zanima me

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

zanima me

OdgovorNapisal/-a Florist » 02 dec 2018, 20:46

V Kalii reklamirajo in prodajajo pametne opomnike za zalivanje rastlin, Plantray, po ceni 14,99 €. To je baje naprava za pozabljivce, ki meri vlažnost zemlje v katerem raste lončnica. Ko je zemlja suha nas opozori, da jo je potrebno namočiti. V stanovanju imamo okrog 20 različnih lončnic, pomeni, da moram kupiti 20 opomnikov, kar bi zneslo okrog 300 €. Razen tega so lončnice v cenovnem razredu med 5 – 10 €
Zanima me,kaj mislite vi in kakšne so vaše izkušnje glede tega opomnika.
Florist
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 21 maj 2008, 19:13

Re: zanima me

OdgovorNapisal/-a dusanh » 03 dec 2018, 10:07

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja sov Avstriji prodajali nekakšne Opomnike za zalivanje, ki so imeli glinaste tulce s kapico in cevko. Cevko si potopil v skledo z vodo in na principu osmoze je voda počasi pronicala skozi glino in namočila zemljo. Opomnik se že takrat ni obnesel saj je bil uporaben samo za lončnice, katere potrebujejo stalno vlago, to pa so rastline tropskih in monsunskih deževnih območij. Za uspešno rast potrebujejo od 60-90% zračne vlažnosti, katero je v stanovanju praktično nemogoče doseči. Vzgajamo jih lahko v posebno zgrajenem in prirejenem tropskem vrtu kjer avtomatsko uravnavamo dnevno in nočno temperaturo, dnevno in nočno vlago. Imeti moramo vgrajena posebna "day light" svetila, s katerimi pozimi avtomatsko dodajamo potrebno dnevno svetlobo.
V našem klimatskem območju je tovrstno zalivanje neuporabno. Omenjeni Opomnik , kakor jaz razumem, deluje tako, da meri vlažnost zemlje in ko je substrat suh na to opozori in uporabnik zalije zemljo. Ta način lahko uporabljate samo poleti od začetka do konca rastnega obdobja. Potem nastopi jesen in zima, ko se dnevi skrajšajo, ni več zadostne svetlobe. Rastline so v toplem stanovanjskem okolju med 20 do 23 stopinj C. Če v tem času neprestano zalivate, kakor vas opominja Opomnik Plantray se bodo rastline do spomladi podaljšale, deformirale in ker ni zadostne dnevne svetlobe listi upočasnjeno asimilirajo ali pa sploh ne, zemlja pa se zaradi toplote v centralno ogrevanem stanovanju neprestano suši.
Menim, da bi bilo potrebno ob nakupu Opomnika , kupca opozoriti, za katere rastline je uporaben.
V naslednjih dneh bom tudi objavil kako se zalivajo higrofiti – rastline vlažnih in polvlažnih območij, katere so najbolj zastopane v našem klimatskem območju.
Lep pozdrav
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Re: zanima me

OdgovorNapisal/-a dusanh » 05 dec 2018, 11:04

Zalivanje rastlin vlažnih in polvlažnih območij (higrofiti)
Zelene in cvetoče rastline subtropskega, mediteranskega ter kontinentalnega območja
Sem spada večina sobnih in balkonskih rastlin ter posodovke.
Rastline so živa bitja, ki lahko same proizvajajo hrano. Klorofilna zrnca, s pomočjo sončne energije in svetlobe, iz ogljikovega dioksida v zraku in vode v zemlji, proizvajajo sladkor, škrob ter kisik.Ta proces se imenuje asimilacija ali fotosinteza ter je nujno potreben za obstoj življenja na zemlji. Zeleno barvilo v listih vsrka svetlobno energijo in ogljikov dioksid iz zraka. S pomočjo vode, ki jo korenine srkajo iz zemlje, nastane kisik, škrob in sladkor.
Iz zgoraj navedenih območij je v bistvu največ rastlin, ki jih vzgajamo doma, v pisarniških prostorih, na okenskih policah, balkonih ter domačem vrtu. Za uspešno rast potrebujejo od 40-70% zračne vlažnosti.
Pozimi jih zalivamo manj, ker je proces asimilacije, zaradi pomanjkanja svetlobe, zmanjšan na minimum.Večino lončnic ne zalijemo tako dolgo, da je zemlja le še malo vlažna in takrat previdno dodamo malo vode, najbolje v podstavek. Morajo biti tudi na zmerni temperaturi v najbolj hladnem prostoru v stanovanju, na hladnem balkonu, na hodniku. Idealna temperatura pri zimskem delnem počitku naj bi bila med 16 do največ 18 stopinj C.
V normalno toplem stanovanju, pri temperaturi 22 do 24 stopinj C, se zemlja hitreje suši, opomnik Plantray bo zaznal, da je zemlje suha in vas opozoril, da je potrebno rastlino zaliti. Neprestana vlažnost zemlje,previsoka temperatura, povzroči prisiljeno rast, ker pa ni zadosti svetlobe za asimilacijo, se steblo hitro podaljšuje, novi listi so svetlozeleno obarvani, rastlina » podivja«
Seveda so tudi vrste rastlin, ki tudi pozimi zahtevajo stalno vlažno zemljo (Azalea, Acorus, Cyperus). Te rastline lahko tudi pršimo s mlačno vodo.Sobna temperatura naj bi nihala med 20 in 24 stopinj C. odvisno od vrste lončnic. Če je le mogoče zalivamo z deževnico ali mehko vodo, ki naj bo postana in segreta na sobno temperaturo. Trda voda vsebuje klor, apnenčaste in magnezijeve soli, ki povzročajo bazičnost zemlje kar škoduje rastlini.Večina rastlin ima namreč raje kislo mešanico zemlje.Voda iz vodovoda je uporabna, če imamo montiran mehčalec za vodo. Če tega nimamo, v večji posodi pustimo vodo čez noč, da se apnenec obori na dno posode. Zgornji, čisti del vode uporabimo za zalivanje.
Tukaj pride v poštev uporaba opomnika Planraya. Torej, vedeti morate za katere rastline boste uporabljali opomnik.
Spomladi listnate rastline začnemo močneje zalivati, saj se pospeši proces asimilacije.
Skozi listno povrhnjico izhlapeva vedno več vode, to pa povzroči močnejše vsrkavanje korenin, obenem tudi hitra rast novih mikrokapilar. V aprilu že lahko dodajamo hranila, seveda v zmanjšanem obsegu. Ob močnem soncu rastline tudi pršimo in to v dopoldanskem času, da ne pride do nepotrebnih ožigov. Pri uporabi okrasnih loncev, moramo paziti, da voda ne ostaja na dnu dalj časa, ker lahko povzroči gnitje korenin.

Menim tudi, da so opomniki za rastline nizkega cenovnega razreda predragi in jih ni smiselno uporabljati.
lep pozdrav
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Re: zanima me

OdgovorNapisal/-a dusanh » 09 dec 2018, 11:12

Za vse rastline spodaj navedenih območij pa opomnik Plantray ne pride v poštev.
Rastline suhih in polsuhih območij (Kserofiti)
Kaktusi, sukulente, mesemsi, bulbe ter rastline subtropskega ter mediteranskega pasu. Sušno obdobje v domovini = Zimsko obdobje v naših razmerah.
Na splošno so rastline več ali manj sestavljene iz vode, katera je nujno potrebna za uspešno delovanje vseh procesov, ki se dogajajo ob njeni rasti. Vodo srkajo iz zemlje preko koreninskih mikrokapilar. To so drobni laski, ki se v sušnem obdobju posušijo
Kapilare so sestavljene iz celic z membranami, katere uravnavajo pritisk med celičnim sokom in vodo.Ker je gostota celičnega soka ponavadi večja kot gostota vode, ta prehaja iz vlažne zemlje v celice dokler se gostota ne izenači. Če je rastlina premalo zalita, gostota vode v zemlji postane večja od one v celičnem soku in sledi obratni proces. Sledi venenje, izsušitev in propad rastline.(osmoza)
Ta proces se nadaljuje pri nadaljni rasti lončnice.Zaradi razlike v celični gostoti se voda dviga po steblu v veje, vejice, listne žile, cvetove in plodove. Voda, ki ni potrebna za vzdrževanje napetosti, izhlapi skozi reže na telesu ali listih.
Rastline sušnih območij so se pred izsušitvijo zavarovale s posebno obliko teles (okrogla, stebričasta). Imajo manjše število rež, t.j. posebnih luskinic, katere se ob visokih temepraturah in sončni pripeki zapro ter preprečijo prekomerno izhlapevanje
Večina nadzemnih bulb, drevesastih rastlin nakopiči v vegetacijskem obdobju veliko vode v svojih telesih, zato jih ne smemo neprestano zalivati.Zaradi vsega naštetega moramo biti izredno previdni, zlasti pri zimskem zalivanju. Rastline v letnem rastnem obdobju zberejo dovolj vode, katero na razne načine shranijo ter porabijo v času zimskega počitka.
največ rastlin propade zaradi prekomernega zalivanja.
Omenjenih rastlin, ki potrebujejo očitek, pozimi praviloma ne zalivamo, pod pogojem da so v hladnem prostoru 12-16 stopinj C. Nekaj listov se bo do spomladi posušilo, kar pa ustreza njihovim pogojem v naravi v sušnem obdobju.
Na sobni temperaturi 21-23 stopinj C, lahko enkrat mesečno dobijo malo vode, po naših izkušnjah najbolje v podstavek.Če so rastline že dovolj stare in primerne velikosti tudi pri navedeni temperaturi ne potrebujejo vode.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Zelene sobne rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov