Brežina :cry:

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

Brežina :cry:

OdgovorNapisal/-a matej_m » 04 jul 2006, 11:47

Najprej en lep pozdrav vsem!
Na parceli imamo brežino. Brežine je cca 350m2, obrnjena je na jug. Brežina je pokrita z juto, nato pa smo posadili različne brine, ciprese in bršljane, skratka same nizke rastline. Sadili smo jih na cca 1.2m razmika, saj naj bi se precej razrasli. To smo storili letos spomladi (sredi aprila). Ker so zaenkrat rastline še majhne in je razmik med njimi še kar velik, se sedaj dogaja, da ob močnejših nalivih spira zemljo (voda prodre pod juto). Kako bi preprečil to? Kaj priporočate, da bi nasadil vmes.
Priporočali so mi pokrovne rastline, vendar pa so te pokrovne rastline v lončkih, za omenjeno kvadratuo pa bi jih rabil cca 1200-1800kom, kar si nekako ne predstavljam posaditi (količinsko, časovno in predvsem finančno :( ). Trave si ne upam dati, ker si tudi ne predtavljam najbolje, kako bi jo kosil, oziroma me je strah, da se je potem, ko bi bile te rastline večje nikakor ne bi znebil.
Kakšni predlogi, ideje, kako rešit problem?
Najlepša hvala.

lp, matej
matej_m
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 jul 2006, 11:38

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 04 jul 2006, 12:07

Kaj če bi brežino pokril s črno folijo, ki ne bi prepuščala vode?
Mogoče bi jo lahko dal pod juto, da ne bi ravno črno izgledalo?
Pa s tem ne mislim plastične folije. V naši kmetijski trgovini sem nedolgo nazaj kupila tkano folijo, ki se naj bi polagala proti plevelu (imena žal ne vem) - samo odprtino narediš za tiste rastline, ki so posajene. Po mojih izkušnjah ne prepušča vode, oz prepušča takole po kapljicah...

Kaj drugega mi ne pride na pamet - edino še to, da bi po brežini razpostavil malo večje kamne in posul s debelejšim kamenjem, da bi izgledalo kot skalnjak. To sem jaz naredila doma in se mi je kar dobro obneslo. Ne vem pa, koliko imaš ti nagnjen teren...
Pri meni zgleda zadeva takole...
Slika
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

brežina

OdgovorNapisal/-a matej_m » 04 jul 2006, 12:10

Poznam tudi to "folijo". Imam pa en zadržek, glede uporabe. Strah me je namreč, da bo potem voda še bolj drla po tej brežini. Zemlje sicer ne bo spirala, bo pa tekla hitreje, spodaj pod brežino pa je že sosednja parcela...

lp, matej
matej_m
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 jul 2006, 11:38

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 04 jul 2006, 12:17

Jah - sam druge rešitve nimaš:
Ali ti gre voda do brežine in ti spira zemljo, ali jo pa spelješ nekam drugam in ostane brežina suha.

Rešitev na dolgi rok je sigurno to, kar so ti predlagali - zasaditev pokrovnih rastlin katerih korenine držijo zemljo na mestu. Na tvojem mestu bi pri prijateljih pobrala vse možne sedume, ki jih vidiš. Ti se večina hitro razraščajo in bi ti v enem letu verjetno napolnili celo brežino.
Če ne moreš dobiti veliko teh sedumov, bi jih lahko verjetno sadil v vodoravne vrste, da bi ti vsaj nekoliko zadržali zemljo.

Drugače ti pa še vedno ostane, da postaviš kakšen jašek ali jarek na koncu brežine? (samo ideja)

Malce si poglej kako rešujejo ta problem pri vkopanih cestah:
ponekod postavijo škarpnike, ponekod pa nekakšne "klobase" narejene iz slame in jute (ki sčasoma preperi), da se zemlja tam ustavlja...

Upam, da najdeš kakšno zate ugodno rešitev...
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a muha » 04 jul 2006, 13:23

Kaj pa če bi posejal kako enoletno rastlino, ki hitro raste in potem propade? Npr. rastline za zeleno gnojenje. Te hitro rastejo, mišljene so tudi za preprečevanje rasti plevela, res pa tudi seme nekaj stane. Če bi sploh šlo, ker ne vem kakšno zemljo imaš.
Druga rešitev je : po možnosti prerahljati celotno površino , pokriti z debelejšo (3-5 cm) plastjo nezrelega komposta ali mulčenja ali kaj podobnega , morda celo lubje?. Razrahljana zemlja bo lepo vpijala ves dež (če gre le za dež, seveda) pokritje pa bo skrbelo, da bo ostala rahla in ublažilo moč nalivov. Če je strmina tako velika, da bi naliv odnesel tudi prekrivni material, se ga mestoma dekorativno obloži z rečnimi kamni ali čem podobnim - glej ideja Pinkpanterja.

Preizkušeno na lastni brežini.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a matej_m » 04 jul 2006, 13:28

Naklon je cca 45 stopinj, mogoče še kakšno stopinjo več, tako, da ne pride vpoštev, da bi kaj veliko rahljal, sploh ne posipal z sekanci, lubjem, ker bo ob prem močnem deževju vse to pri sosedu. Zaenkrat je bila samo voda, res da umazana od zemlje, vendar zemlja je ostala.

lp, matej
matej_m
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 jul 2006, 11:38


Vrni se na Zunanji prostori

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov