Bonsai; preveč zalit, ga moti bližina ostalih rastlin?

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Bonsai; preveč zalit, ga moti bližina ostalih rastlin?

OdgovorNapisal/-a Katarinca » 28 jul 2006, 23:59

torej pred približno 3 meseci sem za rojstni dan dobila bonsai (konec aprila). vsa navodila, ki sem jih dobila za vzdrževanje bonsai-a je bilo to, da mora biti njegova zemlja vlažna (kar pa mi je nažalost bolj malo povedalo). dobila sem ga tik pred počitnicami nakar sem med samimi počitnicami ugotovila da nekaj delam narobe. listi so mu zečeli veti in drug za drugim odpadati. prvi dan šole po počitnicam sem stopila v cvetličarno blizu naše šole, kjer sem malo bolj povprašala kaj lahko za ubogo rastlino naredim (šele takrat sem se zavedla da mora biti bonsajova zemlja dejansko mokra - nekaj podobnega kot pri mesojedih rastlinah, ki sem jih že imela v oskrbi). v nekaj dneh se je bonsai uspešno opomogel in dejasko zasijal v vsej njegovi lepoti (lahko vam povem da sem to s ponosom povedala vsakemu).
Kakorkoli, kjub mojemu rednemu zalivanju so mu začeli pred dvema ali tremi tedni počasi izpadati listi, najprej precej neopazno nato pa vedno hitreje. kljub temu da je bonsaj v vmesnem času že odcvetel in pognal novo malo vejico, pa ga zdaj krasi komaj četrtina zelenih listov pa še to samo na enem malem koncu. resnočno bi rada izvedele če je kaj kar lahko naredim zanj da si bo opomogel. spraševala sem se če je možno da je tudi bonsaj preveč zalit (sicer se mi vprašanje zdi butasto, ampak vseeno rajši vprašam). oz če ga lahko moti prisotnost ostalih raslin (recimo če se ga dotikajo liti kakšne druge rasline - v svoji sobi jih imam kar nekaj in jih držim več ali manj na istem mestu in dejsto je da so bonsai-ju najprej začeli odpadati ravno tisti listi, ki so bili najbližje sosednji rastlini)
vem da bi koristil tudi podatek katere vrste bonsai je ampak tistega lista, ki ga ponavadi dobiš zraven kupljene rastline nisem dobila tako da tega ne vem.


Katarinca
Katarinca
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 28 jul 2006, 23:32

OdgovorNapisal/-a blaž » 01 avg 2006, 16:55

Živjo!
Lahko ti zagotovim da bonsaja druge rastline ne motijo nasprotno še bolje je če jih je več skupaj( seveda pa ne tako skupaj da ne bi dobili dovolj svetlobe) Kaj je narobe s tvojim bonsajem pa bi težko rekel ampak če praviš da zalivaš bonsaj kot mesojedke bo najbrž krivo prezalitje!!!! kako vrsto bonsaja pa maš?
:?
LP
Blaž
!!!KAR SEJEŠ TO ŽANJEŠ!!!
blaž
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 23 dec 2005, 17:41
Kraj: Ajdovščina


Vrni se na Bonsaji - notranji

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron