujeli v najinih prizadevanjih za lepše življenje :wink:

Lep pozdrav, Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a frenky » 12 nov 2004, 18:25

[quote="mojcica"]Vse orhideje se presaja, ko rastejo, ne ko so v fazi počitka. To je osnova. Cvetenje je tudi čas rasti, vendar riskiraš cvetove, saj je presajanje šok in rastlina v "stiski" vedno najprej odvrže cvetove.

Ma kle pa ne štekam.?! :shock: Presajamo ko rastejo? :?: pol pa tvegamo da odvrže cvetove :shock:
:idea: pa jo presadimo ko počiva pa nima kaj stran past. ko se začne nova rast samo raste in raste pa cveti in cveti.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Issa » 10 jun 2005, 22:15

Zdaj ste me pa čisto zmedli. Sem imela ravno pripravljeno vpr. glede presajanja oncidiuma. Cveti trenutno ne, vendar pa je iz nove čebulice pognal tudi dosti korenin, ki še niso dosegle zemlje in bi rada to posadila v novi lonček. Vendar pa rastejo novi listi in zdaj ne vem, če je pametno presajati v tem trenutku. Eni trdijo, da se naj ne bi presajalo v dobi rasti, drugi da naj takrat presajamo. Rada bi konkreten odgovor. Naj novo čebulico s koreninami ločim od stare in posadim v nov lonček ali ne?

Hvala za odgovor.
Od Koroške do Prekmurja in nazaj.
Issa
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 23 maj 2005, 13:06
Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a romanah » 28 jun 2005, 08:08

Presadila sem jo mesec dni nazaj, tako da ni bojazni.
Ločila sem jo po dve skupaj in sedaj že dela nove poganjke.
Mislim, da jo lako brez bojazni presadiš in postaviš v senčko.
Meni delajo odlično.

Pognojim jih vsakih toliko časa, drugače pa se držim načela
zalivati z deževnico.

Romana
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 05 maj 2005, 12:29
Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a frenky » 28 jun 2005, 19:29

Issa! te korenine, ki še niso dosegle zemlje in tudi nimajo tega namena. Rasle bodo po "zraku" proti viru vlage (podstavek z vodo.... ,seveda če jih ne boš tlačila v lonček).
Pri presajanju pa naj bi se pustilo 3 psevdobulbuse (shranjena hrana....)
glede časa presajanja pa ? naj bi se v času rasti (sam presajam ko se mi zdi pametno ponavadi ko ne raste in ne miruje)

oncidium ti nebi smel delati težav pri presajanju.

L.p.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a zacetnica » 02 nov 2008, 21:24

Zdravo! Jaz sem pa cista zacetnica v gojenju rož. Imam orhidejo, ki mi cveti od januarja. Ne vem tocnovrste, ampak je ena tistih najpogostejsih, ki jih vidis pri nas v cvetlicarnah (beli listi z lila zilami). V zadnjem casu so se listi cisto povesili. Cveti se vedno, ceprav se mi zdi, da ze usiha tudi cvetenje. Ali naj jo presadim? Kako? Mi lahko, kdo, prosim, svetuuje? Hvala.
N.
zacetnica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 01 nov 2008, 22:00

OdgovorNapisal/-a Kitty » 02 nov 2008, 21:32

Če cveti že od januarja, bo počasi odcvetela in proti temu ne moreš pomagati - rastlina si mora odpočiti. Ko bodo posušeni cvetki odpadli, se bo posušil tudi del stebla ali celo steblo - samo suhi del odrežeš. Potem še naprej skrbiš zanjo enako kot do zdaj (lahko malo manj zalivaš) in z malo sreče bo spet zacvetela ... čez nekaj mesecev.
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov