Milo za sodin fungicid

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Milo za sodin fungicid

OdgovorNapisal/-a midwife » 13 jun 2009, 22:38

Živjo!

jaz nikakor ne najdem navadnega ali otroškega mila brez dodatkov, vsa naravna mila vsebujejo vsaj kako dodatno sestavino npr. ognjič..... ali lahko uporabim tako milo oz. kje točno ste vi nabavili to hudičevo milo :))....se bom zapeljala tudi do Ljubljane, če mi kdo odgovori točno v kateri drogeriji ali lekarni ga je uspel nabavit! Seveda, bom prej poklicala če ga še imajo........

Hvala, lep pozdrav!
midwife
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 15 okt 2007, 06:14

OdgovorNapisal/-a šima » 13 jun 2009, 22:54

Jaz sem poslal mojo boljšo polovico v lekarno in ji naročil naj kupi otrosško mili brez kakšnih dodatkov.
Prinesla mi je milo, mislim da znamke seba med ali nekaj podobnega, ko pa sem prebral deklaracijo sem zasledil zanimive stvari.
Kako je nećno, ne draži kože, med drugim pa je tudi mapisano;
NE VSEBUJE MILA :? :?:

No ja . Mogoče je pa kupila žajfo. :lol:

Skratka, daned sem naredil tole škropivo in poškropil paradižnik, ker so se pričele pojavljati pikice in pike.
Bom videl kako je je učinkovita tale žajfa brez mila, pa bom sporočil.

Mislim, pa da če milo vsebuje ognjič ne bo nič narobe če ga uporabiš.
Po mojem je glavno da ne vsebuje preveliko količino različnih dišav in podobnih dodatkov.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 16 jan 2009, 16:10
Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a midwife » 13 jun 2009, 23:42

hahaha, ta je pa dobra! :) A pa je milo v kosu potem? Meni so po vseh gorenjskih lekarnah ponujali raznorazna tekoča mila, v DM-u imajo eno trdo milo z ognjičem od Wellede pa še nekatera. Nikjer več pa ne morš dobit une čist navadne žajfe :) s katero so včasih ženske cunje ribale v vodnjakih :D
midwife
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 15 okt 2007, 06:14

OdgovorNapisal/-a stabka » 14 jun 2009, 00:12

Jaz sem uporabila Nivea kremno milo z olivnim oljem (ker navadnega nism najdla) pa se je izkazalo zaenkrat v redu, novih pikic na paradižniku ni opaziti, je pa od takrat več kot 3 tedne lepo normalno raste brez sprememb. :roll:

Po toči sem pošpricala s tem tudi bučke in kumare, ki so v takem vlažnem vremenu podvržene plesni sploh če so poškodovane, pa moram reči da mi tudi ena rastlinica ni zbolela, tako da očitno nisem falila pri recepturi.

Vrjetno pri otroških milih ne moreš veliko faliti saj so dosti manj agresivna kot nekatera druga mila...
:wink:
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 60
Pridružen: 26 okt 2008, 10:55
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 jun 2009, 07:37

GLede mila ne preveč komplicirat, včasih se je pač lažje dobilo tisto brez dodatkov, zdaj pa tudi že mene v lekarnah postrani gledajo, ko vprašam zanj.

Pa sem začela uporabljati otroška mila, ki imajo res manj raznih dodatkov. Če tako milo vsebuje kake rastlinske izvlečke, lahko to rastlini kvečjemu koristi, ne pa škodi, tako da kar pogumno. Deluje pa tako in tako vsako milo, ne glede na sestavo. Milo v tem škropivu tako in tako služi le za dober oprijem na rastlino in pa kot 'topilo' za olje.

Razlog, da želimo milo s čim manj dodatki pa je ta, da lahko paradižnike in ostalo zelenjavo po pranju brez skrbi za zdravje takoj zaužijemo. Zato naj bi bilo to škropivo BIO :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a fotografka » 15 jun 2009, 13:17

V lekarni se lahko kupi medicinsko milo sapo kalinus. To je milo brez dodatkov, niti se ne peni, tudi diši ne. Je pa precej mehko, rjave do črne barve in nič kaj poceni.

Jaz sem uporabila eko ali bio milo, pa tudi že navadno (dove ali kaj je že) milo. Se mi zdi da pol žlice na 5l vode ni neka količina...

Nevem pa, kako bi se kaj obneslo navadno trdo milo za pranje perila (v Mulerju ga imajo).
fotografka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 03 mar 2009, 13:05
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a Pepe » 15 jun 2009, 15:09

fotografka je napisal/-a:Nevem pa, kako bi se kaj obneslo navadno trdo milo za pranje perila (v Mulerju ga imajo).

V redu, jaz uporabljam takega. Samo upoštevati moraš trdoto vode, ker se milo veže s kalcijem in ga moraš v primeru trde vode uporabiti več. Zato je bolje namesto vode iz vodovoda uporabiti deževnico.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a orhy » 15 jun 2009, 21:49

Se lahko uporabi tudi tekoče milo ? :D
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 24 apr 2008, 10:49

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 jun 2009, 07:22

Lahko tudi detergent za posodo :wink:
Milo ima le eno funkcijo in to je boljše omočevanje listov.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a orhy » 16 jun 2009, 08:22

Pepe je napisal/-a:Lahko tudi detergent za posodo :wink:
Milo ima le eno funkcijo in to je boljše omočevanje listov.
O, zlatko si! :D
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 24 apr 2008, 10:49

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 16 jun 2009, 21:45

nekomu sem danes omenil špricanje z milom, kot ga tukaj opisujete, pa je rekel:"A ne z mlekom ??"
Čemu je sploh namenjeno škropljenje z milom in čemu bi bilo z mlekom ?
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a midwife » 16 jun 2009, 23:03

Še eno vprašanje :), koliko mila ste dejansko uporabili? Pol žlice se nikakor ne obnese, vem da ga v primeru če se olje ne stopi lahko uporabiš več, ampak pričakovala sem potem nekje 1 ali max. 1,5 žlice...Meni se je olje popolnoma stopilo šele pri dobrih 3 žlicah mila, tako da je imel pripravek že močan vonj po milu in po mešanju se je precej penil... Ali sem uporabila preveč mila? upam da ne bo kaj narobe.... :oops: za začetek sem poškropila samo eno rastlino, da vidim kako se obnese.

najbrž čist preveč kompliciram :), hvala!
midwife
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 15 okt 2007, 06:14

OdgovorNapisal/-a šima » 17 jun 2009, 00:41

Jaz sem zgoraj omenjeno milo fino naribal. 1 zvrhano žlico sem ga dal v vročo vodo(2 litra) in mešal, da se je popolnoma stopilo, nato sem dodal olje in fino se je pomešalo. Nato sem v ostala 2 litra zmešal sodo in prilil k milu in olju. Počakal sem, da se je popolnoma skladilo. Tekočina je bila lepo homogena, mogoče na vrhu tanka plast fine pene. Uporabil pa sem deževnico.
Poškropil sem v soboto, sedaj pa opazujem in čakam, kaj se bo zgodilo.
Imel sem kar nekaj "pikic" po listih paradižnika.
Najbolj slabo kaže na Brandywine.
Bom videl, za enkrat stvar stoji in se ne širi.

Mogoče poizkusi z deževnico.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 16 jan 2009, 16:10
Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 jun 2009, 06:09

psevdonim je napisal/-a:nekomu sem danes omenil špricanje z milom, kot ga tukaj opisujete, pa je rekel:"A ne z mlekom ??"
Čemu je sploh namenjeno škropljenje z milom in čemu bi bilo z mlekom ?


Saj ne gre za špricanje s samim milom, milo je le sestavina Bio sodinega škropiva (o njem je bilo že veliko napisanega v temah o paradižnikih). Seveda se preventivno šprica z mlekom in čajem, tale bio sodin fungicid pa je namenjen zdravljenju že obolelih rastlin...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 jun 2009, 06:15

Midwife, šima je lepo opisal postopek priprave škropiva, pri katerem se olje lepo raztopi. To je izboljšava osnovnega recepta, ki jo je pogruntal Pepe (hvala še enkrat :wink: )
Preveč mila načeloma ne škodi, le zelenjavo moraš pred uporabo bolj oprati, ker gre na krožnik, zato vseeno priporočam manjšo količino mila.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Pepe » 26 jun 2009, 10:20

Včeraj se mi ni dalo zafrkavati z milom in sem uporabil mercatorjev detergent za posodo z vonjem zelenega jabolka. Deluje odlično, koncentracija pa je itak tako nizka, da na rastlino ne more negativno vplivati.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a darko+ » 29 jun 2009, 09:16

Čeprav moj prispevek ne spada direktno pod temo foruma,bom dodal nekaj pripomb.Na vsak način so takšni in drugačni naravni pripravki veliko bolj naravi prijazni,kot pripravki,ki jih na veliko izdelujejo kemične multinacionalke,ampak prej kot slej se bodo tudi ti postali neučinkoviti.Z vsakim škroplenjem rastlini pomagamo,da se sicer obrani bolezni,vendar pa jo hkrati na nek način ovijemo v vato,ker jo nekdo drug brani in ji ni potrebno razviti svojega obrambnega mehanizma.Torej če hočemo,da rastlina dozori,jo s tem obsodimo na stalno tretiranje z raznimi pripravki,ker je drugače vsak napad bolezni preseneti povsem nepripravljeno.Mislim je potrebno iskati take sorte,ki so odporne proti bolezni(čeprav mogoče malo manjši in mogoče malo manj lep pridelek)oz. take ki so prilagojene našemu podnebju.Lep primer je paradižnik,ki ga na "star"način sploh ne moremo pridelati in sicer zato,ker se semena starih in domačih sort skoraj več ne da dobiti ,hibridne sorte,ki pa jih kupimo pa so primerna večinoma za tunelsko proizvodnjo ali pa seme iz sadeža ni primerno za naslednje leto(kaj pa bi semenarska industrija počela?)
darko+
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 17 mar 2009, 14:57


Vrni se na Zelenjava

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost