Gnojila za kaktuse

Vse o gnojilih za sobne rastline, katero je najprimernejše in najučinkovitejše.

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Gnojila za kaktuse

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 14 jul 2003, 10:34

Za kaktuse uporabljam izključno samo gnojila nemških proizvajalcev - COMPO Kakteendunger. To je specialno gnojilo za kakteje.
Ali je res pomembno, da je gnojilo tako "specialno", ali mora biti res nemškega proizvajalca, ali priporočate kakšno boljše gnojilo. Eni kaktuse sploh ne gnojijo, da jim kaktusi ne podivjajo. Ali je gnojenje kaktusov res sploh potrebno?
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 15 jul 2003, 09:47

Po mojem je odvisno tudi od substrata, v katerem je kaktus posajen. Če je posajen v bolj peščeni zemlji z manj hranilnimi snovmi, ga je priporočljivo za boljšo rast gnojiti. Jaz sicer uporabljam isto gnojilo in moram povedati, da sem precej zadovoljen. Doziram, kot je v navodilih in moji kaktusi zadovoljno rastejo :)
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Ipkiss » 15 jul 2003, 09:53

Živjo,
jaz tudi tega istega uporabljam (moram sicer priznati, da sem ga kupila,ker mi je bila tista mala plastenka že na prvi pogled všeč :lol: ), pa nič kaj ne divjajo kaktusi. Saj ne pretiravam, gnojim zdaj, poleti, po navodilih. Sodeč po sestavi, se razlikuje od navadnega univerzalnega gnojila bolj ali manj samo po vsebnosti kalija.
Gnojiti ali ne gnojiti? Moje izkušnje: rastejo kaktusi v vsakem primeru, samo malo bolj ob pomoči gnojila.
LP,
Katarina
Ipkiss
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 maj 2003, 16:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 08 avg 2003, 14:43

Jaz pa uporabljam kar slovenskega in sicer Cvetalovega in prav tako odlično rastejo. Po moje je dobro, da jih v rastni dobi gnojimo, pa če ne zaradi rasti, zaradi cvetenja. Vemo, da kaktusi porabijo precej energije, da naredijo cvet in ga tudi hitro zaprejo, da je ne bi še dalje izgubljali. Dosti hranilnih snovi jim v tem primeru pomaga, da lahko obilneje cvetijo. Takšno je vsaj moje nestrokovno mnenje.

Matej
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48

OdgovorNapisal/-a BoGo » 11 avg 2003, 00:00

Zelo je odvisno od prsti, v kateri je kaktus. To mi je dokazala moja mlada stapelia. Ko sem jo kupil, je bila v zelo peščeni prsti. Imela je tudi en majhen popek, ki pa ni nič posebej rasel, kakor tudi ne celotna rastlina. Pa vem, da naj ne bi med cvetenjem presajal, a si nisem mogel pomagati. Zdaj je stapelia v novem substratu in raste neverjetno. Sicer je odpadel prejšnji popek, a je že nastavila novega, ki pa je v enem tednu nadomestil odpadlega po velikosti. Zalivam in pa gnojim pa isto, kot prej. Torej - v peščeni prsti je potrebno več gnojenja. Skoraj taka blaga alternativa hidroponike.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 11 avg 2003, 14:17

:P Jaz (ki sem po rodu Gorenjka), šparam in gnojim samo enkrat na 4 tedne (ob vsakem drugem zalivanju). :idea: Na lončkih in v postavkih se zmerom po gnojenju še pozna, do kod je segala voda ..., očitno se ne absorbira vse gnojilo. Poskusila sem z različnimi gnojili, z nobenim pa nimam slabih izkušenj (razen cenovnih!) :oops: Misli, da tako gnojenje zadostuje. No, vsaj jaz sem zadovojna z njim, kaktusi so pa itak tiho ... :evil:
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 26 avg 2003, 00:44

Po moje so vsa (ali vsaj večina) specialna gnojila primerna in koristna. Jaz sicer uporabljam Cvetalovo gnojilo za kaktuse, saj se mi zdi, da Compo ni toliko boljši kolikor je tudi dražji :lol: Imam veliko kaktusov, zato tudi gnojila porabim veliko. Z nižjo ceno sem tako jaz bolj vesela, so pa zadovolji kaktudi, ker z gnojilom ne skoparim :wink: Gelede na to, da mi vsako leto bujno cvetijo mislim, da sem izbrala ugodno rešitev za vse... :twisted:
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48

Gnojila

OdgovorNapisal/-a izi » 26 avg 2003, 22:00

Cvetalovo gnojilo je prav tako dobro kot katerokoli drugo. Jaz sem letos pognojil prejšnji teden prvič, je pa res da za substrat za stapelije uporabljam kokosov briket, ki ga namočim v močni koncentraciji gnojila. Za to uporabljam običajno gnojilo za vrtnine, ki vsebujejo več dušika, da zadeva bolj raste.
Kakšno gnojilo uporabljate je odvisno od tega, kaj želite. Za mlade rastline jaz in nekateri drugi kaktusarji uporabljamo bolj z dušikom bogata gnojila, da rastline hitreje dosežejo cvetno velikost. Za odrasle rastline pa gnojilo za kaktuse, ki ima manj dušika in več kalija in fosforja. Jaz kaktuse gnojim zelo malo. Enkrat ali dvakrat na sezono, večino od njih pa prav tako nisem presadil že nekaj let. Priznam, to je bolj bonsai vzgoja, sicer pa tako nimam preveč prostora.
Moj prijatelj sadi v kompost obogaten s "kurjeki", čeprav tega noče priznati, pa mu raste noro. Grusoni, ki sem mu ga dal pred leti, je že 4-5x večji od mojega, čeprav sta bila na začetku enake velikosti. Je pa res, da je njegov pretegnjen, moj pa lepo kompakten in z gostimi bodicami.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce


Vrni se na Gnojila za sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost