Bonsai SERISSA SEROIDES

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Bonsai SERISSA SEROIDES

OdgovorNapisal/-a katya » 15 jul 2004, 10:53

Sem popolna novinka v gojenju bonsaiev, zato prosim za pomoč. V dar sem dobila bonsai Serissa seroides iz družine Sterculiacae. To je pa tudi vse kar vem o njem. Mi lahko kdo pove kaj več o njem?
Najlepša hvala...
katya
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 15 jul 2004, 10:46
Kraj: Ljubljana

Serissa

OdgovorNapisal/-a pavel » 14 avg 2004, 12:25

Ja no, tudi sam sem bolj kot kaj drugega, novinec. Vsaj kar se tiče gojenja Serissa bonsajev. Očitno so tele Serissa Seroides bonsaji preplavili slovensko tržišče z raznimi bauhausi, maxi in podobnimi veletrgovinami.

Kakorkoli že, Serissa Seroides je bonsaj iz vrste Serissa, ki jih je kar nekaj (bojda več sto). Vse rastline so si med seboj precej podobne. Ponavadi imajo bele cvetove, potrebujejo veliko vlage, so notranje rastline, se presajajo na pomlad vsako drugo leto (ob tem bojda neznosno smrdijo), zelo hitro odvržejo svoje liste (takoj, ko jim kaj ne paše, npr. sprememba temperature, kraja, vlage ipd.), vendar so kljub tej občutljivosti dokaj trpežne in ne propadejo preveč hitro. Precej enostavno se tudi razmnožujejo (male vejice damo v vodo).

Kar se tiče posebne nege, potrebujejo, kot sem razumel le gnojilo za bonsaje (oziroma razrečeno gnojilo za lončnice) cca dvakrat na mesec, pa kar odločno prirezovanje (zato, da se ohrani oblika debla). Poganjke, ki rastejo direktno iz debla, se odstrani. Rastlino je dobro škropiti z vodo, vendar bojda ne med cvetenjem, saj takrat to slabo vplina na cvetove. Hirajoče cvetove je dobro odstranjevati, zato, da se spodbuja rast novih.
Nekaj pozornosti je potrebno namenjati tudi koreninam, ki morajo biti vselej bele (črna barva pomeni gnitje in je običajno posledica prekomernega zalivanja).

Mislim, da bi bilo tole na kratko (in precej zmedeno ter nametano) vse. Veliko informacij (večino v angleščini) se najde na internetu, če v googla odtipkamo Serrissa (če dodamo še Seroides, se število zadetkov drastično zmanjša).

Aja, pa še to. Kar sem napisal tukaj je le posledica kratkega brkljanja po spletu in nekaj tedenskega posedovanja Serissa bonsaja. Tako da me ne preveč za besedo držat, če sem kakšno stvar pozabil, izpustil ali sploh napačno razložil.

Vsekakor želim vsem obilo veselja in sreče z Serissami (in drugimi rastlinicami).
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
pavel
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 14 avg 2004, 11:17


Vrni se na Bonsaji - notranji

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov