suhe fige

Vprašanja v zvezi z zdravilnimi rastlinami namenjene prehrani.
Česen, čebula, pehtran, čemaž, bazilika, rdeča pesa, ...

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

suhe fige

OdgovorNapisal/-a anton » 02 feb 2006, 19:58

lep pozdrav
V nedeljskem dnevniku sem videl recept za čaj iz suhih fig proti zaprtju. Sedaj pa me zanima, ali mogoče kdo ve koliko teh fig damo v liter vode in koliko časa se to kuha.
Zanima pa me če ima kdo mogoče tudi kakšen drug podoben recept.
hvala :)
anton
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 02 feb 2006, 19:52

suhe fige

OdgovorNapisal/-a tinko » 02 feb 2006, 23:02

Bom kar prepisal odlomek iz knjige ZDRAVILNE RASTLINE - Kromar- Rožnik: Fige so zdrav, okusen in osvežujoč sadež, ki ga še vse premalo cenimo. Sveže fige uravnavajo prebavo, so uporabne za ledvične bolnike in za moške s povečano prostato. Znan je kompot iz posušenih fig, ki ODLIČNO pomaga pri trdovratni zapeki in NE POVZROČA DRISK. (Kompot skuhaj po občutku ; tekst, ki je aktualen, sem poudaril jaz). Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

suhe fige

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 06 feb 2006, 23:01

Pri zaprtju ne pomagajo samo suhe fige, pomagajo tudi suhe slive. 5 fig ali 5 suhih sliv namočimo v 2 dcl vode. pustimo stati 4-5 ur in to spijemo.
Lep pozdrav!
Borut
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a snezni-tekac » 07 feb 2006, 23:56

Suhe fige so odlicna zadeva. Posebej so dober energetski vir ki je zelo uravnotezen. CE jih namocimo v vodo jih lahko uporabimo kot sladilo ki ne porablja organskega Ca iz kosti...Lahko jih namocimo tudi v sipkovo presni caj in dobimo odlicno osnovo za polivke za peciva...

Kot energetski vir so odlicne in ni potrebnih nobenih dodatkov razen pitja vode ( za kaksne planinski pohod, kaksen maratonski tek ali kolesarjenje ).

S temi figami je samo eden problem ki ga jaz vidim.
Tezeko je dobiti dokaj poceni kvalitetne nezveplane suhe smokve.
Te cenene po Sparih in ostlaih trgovskih centrih so me razocarale.
Sedaj kupujem sicer ene zelo dobre in kvalitetne in prijentega okusa brez plesnivih ampak so drage. Tako si jih privoscim res samo za posebne priloznosti. Sem pa razmisljal da bi si nabavil susilnik sadja in poleti ko je svezih fig na morju veliko malo porabutal in posusil. Kaj pravite?

Ima kdo izkusnje z investicijo susilnika napram cenam suhega sadja sedaj pozimi ( suhe slive, suhe hruske, fige )?
snezni-tekac
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 06 feb 2006, 00:03
Kraj: MB

suhe fige

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 08 feb 2006, 13:56

Hojla!
Če boš šel v interšpar ali v merkur, boš našel 3 stopenjski sušilnik, okrogle oblike, stane cca 18.-19.000 SIT. V njemu se sveže sadje zelo dobro posuši.
LP Crga
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

Sušilnik

OdgovorNapisal/-a metulj » 09 feb 2006, 11:52

Jaz pa sem ravno za tega v Šparu slišala, da ni dober. Mi smo pred dvemi leti kupili večjega v katerega gre se mi zdi 15 kg sadja. Je iz lesa in kovine, sestavljen iz 4 les. Cena je bila temu primerna (85 000 sit) vendar pa smo z njim zelo zadovolnji. Ker imamo veliko sadnih dreves, vse viške, ki jih ni malo, posušimo. Tudi stare sorte jabolk, ki jih ne preveč radi jemo. Nasušili smo ogromno jabolk, hrušk, sliv, pa tudi zelišča, plodove za čaj, gobe (čeprav jih kar sproti v glavnem pojemo :lol: ). To sadje smo lično aranžiranega imeli tudi za zimska darila in so ga bili vsi zelo veseli.
Mislim, da bi se zadeva izplačal četudi bi sadje kupili, pri kakšnem pridelovalcu, ne v trgovini. Seveda se nam ne bo povrnilo v enem letu ampak upam, da ga bomo še dolgo s pridom uporabljali.
Letos nameravamo poizkusiti sušiti še zelenjavo (paradižnike, ki bi jih potem vložili v oljčno olje. V trgovinah so odlični a zelo dragi, pa bučke, melancane...).
Skratka priporočam :wink:

LP

Petra
metulj
Guru
Guru
 
Prispevkov: 200
Pridružen: 25 nov 2005, 12:44
Kraj: Črnomelj


Vrni se na Zdravilne rastline za prehrano

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost