ameriška borovnica

Diskusija o sadnem drevju.
Jablana, Hruška, Sliva, Limona, Figa, Kivi, Breskva, Marelica, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Zelenc » 06 okt 2009, 07:25

Še nekaj mojih opažanj.

Dve leti nazaj in lani sem po nasvetih s te teme in drugod posadil nekaj grmov ameriških borovnic iste sorte in starosti v različne mešanice zemlje, da bi ugotovil, kakšna podlaga jim najbolj ustreza. Letos so najbolje rastle in obrodile tiste, ki sem jih posadil v mešanico kislega gozdnega humusa (prhline) izpod velikih, starih smrek, smrekovega žaganja in bele šote v razmerju pribl. 2:2:1. Nekoliko slabše so se obnesle podlage iz same gozdne zemlje kot tudi barjanske črnice. Najmanj uspeha je prineslo sajenje v samo šoto ali žaganje.

Korenine so se v loncih premera 70cm v enem letu razrasle po vsej prostornini do dna. Pognale so nove veje dolžine od nekaj 10 cm do 1,5m. Rastline so videti zelo vitalne in bujne.

Seveda pa brez rednega zalivanja in gnojenja v rastni dobi ne bi bilo takega uspeha. Pomembno se mi zdi tudi mulčenje z žaganjem ali iglavčevo prhlino, ki ima več nalog:
- zaščita korenin pred izsušitvijo poleti
- zaščita korenin pred hujšim mrazom pozimi
- hranjenje (gnojenje)
- kisanje
- prepreka plevelom

Ker nimam veliko prostora na vrtu, sem jih nekaj posadil v večje lonce (70cm) in jih postavil no sončno mesto. Kljub zmrzalim zadnje zime niso mladi grmi utrpeli nobenih posledic. Če potrebuješ primerne PVC lonce: Merkur jih prodaja po 10€.

Rastline, posajene v vrtu, sem posadil v polovičke plastičnih sodov za izolacijo podlage od navadne vrtne zemlje.
Zelenc
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 18 sep 2009, 09:26
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a AlTr » 20 mar 2010, 11:15

Včeraj sem v semenarni kupil sadiko borovnice. Danes sem na deblu ravno na prehodu med zemljo in zrakom opazil nekakšen izrastek (prilagam sliko). Zanima me če je to kakšna bolezen ali je slučajno običajna zadeva?

Slika

Slika
AlTr
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 20 mar 2010, 11:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a sadjarvid » 22 mar 2010, 07:14

Verjetno so pripravljene nove koreninice.Jaz bi to mesto zasul in ko bodo koreninice večje bi poganjek odrezal in bi imel še ino borovnico.Lep pozdrav Vido.
sadjarvid
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 26 jan 2008, 09:16

OdgovorNapisal/-a jazzz27 » 24 apr 2010, 12:37

Pozdravljeni.

Imam vprašanje glede ameriške borovnice in sicer. Štirje vrhi so se začeli sušiti. Sicer ne vidim napredka, da bi se vrhi še naprej sušili. Vseeno pa me zanima, če ima kdo podobne izkušnje in če je to mogoče samo od zmrzadi. Moram povedati, da imajo borovnice vse naštete pogoje za sajenje, kot jih je moč prebrati na tem forumu (tiste pozitivne :wink: ).
Prilagam pa še slikico.

Slika
jazzz27
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 24 apr 2010, 12:25

OdgovorNapisal/-a jazzz27 » 24 apr 2010, 12:40

malo večja slikica :oops:

Slika
jazzz27
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 24 apr 2010, 12:25

OdgovorNapisal/-a ficko » 10 jun 2010, 21:52

Živjo!
Tudi pri nas imamo 3 ameriške borovnice, 2 stari in eno mlajšo.
Me pa zanima zakaj so letos predvsem pri eni borovnici listi rumeni (je tudi na splošno manj košata), pri ostalih dveh pa so žile na listih zelene ostala površina pa prav tako rumena ponekod manj, ponekod bolj?
Je to posledica sarosti, jim primankuje dušika, železa ali so korenine prodrle tako globoko da ne rastejo več v kisli zemlji?

Posajene so bile v zemljo iz barja, vsako leto pa jim dodajamo malo nove zemlje, gnojila za borovnice, žaganja, lani smo dali tudi smerekove iglice letos sicer ne...
Torej kaj svetujeto, kako naj ukrepam, oziroma kaj tem borovnicam manjka?

Hvala in lep pozdrav!
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 21 jun 2008, 17:47
Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a ninja_man » 11 jun 2010, 00:56

Živijo ficko,
medžilne kloroze so tipični znaki pomanjkanja železa v prsti (sploh če se pojavijo na mladih listih, saj je železo nemobilen element v prsti), lahko pa je tako kot praviš prišlo do tega, da prst ni več dovolj kisla in se železo zaradi nepravilnega Ph-ja ne more več privzemat v rastlino - sploh če si gnojil z gnojilom, ki vsebuje mikroelemente je to verjetnejši razlog.
K izboljšanju stanja bi morda pomagal dodatek mikoriznih gliv. Ameriške borovnice imajo posebno vrsto mikorize, imenovano erikoidna mikoriza, ki poleg tega da jim pomaga pri črpanju hranilnih snovi in vode tudi dodatno zakisa prst in ustvarja boljše pogoje za rast rastlin.
Ker ne želim delati reklame me kontaktiraj preko ZS in ti povem, kje se lahko te glive kupijo.

Upam, da sem ti pomagal :)

lp,martin
ninja_man
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 04 apr 2006, 13:28

Re: ameriška borovnica

OdgovorNapisal/-a Abomination1 » 20 jun 2013, 21:01

Zdravo zdravo junaki!

Imam težavo in upam, da mi lahko kdo pomaga. Pred tednom dni smo kupili ameriške borovnice ( Vaccinium corymbosum). Vse lepo in prav, ampak, po enem tednu so se začele težave - listi rjavijo, se sušijo in odpadajo.

Najprej pa malo kje in kako skrbimo za rastlino:
Izkopali smo nekje 60 (globine) x 160 (širine) za dve borovnici. V luknjo smo na dnu dali folijo in jo preluknjali. V luknji so plasti iz gozdna (iglice z zemljo) na vrhu pa lubje (da se ohranja vlažnost). Zalivale so se vsaki drugi dan in to kar dosti. Zdaj že dva dni nič, ker so tla še vlažna. Imamo PH meter z možnostjo oddčitavanja vlažnosti, ki je na polno. Malo sem preveril zemljo in sem jo malo izkopal (je lepo vlažna, ni pa blatna...).
Lokacija je sicer na kar sončnem kraju (ima nekaj sence pri vzhodu sonca in od nekje 6h spet malo sence) je premalo? Bi morale biti več v senci? V torek sem dodal pest "gnojila" za rododendrume ob korenine, vsaki borovnici.
Ph zemlje je od 4.2 - 5. Prejšnji teden je bil okoli 6+

Temperature so v CE res že 14 dni okoli 34 povprečno in mislim, da jih to malo že muči.

še linko do slik:
https://www.dropbox.com/sh/dl2jsqgdjj04m02/Z4OFTxtFKd

Slika
Slika
Slika
Slika
Abomination1
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 20 jun 2013, 20:40

Prejšnja

Vrni se na Drevesa - sadna

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov