Oncidium

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Oncidium

OdgovorNapisal/-a Blankica » 29 jul 2006, 10:37

Živjo,
pred kratkim sem dobila dva Oncidiuma in me nekaj bega. V eni knjigi sem namreč videla, da pri Oncidiumih zračne korenine visijo ven iz lončka in da so lahko zelo dolge. Pri teh, ki pa sem ju jaz dobila, so bile te tanke bele korenine v lončku, se pravi v lubju. Poleg tega je en Oncidium zelo majav, oziroma se kar naprej zvrača, ker je lubja malo in verjetno nima opore.
Zdaj vas sprašujem ali je pametno, da bi rastlini presadila v malo večja lončka z malo več lubja in kaj naj storim s koreninami. Če so bile do sedaj noter in sta rastlini rasli (ena že dela cvetno stebelce) je verjetno ok, poleg tega se bojim, da če bi jih hotela vzeti ven in jih poravnati čez lonček, bi kakšno polomila (zdaj so namreč zvite v krog v lončku). Sam po drugi strani, pa če so to zračne korenine, potem verjetno ne smejo biti noter v lončku, ker lahko zgnijejo, a ni tako?
No kdor ima Oncidiume doma, naj mi malo svetuje kako je s tem.
Hvala,
čao.
Blanka
Blankica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 26 jan 2006, 19:05

OdgovorNapisal/-a luna » 29 jul 2006, 22:36

Rastlina sama najbolje ve kako ji paše. Če dobro raste jo pusti tako kot je. Oncidiumi so po naravi epifiti, kar pomeni, da jim korenine večino časa prosto visijo v zraku, oziroma se zarinejo v tisto nekaj humusa, kar se ga nabere v razpokah kjer rastejo. Prav tako nimajo zračnih in "zemeljskih" korenin, ampak so vse enake. Večina orhidej propade zaradi preveč zalivanja, kar je še večji problem v prevelikih lončkih. Veliko kupljenih orhidej ima zelo malo korenin in so že tako posajene v prevelike lončke, zato jih jaz v večini primerov posadim celo v številko ali dve manjši lonček.
Če imata v lončku malo lubja, ga lahko nekaj previdno dosuješ, drugače pa če dela, pusti na miru. Presadi šele potem, ko bo lubje začelo razpadati. Orhideje na splošno niso preveč zahtevne rastline, tako da se ne splača preveč komplicirat.

Lep pozdrav, pa naj ti lepo cvetita.
luna
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 25 okt 2004, 21:03


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov