Opravki pred prihodom zime

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

oi!

OdgovorNapisal/-a božiček » 20 okt 2007, 19:47

Tudi mene malo skrbi, če je to res normalno, da se listi oz. vrčki rastlin sušijo.Doma imam Nepenthes in Sarracenio.Čez leto sem ju imela v močvirju, pred kratkim pa sem ju prinesla v stanovanje.Od takrat opažam, da se vrčki Nepenthese sušijo od spodaj navzgor.Sarracenii se tudi sušijo vrčki, vendar se sušijo drugače kot Nepenthes.Kot, da bi jo nekaj napadlo in objedalo.Ali je to pri Sarracenii normalno??Ali mogoče kaj h temu pripomore temperatura (baje mora biti okoli 10°C, moje pa so v stanovanju pri 20°C)................že za vnaprej hvala za odgovore!!!!
božiček
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 20 okt 2007, 18:28
Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Sidney » 16 sep 2009, 11:17

Pozdravljeni

Tole bo prva zima z mojimi mesojedkami, tako da bi imela nekaj vprašanje. Pred kakšne pol leta sem na sejmu kupila Nepenthes (najverjetneje alata) in Saracenio (verjetno purpurea). doma ju imam v podstavkih z vodo, v katerih je tudi šotni mah, ki vzdržuje zračno vlago okrog rastline. v tem času sta rastlini postali vsaj dvakrat večji in veselo delata vrčke. imam ju na oknu, ki gleda proti zahodu. Saracenio sem imela zunaj, Nepenthes pa noter na istem oknu, čez poletje pa sem dala obe noter, saj sem bila veliko zdoma in ju ni imel kdo zalivati. v tem času pa se je precej shladilo (sem v Ljubljani), tudi v stanovanju, rastlini pa ne dajeta nikakršnih znakov priprav na zimo. prebrala sem, da Saracenia lahko prezimi tudi zunaj, Nepenthes pa naj bo noter. naj torej dam Saracenio nazaj ven in jo pustim zunaj čez zimo, ali jo pustim noter da še naprej raste? Je možen temperaturni šok zaradi razlike v temperaturi zunaj in noter? bo bolša izbira da jo nesem k starim staršem na okensko polico, kjer je temperatura pozimi 5-15oC?

Prilagam sliki:
http://www.moj-album.com/slika/17067374 ... sF3_.jpg/#
http://www.moj-album.com/slika/17067374 ... 1zUW7.jpg/

tu bi še vprašala... ob nakupu so mi svetovali, naj rastlin nikakor ne presajam, ampak zdi se mi, da sta že zdavnaj prerasli svoja lončka. naj ju spomladi presadim? bi bela šota v redu ali naj primešam še kaj drugega? koliko večji naj bo lonček?

Starejši vrčki pri nepentesu se mi občasno sušijo od zgoraj navzdol. posuši se pokrovček in del vratu, buška spodaj pa ostane cela in polna soka. ni gnitja. ali naj tak vrček odrežem takoj ko se začne sušiti ali pustim, da sam propade do konca?

Pred kratkim sem kupila tudi Drosero (verjetno venusto) in še eno drugo Saracenio (vrste ne vem). rastlinici sta še manjši in trenutno pri starih starših na oknu. naj ju pustim kar tam da prezimita na hladnem, ali ju prinesem v stanovanje na toplo?

Hvala za odgovor
LP
Sidney
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 16 sep 2009, 10:50
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a izolan » 16 sep 2009, 17:53

Nepenthes imej kar notri tam kjer ga imaš, samo vedi da ga boš morala pozimi veliko škropit z deževnico(zaradi centralne kurjave). Sarracenio purpureo lahko daš ven ali pa odneseš starim strašem, kjer naj bodo na temperaturi okoli 5°C, enako lahko narediš z tisto ta drugo sarracenio.

Drosero venusta pa tako:
Matej iz foruma http://mesojedke.mojforum.si/ je napisal/-a:Skupina toploljubne rosike: vrsta tipična iz južne afrike in ostalih delov sveta, kjer je sezonsko nihanje temperatur in nikoli nizje od 10-15°C. So izjemno trpežne in lahke za vzgojo, kot D. capensis, D. capillaris, D. spatulata, D. binata, D. venusta in ostale. Lahko se vzgajajo v čisti kisli šoti ali pa v kisli šoti mešani z perlitom v razmerju 1:1. Zahtevajo pogosto direktno sončno svetlobo in vedno mora bit voda v podstavku. Če so postavljene temperaturam pod 10°C odmrejo, naslednjo spomladi ponovno zrastejo iz korenin.


Sepravi da jim moraš omogočiti njihove naravne potrebe. Sepravi temperaturo do 15°C in vedno lažen substrat.

Glede mesojedk, pa trgovcem ne verjet nič kar ti rečejo o vzgoji, ker sami ne ločijo vzgojo mesojedk od drugih rastlin, kar se pa veliko razlikuje. Imaš tukaj na furumu povezavo o doplimski nalogi analiza trga mesojedih rastlin v sloveniji. Zato svetujem tebi in vsem ostalim novim mesojedcem (ljubiteljem mesojedk) da: TAKOJ PO NAKUPU MESOJEDK, JIH DOMA PRESADIJO V SVEŽI SUBSTRAT.
izolan
Guru
Guru
 
Prispevkov: 241
Pridružen: 15 mar 2005, 04:27
Kraj: Izola

Prejšnja

Vrni se na Mesojede rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost