Vzgoja pomela

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Vzgoja pomela

OdgovorNapisal/-a peteršilj » 27 mar 2006, 16:27

Sem nov na forumu in nisem nič našel o vzgoji pomelov, zato bom vprašanje postavil tu, če mi bo kdo znal odgovorit. Torej iz nekaj pečk pomela so mi zrasle po nekaj tednih temno zelene rastlinice in sedaj me zanima kakšno vrsto zemlje potrebujejo, na kakšni temp. jih moram imet (trenutno jih mam pri sobni ~20C), na koliko časa jih je treba zalivati, imajo rade vlažno okolje..? Skratka vse na kar je treba biti pozoren. :)




LP
peteršilj
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 27 mar 2006, 15:58

OdgovorNapisal/-a tinko » 27 mar 2006, 20:57

Zahteve ima podobne kot ostali citrusi. Uspeva na lahkih in prezračnih tleh. Za gojenje v posodah je na voljo zemlja za citruse. Razmnožuje se s semeni ali cepljenjem. Posebej je poudarjeno, da je zelo občutljiv za ohladitve. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a peteršilj » 28 mar 2006, 19:10

Torej bom raje šel kupit pravo zemljo, ker nisem prepričan če je ta vredu. Mam jih posajene v neki vulkanski zemlji, ne vem točno kako trgovsko ime ima. Pa tud temp. bom povišal za par stopinj, sem prebral da najbolj uspevajo pri 28°C..
Vseeno hvala za odgovor.
peteršilj
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 27 mar 2006, 15:58

OdgovorNapisal/-a peteršilj » 08 jun 2006, 13:35

Čez nekaj časa sem pomelote presadil v lončke in jih postavil ven. Potem pa sem opazil da so pri nekaterih pomelotih listi postali skoraj v celoti beli ali pa da je bil belkast samo del lista. Zgleda kot da so se listi razbarvali. Ven sem jih postavil že nekje na polovici maja in tudi na sončno lego. Ka kdo ve kaj je narobe, je to bolezen, preveč sonca, pozeba, premalo mineralov?? Se to dogaja tudi pri drugih vrstah citrusov? In še kako ukrepati? Nujno rabim čimveč informacij, ker se bojim da se mi bodo posušile vse rastline.
peteršilj
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 27 mar 2006, 15:58


Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost