prosim, pomoč!

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

prosim, pomoč!

OdgovorNapisal/-a bonide » 02 jan 2006, 12:06

V začetku decembra sem dobila velik in zdrav bonsaj (vrste ne morem ugotoviti, noben se mi ne zdi podoben - sem že brskala po raznih knjigah in ugotovila le, da tisti, ki imajo odrezani vrh (moj), niso pravi bonsaji?); odkar ga imam, mu odpadajo listi - ker sem bila popolna začetnica, sem seveda mnogo prebrala, da bi mu zagotovila ugodne pogoje (mislim, da jih sedaj tudi ima), odšla sem tudi v cvetličarno, kjer je uspeval, da so mi dali dodatne nasvete, a listi še kar rumenijo, se sušijo in odpadejo. Strah me je, da ne bo več rešitve in bo umrl. Ima kdo (prosim, prosim!) kakšen nasvet, kako ga rešiti - že vnaprej HVALA!
Lp, Nina
bonide
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 13 dec 2005, 17:01

OdgovorNapisal/-a tree-hugger » 11 feb 2006, 15:18

sedaj je verjetno že prepozno - tudi jaz sem začetnik med ljubitelji bonsajev - tako,da ti priporočam,da če se odločiš za nakup novega,kupi javor,kajti te so bojda primerni za začetnike,predvsem pa so ZELO lepi
živimo z naravo - živimo lepo
tree-hugger
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 11 feb 2006, 15:13
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a tree-chopper » 11 feb 2006, 15:37

bonsaj ni prevec dober za kurjavo
smreka je najslabsa za kurjavo, prehitr zgori
tree-chopper
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 11 feb 2006, 15:35
Kraj: lj

OdgovorNapisal/-a Volodja II. » 11 feb 2006, 16:11

Vsekakor se ne bi strinjal z izjavo tree-huggerja.

Na tvojem mestu bi posadil kaj TEMU podobnega, saj je poleg lepega izgleda, tudi primerno za vsakodnevno uživanje.


Za nasvete--> PM me...
Volodja II.
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 11 feb 2006, 16:07

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 13 feb 2006, 10:21

Nina živijo!

Sam se držim pravila, da nikoli ni prepozno in upam, da bom s temi nasveti koristil predvsem vsem lastnikom t.i. instant "OBI" ali "Baumax" bonsajev.
Ob nakupu ali ko dobimo v dar bonsaj je prvi korak k uspešnemu gojenju poznavanje drevesne vrste bonsaja. Notranji ali sobni bonsaji so tropske ali subtropske drevesne vrste, ki v naših vremenskih pogojih zunaj nebi preživele in so pogruntavščina zahodnega skomercializiranega sveta, kar nam pojasni zakaj imajo v večini primerov v drevesni krošnji skrit grd in suh štrcelj. Vzgojitelji in trgovci strmijo k čim krajšem času vzgoje drevesa, ki bi bil podoben bonjsaju in naj prinese čim večji zaslužek... Pri vzgoji bonsajev se trudimo drevesom nuditi čim bolj naravne pogoje, sledimo naravnim ciklom rasti in počitka drevesa, tako da ni nič čudno, če drevo v času mirovanja odvrže liste saj je večina listavcev listopadnih. Prav tako to velja za naše notranje bonsaje. Naj večja napaka, ki se pojavlja pri gojenju notranjih bonsajev je ogrevanje prostorov s centralno kurjavo. Le redke drevesne vrste prenesejo tako ekstremne pogoje in ni čudno, da drevo od reagira tako da odvrže liste in s tem prepreči nadaljnjo izsuševanje. Zračna vlaga je zelo pomemben dejavnik pri gojenju bonsajev, kot tudi vseh ostalih rastlin in če se ekstremni pogoji nadaljujejo to vodi k žalostnem koncu rastline.
Pri gojenju bonsajev nikakor ne moremo mimo dejstva, da so bonsaji NIKOLI DOKONČANA ZGODBA. Če hočemo drevo obdržati v želeni obliki in velikosti, ga moramo pravilno vzgajati in negovati. Pod vzgojo je mišljeno pravilno usmerjanje rasti s pomočjo ožicanja, redno prirezovanja vej in korenin, ter presajanje. Kot nego pa obravnavamo pravilno in zadostno zalivanje, redno gnojenje kakor tudi zaščita pred škodljivci in škodljivimi zunanjimi vplivi. V zameno se nam bo bonsaj oddolžil z bujno rastjo in dolgim življenjem.
Upam, da sem s temi nekaj vrsticami odstranil del mistike in misterioznosti, ki je povezana z gojenjem bonsajev. Saj le kanček smisla za vrtnarjenje, zadosti hrane, vode in svetlobe zadostujejo za uspešno gojenje bonsajev, saj le ti v osnovi niso zahtevnejši od večine rastlin, ki jih gojimo doma.


l.p. zeko
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 28 sep 2005, 09:01
Kraj: domžale


Vrni se na Bonsaji - notranji

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost