Cattleya na južnem oknu?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Cattleya na južnem oknu?

OdgovorNapisal/-a Breda » 26 feb 2005, 20:40

Po intenzivni debati s svojima mačkoma sem dobila obljubo, da ne bosta jedla orhidej, če jih postavim na "njuno" okno. Je pa to okno obrnjeno proti jugu, poleti je peklensko vroče, sonce pa je ves dan. Zdaj me pa zanima, če bi katleje tako življenje prenesle (seveda bi jih poleti zasenčila) - drugače imam za katleje kar srečno roko in mi na Z oknu zelo lepo uspevajo, pa bi si še kako privlekla.
Pa še podvprašanje: kaj pa vande? Te baje nimajo nikoli dovolj svetlobe?
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a frenky » 27 feb 2005, 12:06

prenesla naj bi to pozicijo če jo boš senčila! izogibaj se direktnega opoldanskega sonca!!!
Vanda? res da potrebuje veliko svetlobe samo celodnevne pripeke ji ne privošči.

:idea: lahko pa poizkusiš. :lol:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Breda » 27 feb 2005, 16:53

Pravzaprav nisem mislila nobene orhideje celo poletje pražit na soncu, se mi zdi, da bi mi utegnila to zameriti :lol: . Čeprav imam tri rastlinice, ki celo poletje veselo sedijo na tem oknu, pa še cvetijo za nameček. Ampak ker pikajo, so menda kaktusi :lol: !
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a tinki » 28 feb 2005, 09:55

poleti jih maš lahko kjer hočeš, samo pazi na svetlobo.jaz jih mam na sv oknu, pa je sam jutranja svetloba, ki jim očitno paše. sv okna se mi nzdijo najprimernejša v vseh letnih časih.

vando ti pa odsvetujem, ker ti bo slejkoprej crknla.. :cry:
tinki
Expert
Expert
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 16 maj 2004, 18:24
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a frenky » 28 feb 2005, 18:06

Današnje vande niso več čisto prave vande ampak so križanci, ki bi morali imeti svoje imene, vendar se zaradi velikega zanimanja prodajajo pod imenom vanda!
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Breda » 02 mar 2005, 19:45

Seveda so križanci in po eni taki ascocendi se meni tako sline cedijo, da kar križem gledam :lol: ! K sreči je še mraz in orhideje zebe, če okrog letajo, in polic tudi še nimam do konca narejenih ... skratka, grozdje je še kislo :lol: !
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a Spot » 04 mar 2005, 19:16

Čisto vse rastline so križanci - pri pravih vandah pač znotraj iste vrste ali pa med različnimi vrstami vand. Zato še vedno ni nujno da so vse, ki so ponujene v prodaji, ascocende. V kolikor pa bi bile primerno označene pa bi to lahko videli in se temu primerno odločali. Kar se pa tiče količine svetlobe, pa obstajajo kolikor vem med vandami takšne, ki imajo presek lista v obliki črke V in takšne, ki imajo bolj "okrogel" profil lista. Te z "okroglim" profilom lista prenesejo več svetlobe kot tiste z V presekom lista. Vendar mislim, da pri vzgoji vand ni tako ključnega problema svetloba, ker na to vsi zelo pazijo, ampak to da so večinoma premalo zalite.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a frenky » 05 mar 2005, 20:31

Spot je napisal/-a: na to vsi zelo pazijo, ampak to da so večinoma premalo zalite.


Tako svetloba kot zračna vlaga sta pogoja da vanda in podobne vrste lepo rastejo.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Spot » 05 mar 2005, 22:20

Rahlo slabo sem se izrazil - Vsekakor da je prava količina in moč svetlobe za vzgojo orhidej vanda in njej podobnih orhidej nujna - ampak mislim da ni tako ključnega pomena, da komu propade takšna rastlina zaradi tega ker je dobila premalo svetlobe, to pa zaradi tega, ker na to vsi pazijo. Nimajo pa občutka, koliko jih je potrebno zalivati za uspešno rast, zato smatram, da so večinoma premalo zalite. Zračna vlažnost je pa še seveda problem zase. Koliko uspešno se lahko kompenzira več zalivanja z manjšo zračno vlažnostjo in obratno - nekaj zagotovo, kljub temu pa je treba paziti na oboje.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a Breda » 06 mar 2005, 01:27

Zračna vlažnost je pri orhidejah tako ali tako vedno problem - v stanovanju je ponavadi prenizka, pa še kaki radiatorji in tako naprej - je pač treba poskrbeti vsaj za lokalno zvišano zračno vlažnost. Za vande in ascocende oz. za te križance (hi hi, Spot, niso vse rastline križanci, velika večina tega, kar kupujemo po vrtnih centrih, so kloni križancev!) ne vem, za zdaj še nisem poskusila, ampak drugih orhidej vseeno več premine zaradi utopitve kot zaradi suše. Se mi pa tudi zdi, da se da zelo malo pomanjkanja zračne vlage kompenzirati z obilnejšim zalivanjem, prej obratno, ob visoki zračni vlažnosti orhideje ne zamerijo preveč, če so malo manj zalite.
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a frenky » 06 mar 2005, 11:39

Spot !
rastlina zaradi pomanjkanja svetlobe ne propade na kratek rok, pri zalivanju pa se to lahko zgodi relativno hitro. (zato je vzrok propada zaradi pomanjkanja svetlobe težje ugotoviti - oz. rastlina raste v dolžino, ne cveti, listne konice in robovi začnejo rumeneti.....). Če stvar skrajšam, brez potrebne svetlobe, vode in zračne vlage na dolgi rok taki primerki nimajo obstoja. Pa tudi kompenzacije v različnih smereh so za rastlino ?????
Glede zalivanja ( :arrow: pršenja) pri vandah je verjetno v večini primerov za hiranje in kasneje propad kriva prenizka zračna vlaga, preredko pršenje (zalivanje), svetloba .....
(v Aziji vzgoja epifitnih orhidej poteka na mrežah nad tekočo vodo)
Na splošno pa velja da so orhideje preveč zalite :!: :wink:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Spot » 06 mar 2005, 13:34

Breda, strinjam se s teboj, da je potrebno v stanovanjih skrbeti vsaj za lokalno povišanje zračne vlažnosti. Sicer pa realno gledano, kaj več niti nebi bilo smiselno, z ozirom na to, da bi drugače lahko to bilo slabo za vso električno opremo in pohištvo v stanovanju. In to lokalno povišanje zračne vlažnosti je pravzaprav tudi dovolj za uspešno vzgojo orhidej. Nebi pa se strinjal s teboj, da je večina rastlin kar kupimo v vrtnih centrih pridobljeno s tkivno kulturo. Pravzaprav je večina rastlin, ki jih kupimo v vrtnih centrih sejanih (enoletnice). Če se pa omejim na orhideje, pa se pokupi največ Phalaenopsisov. In večina teh Phalaenopsisov je vzgojena iz semena - za kar govori njihova cena in če se dobro pogleda ter primerja izgled rastline vidi raznolikost med njimi v isti pošiljki. Razen tega, so ti Phalaenopsisi tudi brez imena - saj se verjetno ne izplača za te številne sejane križance vedno znova registrirati novo ime. Prav tako so Paphiopedilumi in Phragmipediumi pravzaprav vsi sejani križanci, saj kolikor jaz vem, še vedno niso našli zanesljivega komercialnega načina razmnoževanja teh orhidej s tkivno kulturo. Strinjam se tudi z dejstvom, da več orhidej premine zaradi prevelikega zalivanja, kot pa zaradi suše. Ampak orhideje tipa Vanda niso takšne kot ostale orhideje. Imam izkušnje z njimi. Imel sem jih posajene v lonček in so lepo uspevale - rastli so novi listi in tudi cvetele so. Ampak zgodba o uspešni gojitvi teh orhidej, se je po osmih mesecih pričela preobračati v zgodbo o tragediji. Ustavila se je rast, rastline so kazale znake uvenelosti in nastavljeni poganjki za cvetenje so se posušili. Vzel sem eno iz lončka in ugotovil, da so propadle skoraj vse korenine. Ali je bil razlog prevelika suša ali prevelika vlažnost - težko bi rekel (saj sem jih gojil po enakem principu kot phalaenopsise), ampak od takrat naprej jih gojim še z večjim uspehom prosto viseče, s koreninami v zraku. Nekje po mesecu dni, ko sem jih pričel gojiti viseče v zraku, sem opazil rast novih korenin na "steblu" orhideje in tudi iz starih preživelih korenin, so pričele rasti nove. Vlaženje in svetlobo sem obdržal enako kot pred tem, zato sem pa zelo povečal zalivanje, kar se je obrestovalo. Tako sta obadva, tako Breda kot Frenky, potrdila to kar sem rekel - prevečkrat se primerja vzgoja Vand z drugimi orhidejami (ki so največkrat preveč zalite), zato ni prave orientacije koliko je potrebno zalivati Vande, tako so le te velikokrat premalo zalite. Se pa pravzaprav z vsem strinjam z vama, samo sem hotel opozoriti na to zalivanje ... .
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a Breda » 06 mar 2005, 14:32

O križancih se ne bom dajala s tebo, je moja vednost preveč na trhlih nogah, pa še tista, kar je je, je izvora rekla-kazala. Je pa za tepca dovolj velika razlika že med samo vrsto in različnimi hibridi dveh ali več vrst - za "sobne rožce" so križanci ponavadi mnogooooo primernjejši, ker jih je pač lažje gojiti (in bolje tolerirajo pogoje). Pa vse seveda o orhidejah, si ne mislim, da recimo primule pridelujejo s tkivno kulturo :lol: .
Jaz vande ne bi niti poskušala gojiti v lončku, samo prosto visečo. Me pa zanima tole o zalivanju (pršenje jasno) - seveda je ne moreš zaliti tako kot tiste v lončkih, ampak če takole prebiram, kako jih ljudje gojijo - namakajo jih vse od 20 minut do 2 uri??? Kako jih pa ti rihtaš?
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a Spot » 06 mar 2005, 18:36

Vande sem sem posadil v lončke, čisto iz razloga ker bi jih tako lažje postavil kamorkoli ko cvetijo, ker sem bil čisto prestrašen kako bom lahko vzdrževal dobro zračno vlažnost v njihovi bližini, posebej okrog korenin če ne bodo posajene in odkrito povedano takšna gojitev prosto visečih rastlin ni ravno praktična. Očitno pa je, da Vande čisto normalno prenašajo, če se jim korenine dobro posušijo. Očitno je, da potrebujejo zelo dobro zračnost okrog korenin. Zdaj jih gojim na južni strani, nad cvetličnim koritom pred oknom. Svetloba je filtrirana skozi zaveso bele barve. Zalivam jih dvakrat na dan - to napravim tako, da jih vsakič za cca. 30 minut potopim (korenine) v vedro vode. To napravim enkrat zjutraj in enkrat popoldan. Pršenje kot nadomestek za takšen način zalivanja bi odsvetoval. Vande se pa na takšen način zalivanja zelo hvaležno odzivajo z dobro rastjo. Presenečen sem, da so nove korenine ki jih rastline poganjajo, skoraj 1 cm debele. To je veliko bolj debelo, kot pa so korenine bile debele ob nakupu.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a frenky » 06 mar 2005, 18:55

Spot!
Glede vande v lončku: "izkušnje" da ti v osmih mesecih propade, jo stlačiš v lonček z lubjem (še eden trgovski hit) .....? Kako hudiča ti zaliješ prostovisečo vando?'

Kako lahko trdiš, da so Phalanopsisi v večini vzgojeni iz semena?
Možno je da kak del proizvodnje iz semena in izhaja iz obratov, kjer s ukvarjajo z žlahtnenjem (torej so stranski produkt žlahtnenja). velika večina orhidej je tkivno razmnoženih (pridelovalci izberejo zanimive barve, "obstojne" rastline in malo sledijo trendom nato zasnujejo proizvodnjo, ki jo bodo lahko NAJHITREJE izpeljali). Sejanje orhidej za prodajo haha......, danes je že balkonsko cvetje vzgojeno v tkivni kulturi.
Glede registracije imena, rastline pač ne registrirajo ker nima željnih lastnosti in nima smisla.

Breda, zakaj pa nebi primule gojili z mikropropagacijo??
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Breda » 06 mar 2005, 20:01

Torej, pri meni se niso proizvajalci v vrsto postavili in povedali, kako delajo, zato pa ne dam roke v ogenj, da sledeče drži: orhideje (večino vseh tistih hibridov, ki kolobarijo po trgovskih centrih in so za ta hude strokovnjake nezanimivi) baje pridelujejo s tkivno kulturo, ker tako lažje dobijo veliko količino približno enakih rastlin, ki jih je bolj enostavno hkrati spraviti do cvetenja, pa še po barvah jih lahko že vnaprej "potalajo", odvisno od povpraševanja. Se mi zdi sicer precej posenostavljeno povedano, pa kar zelo razumljivo - saj gre za "kšeft", ne? Pri npr. primulah se pa to baje ne splača, ker je seme dovolj visoko kaljivo, zrasejo dovolj hitro in so sploh dovolj donosna roba z navadnim sejanjem. Kot rečeno, sveče zraven držala pa nisem, tako da je lahko tudi drugače!
Vande (prostoviseče) pa večinoma "kopajo" + pršijo - s tem, da jih ne namakajo vsak dan, ampak v povprečju na 2 ali 3 dni; take izkušnje in nasvete se da pač prebrati na raznih forumih. Da pa niso najbolj praktične, če ti tam po zraku opletajo, je pa jasno :lol: .
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a Spot » 06 mar 2005, 23:02

Nimam potrebe da bi moral dokazovati karkoli od tega kar sem navedel - pa tudi ni potrebe za to, ker sta to tako Breda kot Frenky pravzaprav sama napravila:

Breda: Vande (prostoviseče) pa večinoma "kopajo" + pršijo - s tem, da jih ne namakajo vsak dan, ampak v povprečju na 2 ali 3 dni; take izkušnje in nasvete se da pač prebrati na raznih forumih.

Zato pa pravim da so premalo zalite - oziroma za Frenky-ja namočene v vodo (ne morem si privoščiti, da bi jih škropil z vodo vsaki dan toliko časa)

Frenky: Kako lahko trdiš, da so Phalanopsisi v večini vzgojeni iz semena?
Možno je da kak del proizvodnje iz semena in izhaja iz obratov, kjer s ukvarjajo z žlahtnenjem (torej so stranski produkt žlahtnenja). velika večina orhidej je tkivno razmnoženih (pridelovalci izberejo zanimive barve, "obstojne" rastline in malo sledijo trendom nato zasnujejo proizvodnjo, ki jo bodo lahko NAJHITREJE izpeljali).

Zato pa pravim da je večina orhidej Phalaenopsis na našem tržišču vzgojena iz semena, drugače bi bile prodajne cene teh orhidej drugačne (kakšne so cene za registrirane, barvno zanimive in obstojne ter trendovske Phalaenopsise se da preveriti), in v isti pošiljki bi bili vsi primerki zelo enaki in ne tako različni kot so danes. Razen tega, ali morda veš koliko tisočev rastlin nastane iz enega takšnega semenskega "zrna" - jaz ne, zagotovo pa številka ni majhna! Pa še to, nisem rekel da je večina orhidej razmnožena iz semena - to sem samo trdil za večino Phalaenopsisov na našem tržišču.

Frenky: Glede registracije imena, rastline pač ne registrirajo ker nima željnih lastnosti in nima smisla.

Kako čudno, da potem Phalaenopsisi na našem tržišču nimajo imen ...?
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a tinki » 07 mar 2005, 18:08

samo eno uprašanje:
kako poteka mikropropagacija in kaj to je :oops: :oops:
tinki
Expert
Expert
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 16 maj 2004, 18:24
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a frenky » 07 mar 2005, 19:25

Tvoje semensko "zrnje" je verjetno kapsula, v kateri je nekaj tisoč semen, od katerih jih nekaj ni dobro razvitih.......
poglej za sejanje orhidej so potrebni enaki pogoji kot pri mikropropagaciji!
Iz enega semena se razvije 1 rastlina!( seveda če je seme OK), pri mikropropagaciji pa se iz enega samega končka (nekaj mm2) lahko razvije nekaj 10 rastlin! Poleg tega smo lahko 100% prepričani v lastnosti razmnožene rastline.
Tak način razmnoževanja ni več nobeno čudo, tudi pri nas je nekaj sposobnih laboratorijev.
Glede prodajnih cen! pred 15 leti si je le redko kdo privoščil orhidejo (prodajali so posamezne cvetove katerih cena je bila....), danes pa jo ima lahko vsak. Zaradi nove tehnologije!
Registracija rastline! to ponavadi opravijo žlahtnitelji (licenca), pri nas pa oznak ni zato ker pridelovalci pametni in si ne delajo stroškov, grosisti in prodajalci pa površni.

Pri nas se prodajajo mix-i, v katerih se samo zdi pestra izbira!

Mikropropagacija drugi izraz za tkivno kulturo.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 25 mar 2005, 01:16

Iz lastnih izkusenj:

Vse kar lahko kupite pri nas so kloni zanimivih križancev, ki so jih žlahtnitelji že dolgo časa nadzorovano selekcionirali.
Zakaj so na prodajnih mestih tako pisana paleta rastlin? Zato ker je slovenija predrobcen trg da bi uvozili po 5000 rastlin vsake sorte-barve. Če bi radi videli morje ene sorte so odpravite v nizozemske rastlinjake.
Ko posejes seme orhidej je vsaka rastlina, ki zraste nekoliko različna od ostalih. Če ne po barvi pa po obliki, velikosti in obstojnosti cveta. Ali pa po hitrosti rasti, občutljivosti na temperaturne razlike, količino gnojila...Tako heterogenega skupka razmnoženih rastlin ne mores postaviti na prodajne police..vsaj v zahodni Evropi ne-mogoče v Uzbekistanu :twisted: .
Registracija orhidej lahko izvedete tudi vi. Kako? Evo vam recept!

1. ročno oprašite dve sorodni orhideji
2. počakate da nastane plod (od 4 pa do 14 mesecev-odvisno od vrste)
3. seme pošljete v laboratorij (ja, to pa je tricky del zgodbe, ker tega pri nas nihce se ne pocne :wink: )
4. počakate da vam pošljejo laboratorijsko razmnožene rastline (6-8 mesecev)
5. Rastline aklimatizirate (navadite na zunanjo atmosfero-6mesecev) in jih gojite do cvetenja.
6. Odberete vam najlepsi križanec in ga poimenujete
7. na internetu najdete www.rbgkew.org in si sprintate prijavnico ter placate naveden znesek
8. počakate na odobritev in že ste ponosen lastnik registriranega križanca orhideje ter se tako pridružite cca. 125.000 drugih križancev

Problem? Seveda in to zato, ker morate pri registraciji natančno navesti pravilna imena starševskih rastlin, ki ste jih uporabili pri križanju. In zakaj prodajalci zraven rastlin ne dajejo imen? Ker jih sladko boli kurac :evil: . Imena odstranijo že gojitelji v rastlinjaku, ker jih označevanje stane dodaten denar za delo in tisk etiket..

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 25 mar 2005, 00:09

Naslednja

Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov