prosim za pomoč

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo zunanji bonsaji.
Javor, Bor, Smreka, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

prosim za pomoč

OdgovorNapisal/-a bojanci » 24 mar 2005, 12:32

en lep pozdrav!

veliko informacij o vzgajanju bonsajov sem pridobila pri prebiranju starejših postov vendar imam še kar nekaj vprašanj...

zanima me kdaj je tisti tapravi čas da se odpraviš nekam v naravo po 1-2 leti staro rastlinco, a že mora brsteti ali je boljše da se to naredi prej?

v kakšno zemljo jih moraš presaditi - v tisto naravno z dodatki gnojil ali zmešaš humos in šoto da obdrži vlago?

kakšno gnojilo je najboljše da uporabljaš?

nekje na forumu sem prebrala da se lahko mali dreveščki posadijo kar na vrt ali je boljše da jih presadiš v lončke - kako veliki morajo biti?
hvala za odgovore
bojanci
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 24 mar 2005, 11:35
Kraj: celje

OdgovorNapisal/-a sekky » 03 jun 2005, 11:19

najbolši čas za presajanje iz gozda v lonec ali na vrt je takrat, ko ni močna vegetacija (pretakanje sokov) rastline. pejt jeseni mal pogledat za mladimi drevesci, jih označi z neko krpico, pol pa spomladi, preden začne rastlina odganjat presadi na vrt al pa v teglc.
sekky
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 03 jun 2005, 11:12
Kraj: brežice

OdgovorNapisal/-a mina » 02 avg 2005, 09:41

Materialu iz narave, ki ga mislimo uporabiti za oblikovanje bonsaja, se reče jamadori. Kdaj se to nabira, piše sekky.

začnes saditi v malo večji lonec - gajbico, ki jo potem z leti ob presajanju in obrezovanju korenin zmanjšuješ. Ker želiš, da se ti čimbolje razvejijo male koreninice, mora biti v zemlji veliko drobnega kremenčevega peska (do 50%). To zmešaš s šoto in humusom. Sicer obstajajo tudi posebne zemlje za bonsaje (npr. akadama), amak to ponavadi uporabiš šele ko posadiš v dokončno bonsajsko posodo.

Obstajajo posebna tekoča gnojila za bonsaje, še boljša pa so organska (made in japan, pri nas se jih verjetno ne dobi), ki smo jih pri nas doma zmešali iz enakih delov kostne moke in mlete oljne ogrščice. Sveže presajene rastline ne gnojiš, ker lahko "skuriš" korenine.

Sajenje v vrt je pripomoček, da rastlino zadebeliš - v lončku bi sicer rabila rastlinica 20 ali 30 let, preden bo naredila kako pametno deblo. Moraš pa znati obkopavati in rezati, če ne iz tega ne bo nič drugega kot naravna rastlina.

Bolj smiselno je, da greš nabrat strejšo rastlino, ki jo boš lahko primerno skrajšala (odbila vrh ipd.) oz. se je "zbonsajirala" že sama, ker raste ob peščeni poti, na škarpi ipd. Pri tem zelo pazi, da čimmanj poškoduješ korenine in da se ti ne izsušijo.
mina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 03 maj 2004, 12:23


Vrni se na Zunanji bonsaji

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost