Kapucinka - kanalčki na listih

Diskusija o boleznih in škodljivcih zunanjih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na
http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Kapucinka - kanalčki na listih

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 07 jun 2004, 08:56

Prosim za pomoč! :cry:
Mojo kapucinko si je nekaj privoščilo za kosilo. Na lisith so majhni kanalčki in sicer niso vidni s spodnjega dela lista, z zgornjega pa prav lepo. Na zgornji strani so pa kanalčki še vedno pokriti s tanko plastjo - domevam da listne povrhnjice... V bistvu je videti, kot da bi dotični škodljivec grizel kanalčke v liste. Kanalički so zelo ozki (mogoče milimeter ali manj), na koncu je pa zelo medlo videti živalco, ki je tudi dolga le milimeter. Še najbolj me spominja na kakšnega mini črva.
Nekateri listi, ki imajo te kanalčke se čisto v redu držijo, drugi pa se začnejo na robovih počasi gubati, porumenijo in odpadejo. Videti je, kot da bi rastlina ne imela dovolj vode. Hkrati pa veselo nastavlja cvetove in raste - le da tudi majhni listi že odpadajo in počasi me že skrbi.
Rastlino sem poškropila s rastlinskim preparatom Biokill, vendar ne vem, če bo pomagalo ker: s spodnje strani kanalčkov sploh ni videti, s zgornje pa je še vedno zelo tanka plast povrhnjice lista.
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a mina » 07 jun 2004, 15:08

tudi moje kapucinke papajo taki črvi, letos sem jih našla 3 ali 4 celo na origanu. Na splošno ni videti, da bi se preveč razmnoževali in rastlini škodili. Prizadeti listi so seveda neuporabni. Jaz take liste enostavno potrgam in uničim (npr. sitisnem črva med nohti). Sicer bi bilo zanimivo ugotoviti, kateri škodljivec pušča te svoje otroke na listih. Če te biokil ne moti iz principa, priporočam, da enkrat na teden ali 10 dni rastline pošpricaš preventivno. Uporabi rastlinski biokil ali drugoimensko zadevo s permetrinom, ki ima nižjo koncentracijo učinkovine.
mina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 03 maj 2004, 12:23

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 08 jun 2004, 09:36

Helo - hvala za odgovor. :D

Zadevo sem že rešila (upam). Včeraj sem šla v mesto, pa vzela list s sabo. Gospod pri insekticidih mi je povedal, da je to vrsta rilčkarja in mi dal ustrezen insekticid. 8)
Dvomim, pa da ti bo Biokill deloval - meni ni. Insekticid, ki sem ga sedaj dobila je sistemski - torej prodre v rastlino in zastrupi lakotnike. Drugače mi je pa isti insekticid dal tudi za uši na moji jablani...
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a mina » 11 jun 2004, 14:20

z biokilom sem mislila, da preženeš odraslega, če bi se dalo. očitno ne. Kakšno karenco pa ima ta sistemski? Jaz namreč kapucinko dajem v solato.
mina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 03 maj 2004, 12:23

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 15 jun 2004, 09:10

Ne znam ti povedat - karenco sicer piše, vendar za vsako poljščino posebej in si lahko misliš, da kapucinke ni vmes...
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj


Vrni se na Bolezni zunanjih rastlin

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost