Bolezen - opuntia subulata, aloja

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Bolezen - opuntia subulata, aloja

OdgovorNapisal/-a Tina » 02 avg 2006, 00:32

Imam okrog 6 let staro opuntio, ki je že en meter visoka. Letos pa so se na konicah zgornjih "listov" začeli pojavljati črni madeži, ki povzročijo da le-ti kasneje odpadejo. Ne gre za sušenje zaradi pomanjkanja vode. Poškodovan je že tudi vrh kaktusa. Bojim se, da se bo bolezen razširila tudi na druge stebričaste opuntie, saj sem nekaj podobnega opazila tudi na brasiliopuntii. Ali gre mogoče za kašno plesen. Prosim za nasvet.

Poleg tega imam problem pri aloji. Pri eni so mi postekleneli listi, kasneje so postali mehki, in so zgnili. Mislila sem, da sem jo preveč zalivala ter da so zgnile korenine, kasneje pa se je izkazalo da je koreninski sistem nepoškodovan. Izvor gnilobe je bil na spodnjem delu stebla aloe, tik nad zemljo. Tam sem našla tudi nekakšne prozorno bele črvičke. Zanima me kaj lahko uporabim proti njim in ali je res, da aloj ne smemo zalivati z sistematičnimi insekticidi. Zgornji del aloje še ni okužen. Če ima kdo kašno idejo kako rešiti alojo naj prosim sporoči.

Hvala in lep pozdrav Tina
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Tina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 12 sep 2003, 18:34
Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 25 avg 2006, 18:02

Aloji verjetno ni več pomoči. Tudi sama imam aloje pa se kaj takega še ni zgodilo. Glede insekticidov ne vem, samo če je že tako hudo ji verjetno kaj več škode kot črvi ne bodo naredili.
Kalypsa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 29 nov 2003, 23:15


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost