Okrasni vrtiček-nasad

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

Okrasni vrtiček-nasad

OdgovorNapisal/-a Mila » 22 okt 2003, 12:38

Lep pozdrav!
:D
Sem čisto nova na forumu, pa tudi popolna začetnica v vzgoji rastlin.Moje vprašanje bo mogoče zvenelo zelo nevedno in taka tudi sem. S partnerjem sva šele začela na svoje.In imava ob hiši pri najinem vhodu mesto, kjer bi lahko imela okrasni nasad, vrtiček. Gre za nekoliko položno pobočje, kjer je dosti sonca( cca. 4x2m). Prst pa ni preveč kvalitetna, je precej primesi peska. Vse je pripravljeno, le posaditi bi ga bilo treba.
Razmišljala sem, da bi ga čim bolj pestro posadila:okrasne grmovnice, nizke trajnice in cvetoče rastline.
A ne vem, kaj naj izberem.
A mi lahko kdo svetuje? Namreč, občudujem vrtičke drugih, sama pa niti imen ne poznam. Kako naj rastline kobiniram, da bi bil vrtiček skozi celo leto pester? Kdaj naj kako stvar sadim?Je zdaj že prepozno?
In kam naj grem to nabavit? Namreč, včasih je težko najti primerno vrtnarijo in drevesnico, kjer pomagajo tudi z nasveti.
Najlepša hvala vsem, ki se boste potrudili z odgovori.
Mila
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 22 okt 2003, 12:32
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a misa » 22 okt 2003, 13:01

Pozdravljena!

Prostor, ki si ga opisala je lahko zelo lep vrt, saj je njegov teren nekoliko nagnjen, ima sonce in je pescena, odcedna prst, kar je zelo kvalitetno. Prst ima le majhno pomanjkljivost, poleti je potrebno veckrat dodati nekaj vode. Priporocam, da dobis nekje nekaj humusa, ilovice, ali navadne prsti in pomesas.

Rastline, kako in kaj izbrati, ni tako preprosto. Obstaja pa veliko pritlikavih dreves, zimzelenih in listopadnih grmovnic, trajnic. Enoletnic ti ne priporocam prevec, saj so sorazmerno drage in zahtevajo veliko truda, tako naj za njih ostane le manjsi del prostora.

Vrtnarije, vrtnarstva in projektanti, ki se ukvarjajo s tem, veliko jih je, toda njihovo delo nikakor ni brezplacno. Strgar - Crnuce, Trajnice Golob - Klancic, Arboretum Volcji potok in se druge manjse, to so le trije vodilni v Sloveniji.

Cas za taksen projekt in zasaditev je sedaj najboljsi. Za podrobnejsi nasvet pa se oglasi na ZS.

Lep pozdrav in lep dan zelim vsem.
misa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 157
Pridružen: 11 sep 2003, 20:29

vrtiček...

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 22 okt 2003, 13:05

Ojla Mila,
mislim, da si za letos malo prepozna, sploh ker še ne veš , kaj bi rada posadila. Zato ti predlagam začasno zasaditev (da ne boš imela prazno), ki bo popestrila in vnesla malo barv pred vhod. Lahko je zasajen formalno (kot so vrtovi ob graščinah) ali pa tudi ne. Sedaj je velika izbira različnih Vresij, Mačeh (ki cvetijo tudi spomladi) in Krizntem. Cvetele ti bodo do snega, saj te rastline preživijo tudi slane, po njej pa cvetijo še naprej.
Za trajno nasaditev pa imaš sedaj celo zimo časa, da se pozanimaš, kaj prebereš (knjig in revij na to temo je veliko), obiščeš kako trgovino in drevesnico (privat drevesnice so neizčrpni vir prijaznosti in nasvetov, ki niso pogojeni z nakupom), pa tudi Botanični vrt v Ljubljani je mesto kjer boš dobila nasvete in si rastline lahko ogledala.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a misa » 22 okt 2003, 13:48

Jaz pa mislim drugace, da je sedaj pravi cas za sajenje, saj se vendar drevnina in grmovnice zasajajo sedaj in manj na splomad, vsaj tako so nas vsa leta poucevali.
Res je, da je vloncene rastline mozno saditi skozi vse leto, se vedno pa vsi, ki kaj veljajo v hortikulturi priporocajo sajenje drevnine in grmovnic v jesenskem casu, ko odpade listje, saj se rastline "vlezejo" v zemljo in na spomlad lahko zacnejo, brez dodatnega soka, odganjati. Seveda, ko nimajo listja je sok presajanja veliko manjsi, predvsem pa moram tudi povedati, da vseh rastlin se ne da dobiti v kontejnerjih, lonckih, platojih in drugih posodah, za tiste je se mnogo bolj primerno, da se sadijo, ko so v stadiju mirovanja.
Trajnice je morda nekoliko bolje saditi na spomlad, toda so tudi cebulnice in okrasne trave, pa vrtnice in drugo.

Odlocitev je pa seveda na tvoji strani.

Lep pozdrav
misa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 157
Pridružen: 11 sep 2003, 20:29

Re.: Miša

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 22 okt 2003, 16:02

Ojla Miša,
s teboj se popolnoma strinjam in je res kar praviš, vendar glede na vremensko napoved (sneg do nižin) in pa na to, da ko je zemlja zmrznjena je težko not tlačit korenine, sem pač napisala Mili trenutno rešitev. Seveda, da je priporočljivo in pravilno vse kar si navedla v zvezi z grmovnicami, drevninami, vrtnicami...vendar v primeru, da točno veš kaj iščeš in kje to dobiš, da točno veš kako velika bo odrasla rastlina in kakšne pogoje potrebuje. Imela sem namreč občutek, da Mila niti ne ve kaj bi posadila, zato pa rabiš čas, saj je fino da dobro premisliš kaj boš kam dal, da se potem na presaja vsako sezono znova, ko z zasaditvijo nisi zadovoljen. Je pa še nekaj; dobila sem občutek, da si Mila želi sama posaditi-urediti predvrt, seveda pa je vedno možnost najeti ljudi, ki se na to spoznajo in seveda to tudi primerno zaračunajo. Mila za to rešitev pa vsekakor je dovolj časa, saj strokovnjak bo vse nabavil sam in ti tudi sam zasadil (če ne on osebno, ti bo pa koga priporočal).
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

Pozdrav!

OdgovorNapisal/-a Mila » 22 okt 2003, 16:20

Hvala vama za odgovore. Res bi rada ta svoj vrtiček posadila sama, saj si kakega strokovnjaka niti ne morem privoščiti. V tem nasadu sem nasadila že nekaj čebulnic, malo vresja, nekaj ga bom kupila še danes in vrtni mah. Razmišljam pa seveda tudi o nakupu in nasaditvi kakega okrasnega grmička.

Hvala, lp
Mila
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 22 okt 2003, 12:32
Kraj: Velenje

pozdrav nazaj...

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 22 okt 2003, 16:49

Ojla Mila,
kot sem že napisala, razmisli kakšne barve bi rada imela pred hišo(razmisli o barvnih kontrastih), posvetuj se tudi glede zahtev samih rastlin (kisla ali bazična zemlja), kdaj katera cveti (da bo celo leto kaj cvetelo)....Popolnoma jasno je zakaj je strokovna pomoč draga, vendar lahko tudi sama vidiš, da te čaka kar naporno delo, pa veliko sreče!
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a misa » 22 okt 2003, 19:43

Pozdravljena!

Res je, da bo kmalu zima, toda to ne pomeni, da se sedaj ne da saditi, sadilna sezona se komaj zacenja in traja vse do tedaj, dokler so tla se nezamrznjena.
O tem, da mora Mila premisliti kaj bi rada dala na svoj vrt, pa je tako ali tako logicno, da se ji niti ne sanja o cem bi premisljevala pa se bolj. Tako ji ne preostane drugega, da lista po netu, sprasuje in se posvetuje. Saj pravi, da so ji strokovnjaki, ki uredijo vse od pogleda, do koncne zasaditve, detajlov in racuna, prevelik zalogaj. Vsi strokovnjaki, ki sem jih nastela bi ji znali pomagati tudi brezplacno, z dobrim nasvetom, po podrobnem opisu, fotografiji.
Vsekakor pa je potrebno nekje zaceti in dlje bo premisljevala, oklevala in cakala, bolj blizu bo zima in zamrznjena tla. Ker nima nikakrsnih idej in ker se ji niti ne sanja kako naprej, ji priporocam, da poslje kaksno sliko, da ji bomo lahko kaj svetovali, da se naprej posvetuje na vrtnarstivh in brska po revijah, spoznava rastline in si zamisli vsaj nekaj osnovnega.

Lep pozdrav in berz zamere
misa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 157
Pridružen: 11 sep 2003, 20:29

OdgovorNapisal/-a BoGo » 22 okt 2003, 23:50

Mila, predvsem ti priporočam (glede na naše domače izkušnje), da tako stvar lepo racionalno premisliš, preveriš nekaj literature (knjige in revije ter predvsem ta forum), da si boš skrbo znala splanirati nasad. Uči se na moji napaki in razmišljaj tudi na prihodnost (kako bodo velike sedanje zasaditve ćez nekaj let.)
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 29 okt 2003, 02:31

Ojla Mila,

sporoči kaj si se odločila, kaj se pred hišo na vrtu dogaja.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 29 okt 2003, 23:11

Pa kaka pripeta fotka bi tudi ne bila slaba za inspiracijo.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a CyberE » 05 apr 2005, 14:12

Zivjo, Mila.

Poskusi s kakšnimi manjšimi hitro rastočimi drevesi. Npr. Tamarix je hitrorastoče drevo, praktično nima škodljivcev, cveti poleti ( roza barve), glede zemlje ni občutljiv, rad ima sonce. sadika stane cca. 3000 SIT ( Arboretum). Posadiš lahko tudi magnolijo, ki cveti pomladi in je že kot sadika trpežna, v višino zraste cca. 4m. Pri Mercurju jo dobiš za cca. 2500 SIT.
Od grmov ti priporočam španski bezeg, obstaja jih cela paleta, tudi rumeno cvetoč ( City of Toronto), rastlina j trpežna, cvetovi dišijo. Različne vrste te grmovnice cvetijo v različnih časih, ene sredi pomladi, druge kasneje.
Priporočalka bi ti tudi grm Dišeči les, ki ima lepe velike rdeče cvetove. Listi in stebla tega grma pa lepo dišijo. Zelo hvaležen grm je tudi japonska kerija, cveti rumeno, ne rabi obrezovanja in še pozimi, ko listov več ni, je zanimiv grm, saj so veje zeleno/rumene.
Skratka, letos sem sama pregledala veliko drevesnic in ti priporočam tako glede kvalitete kakor tudi cen, da obiščeš Arboretum ( tam sem imela občutek, da lahko dobiš čisto vse, npr. sadike rdečelistnega japonskega javorja so močne, da je kaj) in/ali drevesnico Štivan, ki je blizu Postojne. Tam ti tudi svetujejo. Njihova internet stran pa je: www.drevesnicastivan.si.
CyberE
CyberE
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 15 mar 2005, 12:25
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost