bor, brin...

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo zunanji bonsaji.
Javor, Bor, Smreka, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

bor, brin...

OdgovorNapisal/-a maiden » 29 maj 2005, 13:10

živjo

...nekje sm prebral, da pri boru iz stebla oz. že olesenelega dela vej ne zrastejo novi poganjki-drži? ...to pol pomen, da moraš dobit res majhno drevesce, če želiš veje na določenih mestih (ker se v nasprotnem primeru preveč razpotegne) ali obstaja drug način? ...pri brinu pa macesnu pa zrastejo novi poganjki iz debla, če dost obrežeš?

...poleg tega me zanima kako se zmanjša iglice pri boru (sploh možno?...al pač narava to sama nardi po letih rasti drevesa kot bonsaja)?

...kako je z obrezovanjem in trganjem vršičkov pri boru in brinu?

lp
maiden
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 29 maj 2005, 12:51
Kraj: slo

OdgovorNapisal/-a mina » 02 avg 2005, 09:50

problem novih poganjkov je splošen za vse iglavce. Mogoče je brin še najbolj "enostaven".

Pri boru se novi poganjki lahko razvijejo le iz brstov, ki se nahajajo na bazi iglic. Zato iglic tudi nikoli ne puliš, če te nekje pač motijo, ampak prirežeš na par mm. Tu pa tam se po vejah nahajajo speči brsti (moraš natančno pogledat, ostanejo od takih starih iglic), ki se znajo aktivirati, ko rastlino obrezuješ-vršičkaš.

Zmanjšanje iglic je možno tako, da v fazi formiranja novih svečk in iglic - torej spomladi - ne zalivaš in gnojiš preveč. Dejansko mu malo odteguješ hrano, kar je seveda malo riskantno. Še bolj nevarna zadeva je razigličenje - izvedljivo le pri zdravi in močni rastlini. Kasneje pomladi vse novejše (torej tudi lanske) iglice porežeš (ne puliš-zaradi brstov) in rastlina bo poslala nov set manjših iglic.
mina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 03 maj 2004, 12:23


Vrni se na Zunanji bonsaji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov