Phalenopsis - poganjek

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Phalenopsis - poganjek

OdgovorNapisal/-a mojcag » 07 maj 2003, 08:15

Pisem vam, ker mi do sedaj se nihce (po cvetlicarnah, razstavah...) ni znal povedati pravega odgovora na moje vprasanje.
Imam orhidejo (Phalenopsis), ki mi je pred cca 1 letom in pol odcvetela. Cez nekaj casa so se na istem steblu priceli pojavljati popki in mislila sem, da se pojavljajo novi cveti. Vendar pa so namesto cvetov na steblu priceli rasti listi. Rastlino sem pustila tako kot je in jo normalno vzgajala neprej. Listi na steblu so rasli in se razvijali novi. Tako imam sedaj na stebelcu pet listov, od katerih so eni ze kar precej veliki (cca 15 cm). Letos pomladi pa so na tem steblu (ob poganjku) pricele poganjati zracne korenine. Te so sedaj velike cca 3 cm. Ker rastline ne morem pustiti tako kot je (listi na steblu so precej veliki in vse tezji - v bistvu imam rastlino na rastlini), me zanima, ali lahko steblo odrezem in poganjek posadim kot samostojno rastlino? Kako velike naj bodo zracne korenine ob presaditvi? Kje naj odrezem stebelce? Ali naj korenine dam v zemljo ali pustim na zraku? Ali za presaditev potrebujem kaksen poseben loncek (prozoren)?
Hvala vam za odgovor in lep pozdrav!

Mojca
mojcag
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 07 maj 2003, 07:48
Kraj: Bled

Poganjek

OdgovorNapisal/-a jana@b2-ic.si » 08 maj 2003, 08:31

Tudi meni je orhideja namesto novega cveta pognala nove liste in korenine na stebelcu. Sedaj so trije listi (5 cm) in ena korenina (3 cm).
Tudi mene zanima kako naprej?

Hvala.
Jana
jana@b2-ic.si
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 07 maj 2003, 07:57

OdgovorNapisal/-a Ipkiss » 08 maj 2003, 16:32

Pozdravljeni Mojca in Jana,
kot kaže s svoji orhideji zelo lepo negujeta in (to naredijo samo v dobrih pogojih) sta naredili hčerinske poganjke. Že majhne rastlinice lahko odrežeta (stebelce nekaj cm pod poganjkom) in nato posadita v poseben substrat za orhideje (nalomljeni kosi lubja, se dobi v vrtnih centrih (sicer v zelo velikih pakiranjih po nekaj kg, a če rabita samo za eno orhidejo, lahko tudi kje zunaj (okrog večjih trgovin, parki) v malo vrečko nabereta za en lonček tega lubja :twisted: )). Kot kako drugo rastlino "posadita" poganjek s koreninami v to lubje. Za lonček ni nujno, da je prozoren, je pa bolje (ampak, če ga data potem še v kako okrasno posodo, je res vseeno). Nove korenine, ki bodo začele kasneje izraščati na plano pa kar pustita zunaj, priporočljivo je tudi pršenje po teh koreninah in listih, pazita le, da se ne bo zmočila srčika med listi.
Srečno in LP
Ipkiss
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 maj 2003, 16:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mojcag » 08 maj 2003, 16:47

Ipkiss,

hvala za odgovor! Upam, da nama bo uspelo in bosta najini orhideji kmalu lepo zacveteli. :D

Lp,
Mojca
mojcag
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 07 maj 2003, 07:48
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a jana@b2-ic.si » 20 jun 2003, 14:18

Poročilo o listnem poganjku.
Tako kot ste mi svetovali, sem ga odrezala in posadila v zemljo za orhideje. Glede na korenine, ki ves čas rastejo, lepo uspeva.

Jana
jana@b2-ic.si
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 07 maj 2003, 07:57

OdgovorNapisal/-a jana@b2-ic.si » 20 jun 2003, 14:19

Spet imam vprašanja za orhidejo, tokrat v zvezi s cvetnim poganjkom.

Orhidejo imam na mizi, tako da listi in cvetni poganjki rastejo proti oknu. Ker želim, da bi cvetni poganjek rastel navzgor sem nanj nataknila prozoren tulec. Ker je poganjek dolg že preko 25 cm, sem tulec odstranila. Ampak v eni uri se mi je poganjek močno usmeril proti oknu. Tulec sem postavila nazaj na poganjek.

Da bi pa poganjek privezala ob oporo, me skrbi, da ne bi s paličico prebodla korenin v zemlji ...

Imate kakšne nasvete kako prepričati cvetni poganjek, da bo rastel navzgor?

Jana
jana@b2-ic.si
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 07 maj 2003, 07:57

OdgovorNapisal/-a mojcag » 20 jun 2003, 14:33

Jana,

jaz mislim, da brez problema dodas oporo. Z malo pazljivosti ne bi smela poskodovati korenin. Namrec, ko bo orhideja pricela cveteti, bo steblo vse tezje in brez opore ne bo slo.

Zelim ti se veliko veselja s tvojimi roz'cami! :D

Lp,

Mojca
mojcag
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 07 maj 2003, 07:48
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Ipkiss » 21 jun 2003, 16:10

Jana,
živjo,
mislim, da res lahko paličico previdno zabodeš, morda ne ravno najbolj ostre, in čisto ob robu lončka, kot so običajno zabodene pri orhidejah, ko jih kupiš. V skrajnem primeru jo pa malo obrni (za 180 stopinj), pa bo začela rasti v drugo smer in bi se končno nekako moralo izravnati (čeprav bi bila to že napol dresura orhideje ;).
Srečno in LP
Ipkiss
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 maj 2003, 16:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 01 avg 2003, 09:51

Pozdravljeni,

da so vama orhideje naredile potomce, hcerinske rastlince je resnicno dober zanak, da lepo skrbita za njiju in se nekaj, da sta imeli sreco :)
V cvetnem steblu oz. nodijih-kolinckih so celice, ki lahko spodbudijo novo cvetenje ali razvoj nove rastline.
Orhideje se po vecini tako razmnozujejo, tudi trgovsko, redki jih sejejo, saj je prevec komplicirano, zato rastline, ki jih kupimo v trgovinah, so razmnozene tako, kakor sta jo vidve razmnozile, ali meristemsko.
Ko vama bodo rastline odcvetele, pa cvetno steblo znova prikrajsajte na 5-6 nodijev, toda to ne naredite vec kot enkrat z enim cvetnim steblom, kajti rastlino lahko nenehno spodbujanje k cvetenju oslabi.
Brez problema dodas oporo, celo kupiti se dajo lepo oblikovane palicice za oporo cvetnih stebel orhidej, ki imajo na koncu, nekaksen "V", da se steblo lepo nasloni.

Zelim vama veliko uspeha in veselja v druzbi teh prelepih rastlin.
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov