sladkovodna školjka

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

sladkovodna školjka

OdgovorNapisal/-a BIBI » 11 jan 2009, 15:19

Lep pozdrav vsem akvaristom. V akvariju imam 2 školjki, eno dam čez poletje v ribnik, druga ostane v akvariju. Danes sem opazil nekaj čudnega in me je presenetilo. Ko školjko primeš, se zapre, ta pa danes ni kazala znakov življenja. Ker sem sedaj brskal po forumih in nabiral razne informacije, mislim da imam CORBICULA FULMINAE, samo pa je razlika. Na forumu je ta sorte školjke bolj okrogla, moja pa je bila bolj podolgovata.
No nimam veze. Sedaj me zanima, kaj bi lahko bil vzrok da mi je poginila, kako naj ohranim drugo školjko, da mi bo preživela. Vodo v akvariju menjam redno na 3 tedne 1/3 vode. Tako mi je svetoval prodajalec. Imel nisem nobenih problemov to se pravi 2 leti sem eno in isto selil v ribnik in nazaj v akvarij. Zdi se mi zelo čudno, kajti školjka iz ribnika se razvija bolj, kot se je pa razvija ta. Tudi meni so razrile cel akvarij, tako da sem imel polno zmedo. Nič ni bilo na svojem mestu, po pesku pa je bila prav >avtocesta> :)

Sedaj pa me zanima, če mogoče kdo ve kje bi se jih dalo dobiti ali če jih ima kdo od vas da mi proda. Rad bi jih kupil, kajti nameravam jih dati tudi v ribnik in na jesen spet v akvarij.

Lep pozdrav,
hvala za odgovore
bibi
BIBI
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 09 avg 2007, 16:51
Kraj: ČRNOMELJ

OdgovorNapisal/-a sasok » 11 jan 2009, 15:36

BIBI zanima me to! Te školjke je potrebno jeseni dati v akvarij, ali lahko ostanejo v ribniku? Imate mogoče tak ribnik, ki ga jeseni spraznite, al je preplitek, da bi tudi ribe lahko prezimile, če jih seveda imate! Ker iz tvojega posta nimate velikega ribnika, saj tebi uspe školjko poiskati v njem in jo dati v akvarij!
Zakaj je školjka umrla je več možnosti, to verjetno veš, lahko bolezen starost, kaj narobe z vodo.... Imaš v tem akvariju tudi filter in grelec?
Sam ne vem kje bi dobil školje, si povprašal v kaki zoo trgovini? Vem da so recimo sladkovodne školjke v enem velikem ribniku pri Sveti Trojici.
Zakaj se školjka, ki je v ribniku bolj razvija? To je enako, kot pri rastlinah, naravno pogoji so pač boljši kot umetni približki kar pa je majhen akvarij!
Lp upam, da sem ti kaj pomagal!
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a BIBI » 11 jan 2009, 18:11

Hvala za odgovor. ribnik imam velik za cca 5000 l vode. v njem imam rastline, ribe (zlate, koi krap) in na spomlad dam v ribnik še školjko, ki je vse do pozne spomladi v ribniku, potem jo pa vzamem iz ribnika in jo dam v akvarij. tako sem delal 2 leti in sedaj mi je poginila. Mogoče sem jo dal prepozno iz ribnika. Ne vem kaj bi ji škodovalo, ker imam v akvariju (cca 40l) tudi ribice, rastline in še eno školjko. Kolikor sem brskal po internetu in se pogovarjal na forumu mi je nekdo rekel, da bi jo lahko imel kar čez zimo v ribniku in morala bi biti čisto na dnu ribnika, ker ima tam voda cca 4 stopinje in bi preživela. Sedaj kar je je. Nimam kaj narest, sem se pa že založil z novimi školjkami, so sedaj majhne, velikih pa ne dobim sedaj. Obljubili so mi jih za spomladi.

Kako se pa razmnožujejo?

lp

bibi
BIBI
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 09 avg 2007, 16:51
Kraj: ČRNOMELJ

OdgovorNapisal/-a sasok » 11 jan 2009, 18:39

Hmm, zdaj ne vem, če grejo školjke v zimsko spanje in si jo prepozno vzel ven iz ribnika bi se lahko zgodilo, da je šla spat, ti pa si mislil, da je umrla in jo vrgel stran. Poznam primer pri hrčkih, ampak ti zdaj ni pomembno. Hmm za razmoževanje ne vem, če imajo ločene spole potrebuješ vsaj enega moškega in ženskega predstavnika, drugače ni pomembno, morata pa biti dva. Po paritvi pa odložijo jajčeca. Če res lahko prezimijo zunaj in imaš v ribniku vsaj 1 meter globine potem bi jaz tiste, ki jih želiš imetu zunaj tam tudi pustil in jih ne bi spomladi ven in jeseni noter.
Lp
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a felidae » 12 jan 2009, 17:05

Školjke ponavadi živijo tam kjer je voda pretočna, v akvariju in ribniku pa voda ni pretočna (niti približno tako kot v reki).
1/3 vode pa se navadno menja 1x na teden. Več o akvaristiki si lahko prebereš na forumu akvazin (http://www.akvazin.com/diskusije/default.cfm)
felidae
Guru
Guru
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 21 okt 2005, 22:35
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BIBI » 12 jan 2009, 18:40

Lep pozdrav. Naj povem, da je naša školjka živela pri nas 2 leti in je bila sedaj naša napaka, ker smo v akvarij dodali preparat za obolele ribice. Priznam napako, samo kar je je. V ribniku mi je pa lepo živela, in je tudi izredno hitro rastla. Mislim da, z pravim načinom, lahko tudi preživi v ribniku, saj ima zadosti hrane. Pretok je pa tudi, saj je napeljano iz filtra tudi drugam.

Lep pozdrav,

bibi
BIBI
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 09 avg 2007, 16:51
Kraj: ČRNOMELJ


Vrni se na Zunanji prostori

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron