vse o žarnicah!!!

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

vse o žarnicah!!!

OdgovorNapisal/-a rožica=) » 09 apr 2005, 16:28

Umetna svetloba – kdaj in kako :idea:

Navadna stropna žarnica pri rastlinah ne bo naredila posebnega vtisa. Reflektorji so lahko zelo uporabni v okrasne namene, za gojenje rastlin pa so brez učinka; nasprotno lahko jim s svojo vročino celo škodijo, če so postavljeni preblizu. Primerne pa so cevaste neonske luči, s katerimi rastlinam dokaj poceni omogočimo dodaten vir svetlobe, ne da bi jih pri tem izpostavljali nevarnosti pregretja. Pri tem je važna barva svetlobe, ki jo takšne svetilke oddajajo. Z uporabo ene 40-vatne neonske cevi z naravno belo svetlobo in ene 40-vatne, ki oponaša naravno dnevno svetlobo, boste dobili ravno pravšnjo mešanico rdeče in modre svetlobe, kakršno potrebujejo rastline za svojo rast., Svetlobne cevi je potrebno namestiti natanko nad rastlinami, po možnosti 30-60 cm nad njihovimi vršički. Same rastline bodo kaj hitro pokazale ali jim oddaljenost ustreza ali ne. Če se listi zvijejo, je to znak, da je vir svetlobe preblizu. Če pa se stebla naglo razpotegnejo, pomeni, da jim je luč predaleč.
Danes je mogoče dobiti tudi posebne neonske cevi za gojenje rastlin, le da oddaja nekoliko vijolično obarvano svetlobo, kar mnoge ljudi moti. Vendar lončnice še malo niso izbirčne glede tega, kdaj uživajo dodatno svetlobo, zato jih lahko osvetljujete tudi ponoči, ko spite; v ta namen lahko uporabite tudi posebno stikalo, ki bo luč prižgalo in ugašalo tako, da skupni čas osvetlitve, vključno z naravno, dnevno svetlobo, znaša vsaj 12 ur.
Umetna osvetlitev najbolj pride v poštev za skupine manjših rastlin in je najlaže izvedljiva s pomočjo razstavnih zabojčkov ali stojal, ki so posebej prirejena v ta namen. Ponavadi je tak komplet sestavljen iz polic ali podstavkov za cvetlične lončke, stojal za luči, ki jih lahko naravnamo na različno višino, ter zaščitne obloge za fluorescentne svetilke, ki svetlobo usmerja naravnost na rastline, istočasno pa preprečuje, da bi opazovalca bila v oči. Možnost pa je nabaviti večja, prosto stoječa stojala s številnimi policami, od katerih je vsaka lahko opremljena z lastno razsvetljavo; ta so namenjena za gojenje cele množice sobnih rastlin, zlasti v okrasne namene. V fluorescentni cevasti svetilki je svetloba najmočnejša na sredini. Njena moč s časoma popusti in rastline to občutijo, čeprav človeško oko ne opazi razlike. Pri dvocevni svetilki – z 2 cevastima žarnicama se izogibajte menjavi obeh cevi hkrati; nenaden porast jakosti svetlobe namreč lahko škoduje rastlinam.
Pozimi je zrak v centralno ogrevanih prostorih izsušen kot v Sahari, morate v ta namen OBVEZNO kupiti električni vlažilec zraka.
Opozoriti je potrebno še, da obstaja tudi nekaj rastlin, predvsem z vzorčastimi listi, ki v obdobju mirovanja potrebujejo nekaj več svetlobe v primerjavi z ostalimi. Naj med lončnicami, ki morajo biti tudi pozimi sorazmerno dobro osvetljene omenim naslednje: Blechnum gibbum-grbasta rebrenjača, Coleus blume-pisana kopriva, Dieffenbachia picta-difenbahija, Euonymus japonicus-japonska trdoleska, Micrphyllus Variegatus-pritlikavi kokosovec, Hipoestes sanguinolenta-pegavka, Iresine herbstii-irezina, Iresine lindenii-krvavi list ter vse Peperomia-poprovke. Podrobno velja za mnoge kakteje in sukulente.


LP :P
rožica=)
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 22 mar 2005, 17:09
Kraj: okolica ptuja

OdgovorNapisal/-a marshall » 18 sep 2005, 16:41

kje pa se lahko nabavi takšne luči in po kakšni ceni?

lp
marshall
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 18 sep 2005, 16:40

OdgovorNapisal/-a andromc » 18 sep 2005, 19:52

Ja zgoraj naštete luči se lahko uporabljajo kupiš jih lahko v vsaki trgovini z žarnicami,niso pa najboljše.Za res dobre rezultate,je najboljša HPS(hight presure sodium).Njena barva je skoraj enaka sončevi in rastline lahko vzgojiš popolnoma brez sončne svetlobe.
So precej drage pa tudi težko jih je dobit.Največ pa jih uporabljajo v trgovinah,izložbah itd.
andromc
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 18 sep 2005, 19:44
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a marshall » 18 sep 2005, 20:15

Z uporabo ene 40-vatne neonske cevi z naravno belo svetlobo in ene 40-vatne, ki oponaša naravno dnevno svetlobo...

koliko toplete oddajo te luči?
marshall
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 18 sep 2005, 16:40

OdgovorNapisal/-a Buld » 20 sep 2005, 09:09

V vsakem primeru potrebujes ventilator. Kot prvo, da se ne nabira topel zrak in kot drugo, da se dovaja zvez zrak (co2). Ventilator mora biti rotirajoc, da ne piha non-stop na isto mesto, ali pa indiirekten (piha stran), vendar taksen pride v postev samo, ce piha ven iz zaprtega prostora.

Kolicina toplote, ki jo luc proizvede vpliva na oddaljenost luci od rastline in na ogrevanje celotnega prostora. Neonke 20-50 cm, HPS 50-100 cm. Nekje sem prebral pravilo, da ce drzimo roko pod lucjo in ce je za roko prijetno, bo tudi za roze.

Ker dusilke za te luci brnijo, se posebej za visokotlacne luci, je pametno stvar montirati izven spalnice :)

Zanimivo bi bilo slisati od nekoga, ki ima 'fluora' neonke (dobi se jih v obiju), kako se obnesejo v primerjavi z cool-white in warm-white kombinacijo.

Problem je namrec, da nobena izmed 'navadnih' luci ne proizvaja dovolj modre svetlobe, ki jo rastline potrebujejo za rast, natrijeva (HPS) je kvalitetna samo v rdecem spektru in pa v ucinkovitosti (kolicina svetlobe na watt).

Lp, 8)
Buld
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 76
Pridružen: 21 mar 2005, 11:14

OdgovorNapisal/-a aliti » 20 sep 2005, 15:06

Kaj pa osvetlitev z LED diodami. Seveda tistimi z visoko svetilnostjo nad 10000 MCD. Bele z kombinacijo rdečih. Je to že gdo probal?
Jaz se spravljam k poizkusu, pa bi kakršnkoli nasvet prav prišel.
Uporabniški avatar
aliti
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 03 feb 2005, 09:34
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 20 sep 2005, 17:14

Po mojih izkušnjah lahko FLORA neonke brez problema in opazne razlike nadomestite s kombinacijo COOL WHITE in WARM WHITE žarnic. Po enem letu od kar sem presedlal na navadne neonke ne opazim na rastlinah nobenih znakov slabenja v primerjavi s FLORA žarnicami.

P.S. Visokotlačne žarnice za modro svetlobo obstajajo. Vsebujejo živo srebro in se prav tako uporabljajo za razsvetljavo cest in dvoran ter igrišč. Ne vem če se jih da pri nas dobiti, sigurno pa jih imajo na nizozemskem kjer sem jih opazil. Cena je podobna natrijevim visokotlačnim žarnicam.

O LED diodah sem bral raziskavo kjer uporabljajo platforme z 64 diodami (32 rdečih - super bright spotlight 660nm YL-513 URC in 32 modrih - super bright spotlight 470nm YL-5N3 HB).
Njihov zaključek je da je ta vir svetlobe sicer dober vendar ekonomičen le pri gojenju meristemsko razmnoženih rastlin v rastnih komorah. Članek ima 16 strani, Aliti, če te zanimajo podrobnosti, pošlji mejl pa ti skeniram članek..

faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 25 mar 2005, 00:09

OdgovorNapisal/-a matic » 20 sep 2005, 17:27

Za rastline so čisto vredu navadne osramove žarnice coolwhite in daylight. Lahko se kupi tudi fluora ali biolux, ki sta pa dražje, učinkovitost je pa približno ista. Če kupujete te žarnice, naj bojo lumilux deluxe in ne navaden lumilux, saj imajo te boljši CRI (lepša svetloba na pogled).

Pri teh žarnicah je pomemben spekter svetlobe, lumni niso primerni za primerjavo, ker bazirajo na občutljivosti človeškega očesa, ki svetlobo najbolj zaznava na sredini spektr- okoli 550 nm (rumeno-zeleni del spektra), pri katerem je fotosinteza najmanj učinkovita (so pa takšne navadne žarnice). Za fotosintezo sta najpomembnejša oba konca spektra- modri in rdeči. Zato so primerne fluroscentne žarnice. Zelo dobre in močnejše so tudi HQL in HQI žarnice- ki pa so tudi dražje in hudo grejejo.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a marshall » 20 sep 2005, 19:39

včeraj je moj brat privlekel domov tako imenovano blacklight luč ki povzroči da se vsi UV reativni materiali svetijo. Kaj se s to lučjo lahko goji kaj ali ne? Kere žarnice so boljše navadne osram daylightali neonke cool, warm white? in koliko stanejo približno enein druge?

lp
marshall
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 18 sep 2005, 16:40

OdgovorNapisal/-a felidae » 03 okt 2006, 10:58

Pozdravljeni!

Doma imam akvarij katerega mi osvetljuje neonska zarnica power-glo. Zanima me ce je ta neonka uporabna tudi za nevodne rastline, oz. ce bi mojim rozicam bilo vsec biti poleg akvarija?

Lp, Mateja
felidae
Guru
Guru
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 21 okt 2005, 22:35
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a jakolic11 » 03 okt 2006, 16:00

Mene zanima katere žarnice bi bil nejboljše za dodatno osvetlevanje temnega prostora (kurilnica z eno okno) v katerim bi gojil sadike:
Flora ( http://www.svetila.com/eProdaja/product_info.php/cPath/66_126/products_id/1386)
NAV-E ( http://www.svetila.com/eProdaja/product_info.php/cPath/66_126/products_id/267)
NAV-T (http://www.svetila.com/eProdaja/product_info.php/cPath/66_126/products_id/4011)
PLANTSTAR (http://www.svetila.com/eProdaja/product_info.php/cPath/66_126/products_id/1392)

zanima me tudi ali lahko kupim samo žarnico v jo vstavim v luč ali potrebujem cel KIT (http://www.svetila.com/eProdaja/product_info.php/cPath/66_126/products_id/3591)

hvala in lep dan vsem
jakolic11
Expert
Expert
 
Prispevkov: 102
Pridružen: 27 okt 2005, 12:47
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a CubiX » 13 okt 2006, 20:36

Eno vprasanje. Jst uporabljam za svoje rastline T5 zarnice na elektronskih balastih.
Zarnice so pocasi zacele spreminjati spekter in jih moram zamenjat. Ampak je problem, da jih tam, kjer sem jih kupil nimajo vec.

Povsod sem nasel samo T8 cevi. A kdo ve, kje bi prodajali T5 s primernim K?
CubiX
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 30 okt 2003, 12:12

OdgovorNapisal/-a izu » 13 okt 2006, 21:52

T5 žarnice za akvarij (mogoče so koristne tudi zata) prodaja reflekta! www.reflekta.com

Jaz ravno nisem gojil nekih rastln ki rabijo močno svetlobo, ampak vseeno so mi dovoljo dobro rastle pod žarnico ki je prav za rože, in oddaja bolj vijolčen spekter! Nevem imena! Sem pa še prej imel neko drugo, ki je držala dva meseca! Ta mi pa drži že več kot leta, sedaj jo imam namesto navadne žarnice v sobi :P


Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a cimet » 13 nov 2006, 11:44

faneblopsis je napisal/-a:O LED diodah sem bral raziskavo kjer uporabljajo platforme z 64 diodami (32 rdečih - super bright spotlight 660nm YL-513 URC in 32 modrih - super bright spotlight 470nm YL-5N3 HB).
Njihov zaključek je da je ta vir svetlobe sicer dober vendar ekonomičen le pri gojenju meristemsko razmnoženih rastlin v rastnih komorah. Članek ima 16 strani, Aliti, če te zanimajo podrobnosti, pošlji mejl pa ti skeniram članek..

faneblopsis

Mislim, da so uporabili napačno razmerje - preveč modrih in premalo rdečih diod. Jaz bi pri 64 diodah raje vzel 54 rdečih in 10 modrih. Glede učinkovitosti pa so se od lani diode pocenile in tudi izkoristek so izboljšali.
Če se uporabi primerno napajenje diod (npr. breztransformatorski - 2 kondenzatorja, usmernik) so lahko stroški nabave in obratovanja minimalni.
cimet
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Slike: 1
Pridružen: 04 jun 2006, 22:22

žarnice

OdgovorNapisal/-a bojan.lj » 07 feb 2007, 14:01

V Bauhausu imajo ralične vrste posebnih žarnic za vzgogo sadik z rdečim in modrim spektrom od navadnih do varčevalnih. Sam sem kupil varčevalno 20W za cca 20 €.
bojan.lj
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 17 avg 2006, 12:19
Kraj: LJUBLJANA

vpr

OdgovorNapisal/-a cv3tk0 » 07 feb 2007, 23:55

nekje swm bral da je z rastline kul kombinacija COOL WHITE in DAY LIGHT/WHITE žarnc ,,, tu pa berem, da COOL in WARM

katera kombinacija je najboljša če izbiramo med COOL, WARM in DAY žarnicami , neozirajoč se na simulacjo sončne svetlobe.

važno da je rastlinki toplo in prijetno svetlo. in da rastejo hitro ter brez napak
Zadnjič spremenil cv3tk0, dne 16 avg 2010, 11:48, skupaj popravljeno 1 krat.
cv3tk0
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 63
Slike: 0
Pridružen: 11 avg 2006, 21:42
Kraj: vipava

Re: vse o žarnicah!!!

OdgovorNapisal/-a cime911 » 16 avg 2010, 11:16

jebem vsem mater v pičko
cime911
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 16 avg 2010, 11:11

Re: vse o žarnicah!!!

OdgovorNapisal/-a cv3tk0 » 16 avg 2010, 11:48

cime911 je napisal/-a:jebem vsem mater v pičko


?
<a href="http://www.svetila.com/eProdaja/index.php?ref=17&affiliate_banner_id=3" target="_blank"><img></a>
cv3tk0
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 63
Slike: 0
Pridružen: 11 avg 2006, 21:42
Kraj: vipava

Re: vse o žarnicah!!!

OdgovorNapisal/-a kokica » 01 dec 2010, 18:03

Prodam kit za gojenje rastlin.
-150W HPS žarnica (najboljša za cvetenje)
-150W dušilka
-150W starter
-reflektor
Kit je zvezan rabljen le okrog 50 ur in pripravljen za uporabo. (55€)
življenska doba žarnic je 15000 ur

pogledate si lahko na --> http://freeweb.t-2.net/growshop/svetila.htm

po želji dodam še
-150W MH žarnica (najboljša za rast)
-digitalno urno stikalo

vse skupaj (70€)

(v trgovini bi za vse odšteli pribljižno 110€)
kokica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 01 dec 2010, 17:51

Re: vse o žarnicah!!!

OdgovorNapisal/-a Stros Sebastian » 18 jul 2011, 15:06

www.growledslo.eu

Najbolša led svetila za vaše rastline!
Uporabniški avatar
Stros Sebastian
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 06 jul 2011, 10:18

Naslednja

Vrni se na Zelene sobne rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost