Alocasia

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Re: Alocasia

OdgovorNapisal/-a mychi » 12 sep 2010, 14:56

Koncno! :D :D Furbi, HVALA za odgovor.

To da mora biti precej zahtevna za vzgojo sem ze ugotovila, ampak pri prijatelju, kjer sem jo prvic videla, so bili pogoji veliko bolj neprimerni, on pa je rekel, da z njo nima nic dela-zalil jo je 1x tedensko in to je bilo to.

Svetlobe in toplote ima dovolj, ker je v sobi na juzni strani bloka, vlage pa najbrz ne. Kako ustvarim vlago?? Jo smem spricat s sprico ali ne? Jaz bi jo (po moji oceni) zalila veckrat, ker tisti rumen list je bil rahlo povesen (in se dva normalna, zdrava zraven) in ko sem jo zalila, so se vsi postavili nazaj v normalno pozicijo.
Pri prvi in drugi sem imela problem, ker sem ju prevec zalivala (listi so se obnasali podobno kot zdaj, ko je rabila vodo!!!) in ker sta najbrz imeli premalo svetlobe.

Hvala se 1x. Upam, da mi odgovoris se kar se vlage tice.
Ziuzau, Maja

PS: In gnojenje - kdaj, koliko in s cim??? :oops:
mychi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05 avg 2010, 11:59

Re: Alocasia

OdgovorNapisal/-a FURBI » 13 sep 2010, 15:25

Torej, veliko špricanja, naj bo mehka voda-deževnica, da ne bojo madeži od vodnega kamna ostali. Zato pa sem predlagal terarij, kjer je vlaga občutno višja. Jaz imam na vseh radiatorjih vlažilce zraka, ker je centralno ogrevanje glavni krivec za suh zrak in posledično slabše uspevanje rastlin. Lahko pa jo namočiš v vodo, da se fajn napije, pa potem dobro odcediš,seveda spet z deževnico-katera naj bo sobne temperature. Gnojit pa z gnojili za zelene rastline... Jaz to bolj po domače - kurjence namočim za en dan v vodo, potem to razredčim, pa gnojim - pa čez leto jih imam zunaj v senci, da lepše rastejo. ;-)
tudi robida je lahko lepa ;-)
Uporabniški avatar
FURBI
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 82
Pridružen: 31 jan 2008, 16:12
Kraj: sežana

Re: Alocasia

OdgovorNapisal/-a mychi » 13 sep 2010, 16:44

Bo dovolj, ce voda stoji nekaj casa, par dni ali mora biti prav dezevnica?? Mislim tako na zalivanje kot na spricanje.
Terarija ne bi imela, ker mi je vsec, da je odprto, cim bolj naravno. Sicer pa jo imam v spalnici, ki nima in ne bo imela radiatorja, zato pa vprasanje kako naj ustvarim vlago v prostoru, ker je soba precej topla. :? Ob tem me se zanima, ce ji bo pozimi premrzlo, a predvidevam, da ne.

Lepa hvala se 1x!!! Dolgo sem namrec cakala na odziv. :)
Ziuzau, Maja
mychi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05 avg 2010, 11:59

Re: Alocasia

OdgovorNapisal/-a FURBI » 13 sep 2010, 19:51

Ne ne, voda ne sme stati - jaz bi jo namočil za kake pol ure, uro, potem bi dal dobro odcediti, in potem nazaj na svoje mesto - obrnjeno natančno tako, kot je bila. Voda bolje da ne zastaja, ker ima občutljive korenine na pomanjkanje zraka! Torej, eden od načinov dvigniti vlago, da postaviš lonec z rožo na narobe obrnjen podstavek, katerega si postavila v en pravilno obrnjen večji podstavek, v katerega lahko naliješ vodo, katera potem hlapi, še bolje pa je,da vanjo postaviš mah-tako je potem površina iz katere hlapi voda v okolico rastline večja in izkoristek je boljši. Ne vem pa, če bi mah lepo rastel, kar bi bilo fino,ali bi zgnil čez čas - poskusi pa reportiraj. Če je samo voda se naredi mrenica na vodi pa usmradit bi se znala. In seveda, veliko špricanja. Moraš vedeti, da ima hladnejši zrak višjo zračno vlago, zaradi fizikalnih lastnosti, zato rože krasno delajo na kakšnih ne preveč vročih hodnikih, kjer imajo veliko svetlobe, ponavadiv preddverjih pisarn ali blokov. Lahko jo zalivaš tudi z trdo vodo iz pipe, ampak pusti jo stati vsaj 24 ur, da se izloči klor in posede vodni kamen, katerega rože ne marajo.
tudi robida je lahko lepa ;-)
Uporabniški avatar
FURBI
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 82
Pridružen: 31 jan 2008, 16:12
Kraj: sežana

Prejšnja

Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost