Benjamin, fuksija, orhideja

Diskusija o boleznih in škodljivcih sobnih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Benjamin, fuksija, orhideja

OdgovorNapisal/-a tanjajas » 02 nov 2004, 18:46

Poleg težav z Benjaminom imam še nekaj vprašanj, in sicer:
- benjaminu so odpadli čisto vsi listi, a še vedno nimam srca, da rastlino odvržem, ampak me vseeno zanima alli mislite da je še kaj upanja, da si bo vendarle kdaj opomogel?
-drugemu benjaminu (s pisanimi listi) pa so sedaj začeli odpadati listi, ali je to zaradi centralne kurjave? Stoji pa ob oknu, poleg radiatorja.
-zdaj, ko se je že toliko ohladilo sem fuksijo (ki je bila prej na balkonu) prestavila v stanovanje. Zanima me, če lahko prezimijo ali pa celo v tem času še kaj cvetijo. Isto vprašanje zastavljam tudi za sedam oz. humuljico.
-pred kratkim sem prijateljici poklonila orhidejo (phalanopsis), a so ji zaradi prevelikega zalivanja odmrle vse korenine. Ostala sta samo še dva lista ter nekaj zračnih korenin. Ali ima tudi ta kaj upanja, da si opomore.

LP,

Tanja
tanjajas
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 14 sep 2004, 14:41

OdgovorNapisal/-a luna » 12 nov 2004, 20:11

Mislim, da za prvi benjamin ni več rešitve. Benjamin nikakor ne mara centralne, niti prepiha, tako da ga je po moje najbolje odmakniti od okna in radiatorja, pa pršenje enkrat dnevno z vodo mu bo tudi koristilo.
Za orhidejo pa je še rešitev, če so zračne korenine in vsaj kakšen list še živi. Orhidejo je nujo potrebno presaditi v zemljo za orhideje, ki ji je dobro dodati še nekaj kokosovih sekancev (včasih se dobi v Bauhausu), tako da je substrat čimbolj prepusten. Prijateljica naj nekaj korenin posadi v lonček (bolje premajhen kot prevelik), nekaj pa naj jih pusti zunaj, po nekaj dneh naj jo zalije. Orhideje nikakor ne smejo stati v vodi, zato je potrebno vso odvečno vodo odliti iz okrasnega lončka, pa zemlja naj se osuši preden jo ponovno zalije.

Lp
luna
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 25 okt 2004, 21:03

OdgovorNapisal/-a tanjajas » 24 nov 2004, 11:29

Ugotovila sem, da so benjaminu odpadli skoraj vsi listi zaradi uši. Na hrbtni stani lista na koncu steblca sem opazila uši, ki izgledajo kot majhni delci vate. Vsak list sem posebej obrisala z vatko namočeno v bio kill. Po tem je nekaj listov še ostalo, velika večina se je pa posušila. Opazila sem tudi, da dela nove poganjke, vendar so pa nekateri tudi že posušeni. Ali se mu še lahko kako pomaga? Zaradi česa te uši nastanejo? :?

Tanja
tanjajas
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 14 sep 2004, 14:41


Vrni se na Bolezni sobnih rastlin

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost