Prosim za pomoč - neznana rastlina!

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Prosim za pomoč - neznana rastlina!

OdgovorNapisal/-a sara.kramberger » 06 maj 2010, 11:39

Pozdravljeni!

Zanima me, če morda kdo od vas pozna rastlino, ki je na fotografiji -
razpasla se nam je po dvorišču in nemogoče se je je znebiti - poskusili smo z izkopavanjem, prekopavanjem in škropljenjem, a nič ne pomaga - neprestanoma se pojavljajo novi poganjki, ki ogrožajo vso ostalo rastlinje, dvigujejo plošče ob hiši in rastejo dobesedno povsod. Slišala sem že za izraz "sedmeroglava hidra", ampak si z njim ne morem kaj dosti pomagati, ker ga ne omenja nobena literatura (vsaj ne v tem smislu) :)
Rastline in poganjki so med seboj povezani s celo mrežo korenin - mladike se pojavljajo tudi po par metrov stran od glavnine, zrastejo pa tudi po par centimetrov dnevno. Če kdo slučajno ve za ime te rastline ali celo kako se je znebiti, ga lepo prosim za odgovor!
Hvala in lep dan!

Sara
Slika
sara.kramberger
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 06 maj 2010, 11:10
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Kata-rina » 06 maj 2010, 13:12

to je japonski dresnik Fallopia japonica. invazivna tujerodna vrsta, ki dela hude probleme po celi evropi :( znebiti se ga skoraj nemogoče. Mis mo ga tudi fasali lani, ko so nam nasipavali cesto :evil:
Kata-rina
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 30 jan 2009, 18:59

OdgovorNapisal/-a lovro » 06 maj 2010, 14:10

Tole že res vsepovsod raste. Neka gostilna v okolici Celja se je precej drastično lotila iztrebljanja te rastline na svojem vrtu. Privlekli so bagre in kopali tako globoko, da sem že mislil, da bodo postavili nov objekt. Če se ne motim, so potem zasipali z novo zemljo (nisem pa prepričan) in položili kamne. Še pred koncem poletja so gostom grmički ponovno delali družbo.
Mislim, da jih niti stari dobri inkvizitorji, če bi jih lahko iz tistih mračnih časov priklicali v sedanjost, ne bi znali pregnati z vrta.
lovro
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 61
Slike: 1
Pridružen: 22 maj 2007, 22:49
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 06 maj 2010, 14:23

Pomaga le vztrajno rezanje poganjkov, ko dosežejo polno velikost. Tako se rizomi počasi izčrpajo in izrabijo svoje zaloge hrane. Vendar bo treba biti potrpežljiv, odstranjevanje bo žal trajalo precej let!!! Pa še to, če ostane v zemlji le majhen rizomček, se vsa zadeva lahko ponovi znova. Tole je zelo nadležna zadeva...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a sara.kramberger » 06 maj 2010, 15:44

Hvala lepa za odgovore... ;)
Pravkar sem prebrala, da tale prikupna zelenjad požene korenine tudi do 6 metrov globoko...torej mi preostane samo to, da kupim bager in razkopljem dvorišče (če slučajno najdem nafto, dobi vsak od vas 10% zaslužka, ker ste mi pomagali:) ). Škropljenje je več kot očitno zaman, ker je tale žverca lepo mirno prenesla dozo, ki bi ubila mariskaj večjega od nje - listki so se samo zvili in malo se je povesila (vsi smo bili že čisto navdušeni, da zdaj pa bo mir), ampak naslednji dan so vse že stale pokonci, lepše kot garda slovenske vojske...:D
Hvala torej še enkrat vsem! Uživajte!
Lep pozdrav,
Sara
sara.kramberger
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 06 maj 2010, 11:10
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a novisux » 07 maj 2010, 13:57

če poznaš koga v kakšni tovarni z lesom kjer impregnirajo les.....naj ti zrihta 5l kanto impregnacije ! Polij okrog....10 let nebo kej živega tam ;)
novisux
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 13 apr 2010, 08:39
Kraj: LJ


Vrni se na Grmovnice

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov