Kako negovati oncidium?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Kako negovati oncidium?

OdgovorNapisal/-a b_k » 25 jul 2005, 02:20

Lep pozdrav!

1. Pred kratkim sem kupil oncidium križanca sorte Sweet sugar. Izgleda približno takole:

Ker je to moj prvi oncidium, me zanima, kakšno oskrbo potrebuje - kako pogosto zalivati, ima rajši bolj moker ali bolj suh substrat, kako pogosto gnojiti, ali zadostuje samo pršenje za dovoljšnjo vlažnost zraka, ali je sorta, ki prezimi (kako se obnaša pozimi v centralno ogrevanem stanovanju), koliko svetlobe potrebuje...Imam jo poleg ostalih orhidej - falenopsisov, in sicer na okenski polici na Z strani v blokovskem stanovanju.
2. Že 6,7 let imam falenopsis, ki je do pred kratkim krasno uspeval in cvetel tudi 2x letno. Letos pozimi sem ga prestavil na okensko polico v sosednjo sobo, kamor je vsak večer po par minut ob nočnem prezračevanju sobe vdiral mrzel zrak. No, v glavnem, rastlinica ima čisto mehke in zgubane liste. Mislim, da je nisem preveč zalival, je pa res, da se je zaradi maha, ki se je naselil v posodo, substrat bolj počasi sušil, tako, da je zadostovalo zalivanje na 2-3 tedne (pač takrat, ko se je substrat skoral popolnoma posušil). Morda so listi usahnili od hladnega zraka, a zraven sem imel še dva falenopsisa, ki jima pa nič ni. Kljub mehkim listom žene nov list in korenine, a tudi novonastali listi ne delujejo čvrsto. Kaj narediti? To je moja najljubša roža - vedno, ko cveti, ima precej cvetov, zato bi bil res hvaležen za koristen nasvet. Ali je možno, da je takšna zaradi starosti in močnega cvetenja? Kaj bi bilo, če bi ji odrezal vrh s 3-4 listi ter ga skupaj z novonastalimi zračnimi koreninami presadil?

Hvala za nasvet.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
b_k
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 16 apr 2004, 03:58

Re: Kako negovati oncidium?

OdgovorNapisal/-a romanah » 25 jul 2005, 08:15

Živjo,

Za oncidium ni dovolj samo pršenje.
Sedaj mi lepo uspevajo na zunanji strani okenske police in sicer
na vzhodni strani hiše.
Zalivam jih vsake 3 ali 4 dni gnojim redno ,škropim pa vsak dan ali pa celo dvakrat na dan od sončnih in vročih dneh.

Pseldobubo ima tako veliko, da bo vsak čas cvetel.

Kar se pa tiče phala ti pa ne morem pomagati, ker tudi meni vsi nekaj štrajkajo.Sicer so listi lepi masivni in veliki.
Ker sem letos rastlino rešila iz propada in mislim, da uspešno sem morala
odrezati cvetove, ker te naše cvetličarne zelo slabo skrbijo za te vrste rastlin

Imam jih kar nekaj, med drugim cveti samo bel in cveti že od meseca
aprila ko sem jo kupila.
Zalivam jih vsake dva ali tri dni takrat rahlo pognojim škropim jih pa občasno, ker imajo dovolj vlage že v samem prostoru.

Lp
Zadnjič spremenil romanah, dne 08 avg 2005, 09:42, skupaj popravljeno 1 krat.
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 05 maj 2005, 12:29
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Kako negovati oncidium?

OdgovorNapisal/-a romanah » 25 jul 2005, 14:21

en link za pomoč

orhideja.com
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 05 maj 2005, 12:29
Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Spot » 26 jul 2005, 17:08

Ja za Oncidium Sweet Sugar sem ravnokar videl, da je na orhideja.com objavljen članek - tako da je to od romanah pravo priporočilo.

Kar pa se tiče Phaleonopsisa, pa sta tukaj po moje dve možnosti:

-propada, ker so propadle korenine zaradi premalo zalivanja in če je substrat potreboval tri tedne da se je osušil je bil ta očitno preveč zgoščen in s tem so imele korenine tudi premalo zraka. Takšen Phalaenopsis bi jaz vzel ven iz substrata, preveril kaj se dogaja s koreninami. Najverjetneje so propadle lahko zaradi suše, verjetneje pa zaradi predolgega zadrževanja vlage na koreninah in pri tem pomanjkanja zračnosti (takšne bi odstranil), medtem ko bi ostalega posadil tako, da bi s substratom ali pa vsaj s koščki le tega nove korenine prekril. Nato bi redno ta Phalaenopsis pršil in seveda bi moral biti substrat tako grob, da bi ga zdaj poleti vsaj enkrat tedensko moral zaliti (pogoj da se v tednu dni skoraj osuši - pri Phalaenopsisu se nikoli ne sme po polnoma osušiti)

-propada, ker je po 6-7 letih Phalaenopsis zrasel že tako velik da je pričel spodnji del rastline propadati. To se lahko prične dogajati, ko je takšna rastlina že oblikovala 8 ali več listov. To je monopodialni tip orhideje, ki raste vedno samo navzgor, navzgor pri tem pa spodnji del propada. Pri tem odmrejo dva do trije spodnji listi, propadejo spodnje korenine in delček rastline se osuši. Takšno rastlino je potrebno vzeti iz substrata, spodnji del rastline očistiti propadlih delov in jo na novo posaditi. Rastlina je najverjetneje tako uvela zato, ker je izgubila stik s substratom kjer je potrebna vlaga za njeno rast in životari samo na tisti nekaj vode, ki ji mogoče steče preko korenin ob zalivanju.

Mrzel zrak je za te orhideje, ki so za tople razmere, uničujoč - se je potrebno takšnega zračenja izogibati ali pa za ta čas umakniti orhideje z okna.
Za vzpodbuditev cvetenja pri Phalaenopsisu, pa ga je potrebno prestaviti na malo svetlejše mesto in izpostaviti nižjim nočnim temperaturam za cca. 3 tedne (to je mišljeno minimalno 16 stopinj celzija in pod 18 stopinj celzija).

Odrezati cel vrh s 3-4 listi pa ga posaditi - ti ne priporočam, ker se Phalaenopsisi na to slabo odzivajo - prevelika rana nastane, ki ga preveč izsuši in še gnije rad na takšnem odrezanem mestu.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov