vzgoja kivijev

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

vzgoja kivijev

OdgovorNapisal/-a matmel » 27 feb 2008, 20:42

Zanima me kako vzgojiti kivi? Ne vem kdaj cem ga posaditi? katera zemlja je primerna zanj? kako se obrezuje? HVALA ZA ODGOVORE
matmel
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 26 feb 2008, 16:01

OdgovorNapisal/-a azalea » 27 feb 2008, 22:06

matmel, se mi zdi, da si mal fulal temo :lol: Boljše bi blo, če bi dal pod tropsko sadje...
lp
azalea
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 67
Pridružen: 04 jul 2006, 17:58

OdgovorNapisal/-a babaco » 27 feb 2008, 22:24

O to pa ne, kivi je že udomačeni kosmatinec.
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 27 okt 2007, 19:03
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a solinar » 28 feb 2008, 13:08

Pozdrav!
Sam imam kivi, ki ga gojim tako kot vinsko trto in ga tako tudi obrezujem. Posajenega imam v vrsti ob žici. Sam nimam nobenega problema z njim, razen pozebe. Lani pa sem občutil, da je res občutljiv na pomladansko pozebo in zadnji sneg mi je zmanjšal pridelek. Poleg dobre odcedne zemlje z veliko organske snovi, rabi nevetrovno in nepozebno lego, kar pa pri meni ni . Priporočajo stalno namakanje, jaz pa ga občasno obilno zalijem. :D

matmel, saj boš kupil sadike v lončku in to lahko posadiš kadarkoli. Sam sem v jeseni že dosadil nekaj novih kivijev, ki bodo rodili šele čez nekaj let. :?:

Lepo prosim, če me dopolnite, saj se sam tudi učim in dodatek tudi meni ne bo škodil! :!:
LP
solinar
Expert
Expert
 
Prispevkov: 112
Pridružen: 04 nov 2007, 18:52
Kraj: Ob Savi

kivi

OdgovorNapisal/-a Igy » 27 mar 2009, 16:21

Tudi sam imam kivi ki mi kar dobro rodi.
Zimski mraz prizadene le dele rastlin.Kadar je pod ničlo že takrat ko se popki toliko razvijejo da sože vidni listi; takrat pa ga pošteno obere.
Vendar na srečo požene toliko pozno, da se to zgodi le izjemoma.
Slabo uspeva na peščenih tleh, tam rabi precej zelene galice, da sploh preživi zimo.
Je dokaj nezahteven , razen poleti ob sušnih obdobjih ga je potrebno pošteno zalivati.
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
Igy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 11 mar 2009, 16:22
Kraj: gorenjska

vgoja kivija

OdgovorNapisal/-a zanusi » 24 maj 2009, 20:22

Vzgoja je zahtevna in traja nekaj časa. Sam sem čakal 9 let, da mi je obrodil prvič. Moški je začel cvesti tri leta prej, kot ženski. Vzgajam ga kot vinsko trto z razliko, da ga ne smeš škropiti.
Moški se razlikuje od ženske po tem, da ima več cvetov skupaj, kateri so beli z rumeno notranjostjo. Ko odcveti jih odvrže.
Ženski ima vsak cvet posebej - je sadež in je lepi beli cvet z belo notranjostjo, ki ima nekakšna na videz bela tipala rozge pa so kosmato rdeča.
Nikoli mi ni pozebel, kljub ostrim zimam. zelo pomembo kako ga posadimo in najboljša višina od 1 m naprej to pomeni, da rozge puščamo od enega metra višine naprej na žico itn.
Sam pridelujem sadike.
Vse info na tem forumo oz. zanusi@volja.net
zanusi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 24 maj 2009, 09:58

OdgovorNapisal/-a mihab » 25 maj 2009, 09:35

ne vidim nič zahtevnega pri vzgoji kivija
nekatere rasline sicer privlačijo mačke ampak tiste pač malo ogradiš pa je mir
potrebuje dobro odcedno zemljo in obilo vode , ki pa ne sme zastajati
je pa seveda več sort kivija in so med sortami maleknostna odstopanja
vglavnem pa se mi zdi dokaj neproblematično
mihab
Guru
Guru
 
Prispevkov: 159
Pridružen: 21 jun 2005, 12:45
Kraj: Maribor

mihab

OdgovorNapisal/-a zanusi » 25 maj 2009, 20:33

z vašo trditvijo se ne strinjam, da vzgoja kivijev ni zahtevna. Ko čakaš 9 let, da ti kivi prvič obrodi je že kar nekaj. Nočem nakladati ampak dajem upanje tistim, kateri čakajo na to, da z lastnega vrta vzamejo lasten kivi - sadež.
:wink:
zanusi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 24 maj 2009, 09:58

OdgovorNapisal/-a tinko » 25 maj 2009, 22:25

Tudi sam trdim, da vzgoja kivija ni problematična, čeprav čakam že 25 let na lastni pridelek. Odvisno pa je predvsem od tega, kako se stvari lotiš.
Ko je postal kivi (aktinidija) popularen, so ga množično razmnoževali iz nezrelih, še ne rodnih rastlin. Potem sem čakal leta in leta, da sem zvedel, da je najbolje rastline zamenjati. Po zamenjavi se je moški prijel, ženske pa ne, ker sem se premalo posvetil globini tal, zalivanju in gnojenju. Sedaj moški cveti že deset let in čaka na žensko rastlino. Ko sem poskrbel za tla, sem kupil žensko rastlino in ko sem jo začel od malega vzgajati kot trto, izgleda, da bo rodila že po tretjem letu sajenja.
Gre za to, da se prva leta dela na razvoju koreninskega sistema in ne, da se pusti že prvo leto dvometrsko rastlino. Spodnji del je dovolj zadebeljen, zato bom pustil glavno ogrodno vejo do višine 2 m. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a mihab » 26 maj 2009, 07:13

doma imam posajene kivije na dveh različnih mestih medsebosjno odaljenih 40 metrov
rastline so kupljene in sedaj en "komplet" ( 3 rastline ) pri meni 2 leti drugi pa tri leta
ene so cvetele in obrodile že lani, ko sem jih imel eno leto druge pa so "šele" letos v polnem cvetju
na eni lokaciji , kjer so posajeni kiviji je zemlja prava katastrofa, trda kot beton, da mi je komaj uspelo posaditi tri rasline. dodal sem kompost , nekaj gnoja in jih lepo zalival in uspevajo
na drugi lokaciji , kjer je zemlja boljša, samo občasno, ko dlje ni dežja, zalivam in tudi ni težav.
rastejo pa različne rastline čisto različno. ena se noče in noče razvejati, glede na ostale rastline je zaostala v rasti , cveti pa vseeno obilno
tast ima tudi nekaj rastlin, jih niti ne zaliva pa lepo uspevajo
ima tudi drobno samoplodno sorto, in raste kot "nora". tudi obrodi solidno
je pa trajalo kar nekaj let ( mislim da enih 6 ), da je ta sorta začela roditi.
priporočeno je uporabiti cepljene rastline, ker je tam znano, kakšne plodove bo rastlina imela in te rastline ponavadi začnejo roditi po 3 do 4 letih
če pa so rastline v slabi zemlji, na vetrovnem mestu , imajo pomanjkanje vode potem pa rastline životarijo
mihab
Guru
Guru
 
Prispevkov: 159
Pridružen: 21 jun 2005, 12:45
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a azalea » 26 maj 2009, 10:52

Pozdravljeni!

Doma imamo posajene mlade kivije, ki smo jih sadili na jesen in lepo rastejo. Prikrajšal sem jih na tri brste. Glavni poganjek je sedaj visok,
ne vsak, približno 1,5m. Imamo jih na žici kot vinsko trto. Mislimo jih
imeti navpično na žicah,za senco, torej zgornji del bi ostal prazen,ker je tam streha. A je dobro glavni poganjek pustiti v višino ali pa ga zvezati horizontalno in ga pol peljati po žicah proti vrhu. Kaj se naredi z stranskimi poganjki.
Ali pa sploh ni pomembno kako ga napelješ?!
Lp
azalea
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 67
Pridružen: 04 jul 2006, 17:58

OdgovorNapisal/-a tinko » 27 maj 2009, 00:56

Kot sem omenil, sem vzgajal rastlino tako kot trto. Prvo pomlad sem jo odrezal na tri poganjke, tako kot ti. Naslednjo pomlad bi prikrajšal sadiko do najnižjega odganjka, ne glede, da ni najmočnejši. Skrajšal bi ga spet na tri očesa. Tretje leto bi spet skrajšal do spodnje mladike in pustil tri očesa. Ko bi odgnala do višine 30 cm, bi dva odtrgal, najmočnejšega pa vzgojil v ravno osnovo. Četrto pomlad bi odrezal na višini, ki mi ustreza. Ko bi očesa odgnala, bi pustil le tiste, ki so nekje v višine žice na vsaki strani. Naslednjo pomlad bi poganjke skrajšal in privezal horizontalno na žice.
Kot vidiš, delam prva leta na razvoj korenin in močne osnove, šele kasneje na rodnost. Lahko pa se pojavijo prvi plodovi tudi v teh fazah vzgoje. To je moj način. Ti bodo svetovali še ostali. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a lepanarava » 03 jun 2009, 13:22

Imam podobne izkušnje kot predhodniki: kivijeve sadike (M+Ž) stare cca 10 let rodile šele lani, ko je cvetela ženska, pred tem pa tri leta samo moški, vse do 6-ih let pa nič! Tudi pri meni se oplodijo vsi ženski cvetovi.
Imam pa problem, ki ga še nisem zasledila na tem forumu. Ker mi tako dolgo ni zacvetela ženska sadika, sem si pred tremi leti kupila še dve moški in eno žensko. Zasajene imam v obliki tunela tako, da iz vsake strani raste nekaj sadik, torej na eni strani je bil zasajen od začetka, pred tremi leti sem zasadila na druigi strani in spodaj imamo poletno mizo. Že lansko leto so nove sadike (M) cvetele, letos pa so bili nastavki cvetov na Ž in M sadiki (nove sadike). Opazila sem, da je ena od moških sadik ovenela, nekaj dni zatem pa tudi druga in Ž sadika. Cvetovi se niso odprli. Morda je Ž sadika malo boljša, čeprav še ovenela. Kaj se je zgodilo, je morda kriva vročina oziroma suša pred desetimi dnevi ali je preobilno cvetenje (nastavki) povzročilo "kap". Na nasprotni strani (stari) kiviji delajo normalno in so trenutno v polnem razcvetu. Imam tudi drobnoplodni kivi, ki rodi vsako leto, raste pa zelo počasi, morda ga celo premalo obrezujem, ker čakam na bujno rast oziroma da bi bil višji.
Hvala za vsa vaša znanja in sporočila!
živim z naravo
lepanarava
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 03 jun 2009, 10:23
Kraj: okolica ljubljane

OdgovorNapisal/-a tinko » 04 jun 2009, 02:45

Možnih je lahko več vzrokov. Najverjetnejši je ta, da sadike še niso dovolj ukoreninjene. Ko so ugodni pogoji, rastlina normalno raste, ko se pogoji poslabšajo, pa korenine ne uspejo nahraniti nadzemnega dela. Kot sem že omenil v prejšnjem prispevku, je dobro delati prva tri leta na razvoju koreninskega sistema in ne toliko na rasti in rodnosti sadike.
Letos poskusi rešiti rastline s krajšanjem na 2 očesa in rednim zalivanjem. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a lepanarava » 05 jun 2009, 07:36

Gospod Lojze (in seveda drugi strokovnjaki!) Ali torej lahko opravim ta trenutek "rez" ali bom naredila s tem še večjo škodo. Kot rečeno, ena M sadika je najbolj prizadeta, listi najbolj povešeni in nekatere vejice posušene (zdi se, da ne bo pomoči?!), medtem ko je Ž sadika in druga M sicer tudi uvela vendar na pogled izgleda, kot bi se "pobirala" čeprav je tako stanje (delno popravljeno) od prejšnjega tedna, ko je začelo bolj redno deževati. Cvetni popki so še povsem zaprti. V primerjavi s kivijem ki je m,nogo starejši na nasprotni strani tunela in je skorajda že odcvetel. Pričakujem še vaša svetovanja!
živim z naravo
lepanarava
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 03 jun 2009, 10:23
Kraj: okolica ljubljane

OdgovorNapisal/-a tinko » 05 jun 2009, 18:26

Kar se mene tiče, sem amater z dolgim stažem, veliko izkušenj in veliko propadlimi poskusi, ki včasih prizadenejo tudi denarnico.
Prvi odgovor bi bil: poskušaj izpuliti rastlino in če se upira, nima požrtih korenin.
Drugi: Poreži rastlino do spodnje veje in skrajšaj odganjek na dva do tri očesa, da jo razbremeniš.
Tretji: Tudi če rastlina nima volje do življenja, se bo borila za obstoj. Pomagaji z dodatnim zalivanjem.
(Lani sem uspešno cepil Ž na M. Ko so bili odganjki dolgi pol metra,sem prestrašil srno, ki je odlomila oba cepa. Eden se je držal z malo kože in tega sem rešil, da se je zarasel.) Alojz
Zadnjič spremenil tinko, dne 09 avg 2009, 00:23, skupaj popravljeno 2 krat.
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a lepanarava » 08 jun 2009, 07:03

Hvala gospod Alojz za natančen odgovor. Bom poskusila in poročam o "posledicah".
živim z naravo
lepanarava
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 03 jun 2009, 10:23
Kraj: okolica ljubljane

delni rezultati

OdgovorNapisal/-a lepanarava » 09 jul 2009, 14:29

Če lahko javim rezultat obrezanih kivijev, ker so dajali občutek, da se bodo posušili, saj so bili povsem oveli. Porezala sem jih, kot ste rekli g. Alojz in sedaj je iz vseh treh rastlin pognal nov, debel poganjek iz tal. Mislim, da sem zadevo rešila. naj omenim še "stare" kivije, da so lepi, že tudi precej debeli plodovi in jih je "ogromno", torej že drugo leto.
Še enkrat hvala za nasvet in posredovanje.
živim z naravo
lepanarava
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 03 jun 2009, 10:23
Kraj: okolica ljubljane

OdgovorNapisal/-a azalea » 08 avg 2009, 11:30

Pozdravljeni,

imam dilemo glede razporeditve kivijev na žice in upam, da mi boste
znali pomagat.
Torej naši kiviji so posajeni ob žici (žice so med seboj narazen cca.50cm),
hočem pa predvsem da se čimbolj zapolni vrzel med žicami, da bodo lepo senco delali. :lol: :lol:
Spomladi sem poganjke skrajšal na tri brste, in sedaj je iz vsakih teh brstov
pognalo novo steblo in iz teh stebel še več novih stebel. Ta stebla so sedaj speljana horizontalno in se je razrasla vsaka rastlina več kot 2m. :shock:
Pravzaprav me zanima kako naj peljem tista tri "glavna stebla" po žici, ali
naj se odločim za eno steblo in jo peljem vertikalno po žici in ostale dve pa razporedim horizontalno ali kako?
Joj, upam da nisem preveč zakompliciral, malo je tako težko razložit!

lp

N
azalea
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 67
Pridružen: 04 jul 2006, 17:58

OdgovorNapisal/-a linana » 08 avg 2009, 16:39

:D
:D
Mi imamo kivi sedaj že nekaj let. Imeli smo dve Ž in eno M. Ena Ž je uvela in smo jo odstranili. Rečeno nam je bilo, da ima preveč dobro zemljo (rastla je ob kompostniku) in da ji je zato razgnalo deblo. (Počilo ji je in je tekla ven tekočina, so pa še sadeži dozoreli, spomladi pa ni več pognala).
Me pa zanima, ali komaj sedaj cveti? Mi imamo že prav velike sadeže.

Slika
cvet 21. maj

Slika
sadež 6. junij

Slika
sadež danes

Menim, da če sta sadiki uveli in si do jeseni ne opomoreta, je bolje zasaditi nove. Nam so rodile že drugo leto po saditvi.
Vse kar cveti diši. Lahko lepo ali ...
Pozdravček Lina

http://picasaweb.google.si/home
Uporabniški avatar
linana
Guru
Guru
 
Prispevkov: 338
Pridružen: 01 maj 2004, 12:15
Kraj: maribor

Naslednja

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron