Muškatna buča - recepti

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Muškatna buča - recepti

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 28 sep 2009, 20:29

Letos sem prvič pridelal nekaj muškatnih buč. Prva je težka cca. 15 kg in na zunaj napol rumena, ostale so manjše in na zunaj zelene.

Zanima me:
- ali je zrela oz. primerna za jest šele, ko je zunaj rumena ali lahko pripravimo že tako z zeleno lupino ?
- glede na to, da so še zelene ali jih pustim na vrežah še dolgo v oktober oz. kdaj jih naj odtrgam?
- baje, da se jih lahko dolgo skladišči ? Kako?

in RECEPTI, verjetno bi se kaj našlo na internetu vendar bi rad kakšen preizkušen recept od vas, pridelovalcev buč (sladko ali slano jed)


Hvala v naprej!
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 02 jun 2008, 12:17
Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a Nova » 29 sep 2009, 08:53

Če je buča užitna, se lahko uživa nezrelo. Seveda, nezrela ima manj okusa in če nimaš kakšnih tehtnih razlogov, jo pusti do oktobra oziroma do hladni dni, ko bo nevarnost nočne zmrzali.

Praviloma (če ni poškodovana) se buče lahko skladišči eno leto. Za muškatne buče je značilno, da s časom pridobijo na okusu.

> in RECEPTI, verjetno bi se kaj našlo na internetu vendar bi rad
> kakšen preizkušen recept od vas, pridelovalcev buč
> sladko ali slano jed)

Pogumno pobrskaj po internetu in loti se recepta, ki je na pogled všeč. Pri jedeh z bučo je tako, da je rezultat zelo odvisen od okusa buče. Če ima buča veliko okusa, jo lahko olupiš in narežeš na kocke ter samo malo pokuhaš v slani vodi in nato popečeš v pečici. Užitne buče se lahko uživa surove, tako da so časi kuhanja lahko zelo kratki: eni prisegajo na "aldente", drugi pa imajo radi dobro kuhano. Če si privrženec slednjih, potem lahko vzameš pol krompirja in pol buče in narediš pire in ga ponudiš kot pire krompir.
Nova
Guru
Guru
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 05 jan 2006, 10:34
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a fresia » 28 dec 2009, 21:09

nadebudnez :)
Sicer doma nimamo muškatnih buč, smo pa letos pridelali veliko hokaido. So manj sladke kot muškatne pa vendar se jih da na veliko uporabiti. Hranjene so v kleti, kjer je konstantna temperatura tam nekje od 8 do 10 °C. Zdržijo vsaj do februarja, razen če niso poškodovane, potem pričnejo gniti. Letos smo iz teh naredili kar nekaj kompotov in marmelad. Drugače pa jih jemo še sedaj, juhe, bučni zvitki (kot jabolčni ga delamo), pa tudi šnops smo naredili. Edina hmm kako bi se izrazla, pomanjkljivost hokaido je, da ni tako sladka kot muškatna in je muškatna bolj primerna za šnops. Iščem seme, tudi pri formaših sem že poskušala, pa brez uspeha, zaenkrat. Če ima kdo kakšno seme odveč, naj pove, ga kupim. Potrebujem pa kar veliko količino semen, če bi bilo možno,... :)
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34

Re: Muškatna buča - recepti

OdgovorNapisal/-a nejevernež1 » 11 jul 2011, 13:18

Imam seme 2 muškatnih buč in hokaido. amo da dozorijo.
nejevernež1
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 20 jan 2011, 20:48


Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov