Čemaževi recepti

Vprašanja v zvezi z zdravilnimi rastlinami namenjene prehrani.
Česen, čebula, pehtran, čemaž, bazilika, rdeča pesa, ...

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Čemaževi recepti

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 14 apr 2004, 07:25

Pa še nekaj receptur:
Omaka:
potrebujemo: 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih listov čemaža, juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol po okusu. Moko in čemaževe liste rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho, posolimo in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo k kuhani govedini, divjačini in zrezkom.

Namaz
2 sirna namaza Tamar, 2 žlici olivnega olja zmešamo dodamo 6 žlic na drobno narezanih listov ali čebulic čemaža, dobro umešamo in namaz je gotov.

Palačinka
4 žlice drobno narezanih listov čemaža žvrkljamo z 2 jajcema, posolimo po okusu in pečemo v ponvi dokler se ne speče na eni strani, obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Solata
za 1 osebo potrebujemo: 2 pesti listov čemaža, 1 jabolko, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 žlici olivnega olja, sol, poper.
Liste čemaža očistimo in drobno narežemo, jabolko očistimo pešk in naribamo. Olje, kis, in začimbe, dobro zmešamo in zlijemo na čemaževe liste, ki smo jim prej dodali naribano jabolko.

Juha
potrebujemo: 4 žlice narezanih listov čemaža, 1 mesnat paradižnik, 10 dag gob, 1 žlico margarine, 1/4 litra instant juhe, 1 žlico peteršilja, nariban sir.
Paradižnik za hip potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in drobno narežemo. Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Na segreti margarini dušimo narezane liste čemaža, narezan paradižnik in gobe. Zatem zalijemo z juho in pustimo, da počasi vre približno 10 minut. Čemaževi juhi dodamo peteršilj, bel kruh in nariban sir.

Recept za spodbujanje apetita
Obolelim dajemo drobno sesekljane liste ali pa iz njega pripravimo sok in ga dajemo po kapljicah (10 do 20 kapljic dnevno).

Proti arteriosklerozi
Na dan pojemo 3 krat 5 drobno narezanih listov čemeža.

Imam še nekaj receptov o teh pa drugič.

LP Borut
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

Vrni se na Zdravilne rastline za prehrano

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost