škodljivci oljk oziroma oliv

Vprašanja v zvezi z zdravilnimi rastlinami namenjene prehrani.
Česen, čebula, pehtran, čemaž, bazilika, rdeča pesa, ...

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

škodljivci oljk oziroma oliv

OdgovorNapisal/-a lepanarava » 09 nov 2009, 11:20

V Medulinu imam tri drevesa oljk, stare cca 15 let. Zadnje pet let mi rodijo, vendar so skoraj vse črvive. Letos, ko sem jih obirala (7.11.2009), sem morala zavreči 90 % plodov, ker so bili "piškavi". Predlani so mi v kmetijski zadrugi v Sloveniji svetovali, naj obesim rumene plošče zaradi preventive. Ni bilo velikega efekta. Letos pa je bila zadeva porazna, res pa je brez plošč!!! Kaj mi svetujete? Lepo prosim vse ljubitelje, da mi zaupajo svoje izkušnje!!!
živim z naravo
lepanarava
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 03 jun 2009, 10:23
Kraj: okolica ljubljane

OdgovorNapisal/-a dinksi » 09 nov 2009, 22:03

Pozdravljena

Meni so pa rekli, da so te rumene plošče samo za videt koliko je oljčnih muh na na ploščo. Če je to število večje kot XX je potrebno špricat s pripravki proti oljčni muhi.
Drugače pa mi špricamo, ko špricajo ostali. Tisti, ki so malo boljše obveščeni povejo naprej in glas hitro zaokroži.
Glede špricanja pa lahko vprašaš tudi v kakšni Agrariji.

L.p.
Dinksi
dinksi
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 27 jan 2008, 11:41
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a lepanarava » 10 nov 2009, 08:44

pepe tvojega odgovora nisem iskala in se ti zanj vseeno zahvaljujem. Ne vem, kaj bi na tvoje razmišljanje rekli zdravniki: so res vsi bolani za "odstrel". Mislim, da se vsakomur na zemlji da pomagati, da izboljša svojo kvaliteto prezivetja. Za odgovor pa se zahvaljujem Marku in Diksiju.
živim z naravo
lepanarava
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 03 jun 2009, 10:23
Kraj: okolica ljubljane

OdgovorNapisal/-a tinko » 11 nov 2009, 05:16

Možno je, da so rumene ploščice prepojene s feromonom le nekaterih škodljivcev, da se ne lepijo tudi koristne žuželke. Tudi ploščice niso prav poceni. Bom povprašal večje pridelovalce. Imam le dve oljki za vlaganje in še ti dve nista v polni rodnosti. Večjih problemov z muho nimam, ker imam malo dreves in še te oddaljene od drugih nasadov. Verjetno oljke prideluješ za vlaganje. Kljub črvivosti pa jih drugič oberi in daj nekomu, ki prideluje olje. Dobro bi bilo tudi, da se povežeš s pridelovalcem, da ti jih poškropi takrat, kot jih bo sebi.
In kot sem obljubil, bom povprašal glede oljčne muhe. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a lepanarava » 11 nov 2009, 08:35

Moram priznati, da sem oljke nasadila najprvo zato, ker je to rastlina , za katero sem vedela, da bo na tem področju rasla, da ne bo pozebla, torej, da bo zeleno. In sedaj bi bilo neverjetno veliko plodov, ki pa sem jih, kot rečeno zavrgla (velika škoda!!!!). V vrtnariji "sejalec", v SLO, mi glede "špricanja" niso znali svetovati, dali so mi samo plošče in letos jih nisem obesila (smola!). Nisem se zavedala, da so za pridelavo olja plodovi lahko "takšne kvalitete" (črvivi namreč). Se bom pozanimala, če mi ne bo kdo od vas, ki ste že z izkušnjami" svetoval, kam v SLO jih lahko nesem za olje. Naj povem, da na področju, kjer imamo parcelo ni nasadov oljk!! So pa pod našimi parcelami prava polja zelenjave! Vse naokrog pa samo grmovje in še enkrat grmovje! Morda še eno vprašanje glede časa obiranja oliv. sem bila morda prepozna, ker sem jih obirala šele sedaj, 8. novembra. V Medulinu je namreč še zelo toplo, glede na slovenske razmere.
živim z naravo
lepanarava
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 03 jun 2009, 10:23
Kraj: okolica ljubljane

OdgovorNapisal/-a tinko » 11 nov 2009, 13:27

Ali morda veš, katera sorta je? Tukaj jih obirajo postopoma, odvisno od sorte in njene zrelosti. Trenutno je ovira deževje, sicer bi obirali na veliko. In v torkli se je potrebno dogovoriti, kdaj pripeljati, da ne čakajo predolgo doma. Hitro oksidirajo in to tudi vpliva na kvaliteto olja.
Manjše količine je najbolje peljati kar v torkljo in ti zamenja za olje.
Na ostala vprašanja pa poiščem odgovore. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a lepanarava » 11 nov 2009, 13:32

Gospod Alojz, mi lahko bolj natančno sporočite, kje je "torklja". Vsekakor se bom držala vaših navodil. Mislim, da ste bili vi tisti, ki ste mi odgovorili tudi za moje kivije, vsaj po vaši vsebini odgovora in znanju. Hvala, še enkrat in pričakujem še kakšno dopolnilo, kot ste sami že napisali.
Glede sorte oljk ne bi vedela, vem le, da ts dve drevesi z "velikimi" plodovi in eno drevo je z majhnimi, čeprav smo vsa drevesa kupili kot cepljence, je pa od tega že več kot desetletje.
živim z naravo
lepanarava
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 03 jun 2009, 10:23
Kraj: okolica ljubljane

OdgovorNapisal/-a labia » 11 nov 2009, 14:26

Torklja je stiskalnica, kjer te plodove stisnejo in dobimo olje. So pa plodovi oljk različni...zeleni, črni, majhni, veliki..z različnim okusom in različno vsebnostjo olja.
Olive se najprej zmeljejo v mlinu ( to je tisti velik kamen) in se dobijo taki kolobarji ( kot palačinke) in te kolobarje se potem naloži eden na drugega in stisne v preši.
videti je pa takole:
http://www.rtvslo.si/savrinke/13x.htm
in takole:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... alnica.JPG
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a tinko » 12 nov 2009, 01:03

Tale torklja je precej stara. Nova tehnologija je dovršena, od pranja sadežev do stiskanja.
Najenostavnejša predelava bi bila, da se pripelješ preko Kopra, peljeva oljke do znanca v torkljo, naslednjič pa vzameš olje.
Ti samo izračunaj, kliko ti znese delati ovinek, prevoz preko carine...
V soboto obiramo oljke in se malo več pogovorim glede tvojih vprašanj.
Za vlaganje obirajo oljke ko so še kompaktne, kak teden pred obiranjem za olje. Sicer postanejo mehke. Tudi o postopku za vlaganje ti pošljem kaj več po pošti ali na ZS. Sam imam nekaj literature, lažje pa je uporaba nasvetov pridelovalcev z dolgoletnimi izkušnjami. Meni ni do količinske pridelave, ker se ukvarjam z vrtom in sadovnjakom ljubiteljsko. Obrezovanje oljk je pri meni še v fazi učenja, tehniko obrezovanja trt in sadnega drevja pa kar dobro obvladam.
P.S. Na forumu me mirno tikaj, ne glede na leta, ker je taka praksa. Če se kdaj srečava ali pri razgovorih prek telefona, pa bova uredila tudi glede tega vprašanja. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a tinko » 14 nov 2009, 22:23

Danes, pri obiranju oljk, sem se pozanimal, kako jih zaščitijo proti muhi.
Obesijo rumene ploščice in opazujejo, kdaj se pojavijo. Potem poškropijo le eno vejo na oljki s strupom in feromonom, ki muho privlači na strup. Škropivo drži od štirinajst dni do treh tednov, odvisno od vremena. Pripravki so različni. Pri nas so nekateri prepovedani in niso v prodaji, Hrvatska pa jih še ima na seznamu. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper


Vrni se na Zdravilne rastline za prehrano

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost