JEŽI-naši prijatelji na vrtu

Vse s čimer nas preseneča mati narava. Tudi mutacije so lahko zanimive in poučne...

Moderator: Moderatorji

JEŽI-naši prijatelji na vrtu

OdgovorNapisal/-a ježek » 20 apr 2010, 19:40

Slika

Lahko se zgodi, da bo vrsta ježa Erinaceus europaeus (evropski jež) izumrla že do leta 2020. Zato moramo proti temu nekaj storiti, da ohranimo ta čudovita bitja. Da bodo preživeli, potrebujejo vašo pomoč!

Nekaj dejstev o ježih:
-ježi so sesalci, razširjeni po celotni Evropi
-njihov hrbet je prekrit z bodicami, trebuh z dlako
-zrastejo od20-35 cm in tehtajo od 500g do 1500g (največ teže pridobijo jeseni, ko se pripravljajo na hibernacijo-''zimsko spanje'')
-živijo v gozdovih, na obrobju gozdov, v grmičevju, v parkih, na vrtovih,…
-pretežno se prehranjujejo z žuželkami, polži, deževniki,…
-so nočne živali-podnevi spijo, aktivni so ponoči (najbolj so aktivni po močnem dežju, saj takrat najdejo največ hrane)
-ježi svoja gnezda zgradijo poleti, nato jih pred zimo še dogradijo, da so tako pripravljeni na hibernacijo (poleti, ko je toplo velikokrat počivajo v visoki travi!)
-pozimi gredo ježi zato, da preživijo zimo v hibernacijo (vendar največ ježev pogine ravno v tem času, saj pred hibernacijo ne pridobijo dovolj telesne teže in s tem zalog in zato zaradi izčrpanosti, lakote umrejo)

NEVARNOSTI:
1)KRESOVI, ŽGANJE KUPOV LISTJA,…
Prvi maj in ostali prazniki, ko je v navadi, da se kurijo kresovi je zelo nevaren čas za ježe. Kajti ti kupi vejevja in podobnih materialov nudijo ježem odlično zatočišče,so pravzaprav kot ''hotel za ježe''. Vendar,ko ljudje prižgejo kresove s tem hkrati zažgejo tudi mnogo ježkov.
REŠITEV: preden prižgete kres, kup listja,…preglejte, da se v njem ne skriva kakšen jež. Če se ga odnesite na varno in šele nato prižgite!

2)KOSILNICE, KOSILNICE Z NITKO
S tem, ko kosite visoko travo ob grmičevju (kjer po navadi čez dan počivajo in spijo ježi) jih lahko z noži kosilnic hudo poškodujete oziroma ubijete. Kajti ježki so v tem grmičevju in visoki travi dobro skriti, zato jih na prvi pogled ne vidimo.
REŠITEV: preden začnete kositi z nogo,roko ali kako drugače preverite takšna skrita mesta,da se kje slučajno ne skriva jež!
Slika

3) AVTOMOBILI
Veliko nevarnost za ježe predstavljajo vozniki avtomobilov. Ježi se premikajo relativno počasi in ko zagledajo avtomobil, se v obrambi zvijejo v klobčič ali pa so prepočasni in tako jih mnogo pogine.
REŠITEV: vozniki avtomobilov, bodite bolj pazljivi in ko vozite glejte na cesto. Bodite obzirni, do naših majhnih bodičastih prijateljev in, če vam kateri prečka cesto mu zaustavite ali če imate možnost ustavite avto ter ježa odnesite čez cesto na varno.
Slika

4) STRUPI NA VRTU- POLŽOMOR
Mnogo ježkov se na tak način zastrupi in v mukah pogine. Zavedajte se, da je jež, če ga imate na vrtu vaš najboljši prijatelj. Kajti, če imate na vrtu ježa, bo on pojedel vse škodljivce (hrošče in polže). In zato vam ni treba uporabljati strupov in strupenih gnojil. Če pa jih že uporabljajte naj bodo le-ta vsaj nestrupena oz. naravna.
REŠITEV: ne uporabljajte strupov na vrtu in strupena gnojila zamenjajte za neškodljiva!

5) ODPADKI OB CESTI
Zaradi problemov z odvrženimi smetmni ob cestah, na travnikih, v gozdovih,…imajo probleme tudi ježki. Kajti že po naravi so zelo radovedni, ko pa jih premami vonj po kakšnih ostankih hrane ali čem podobnem si ne morejo pomagati. Velikokrat se z glavo zagozdijo v kakšen lonček od jogurta, sladoleda in v naravi nimajo nikogar, ki bi jim lahko pomagal to sneti zato mnogokrat zato poginejo (poginejo od lakote ali izčrpanosti, ker se zaradi te ovire ne morejo prosto gibati in iskati hrane).
REŠITEV: ne odlagajte smeti na mesta, ki niso temu namenjena! Če vidite, daje kdo drug odvrgel smeti jih poberite in odvrzite v koš!
Slika

6) KOMPOST
Mnogo ježkov najde svoje zatočišče v toplem kompostu na vrtu, velikokrat pa tudi samičke v kompostu skrivajo gnezda z mladički. V mnogo primerih, ko ljudje ne pogledajo preden začnejo prelagati kompost te ježke prebodejo z vilami in jih na tak način močno poškodujejo ali ubijejo.
REŠITEV: Preden začnete prelagati kompost, preglejte da se v njem ne skriva kak jež, če ga najdete ga odnesite na varno in nato nadaljujte z delom.
Slika

KAJ LAHKO STORITE, DA POMAGATE JEŽKOM?
Upoštevajte vse zgoraj naštete nevarnosti in jih poskušajte preprečiti.
* Če najdete ježa podnevi je po vsej verjetnosti z njim nekaj narobe, kajti ježi so nočne živali. Obstaja velika možnost, da je tak jež bolan, ranjen, dehidriran,sestradan, zastrupljen,slep, ima zlomljene kosti ali krvavi. V vseh naštetih primerih ga nujno odnesite do veterinarja, ki mu bo znal najbolje pomagati!
Slika

* Vašo pomoč potrebujejo tudi majhni ježki, ki odtavajo iz gnezda ali jim mamo povozi avto, saj takšni ježki še ne znajo sami poskrbeti zase in brez vaše pomoči poginejo. Zavijte ga v brisačo ter odnesite do veterinarja! Med majhne ježke se uvrščajo tisti, ki imajo jeseni še manj kot 600g- zanje je potrebno poskrbeti!
Torej,če najdete poškodovanega ali majhnega ježka, ga zavijte v brisačo in dajte v kartonasto škatlo, ter odnesite do veterinarja (ali vsaj pokličite veterinarja),ki mu bo znal pomagati oziroma vam dal napotke kako mu lahko pomagate sami.
Slika

*Ježem lahko na vašem vrtu nastavljate hrano. Vendar POZOR:
JEŽI NE SMEJO JESTI MLEKA IN KRUHA! Kajti, ne prenašajo laktoze in zaradi mleka dobijo tako močno drisko, da v naravi posledično zaradi dehidracije poginejo v nekaj dneh!
Nastavljate jim lahko mačje konzerve ali suhe mačje brikete ter zraven OBVEZNO posodico z vodo! Kupite lahko tudi posebno hrano za ježe (Vitakraft-Igelfutter). S tem, ko ježke dohranjujete jim delate zelo veliko uslugo, saj v naravi zaradi vedno bolj izginjajočega njihovega prvobitnega okolja ne najdejo dovolj hrane (sploh pa ne jeseni in zato jih pozimi med hibernacijo velika večina pogine).
Posodice s hrano nastavite v bližini grmičevja ali žive meje. Če pa želite preprečiti, da bi na tak način hranili sosedove mačke in zares želite pomagati ježkom, lahko za vaš vrt oziroma parcelo izdelate krmilnico za ježke-lesena škatla s pokrovom in z vhodom velikim približno 10 cm.
Slika

Za več informacij o ježkih poglejte spletno stran: http://www.thehedgehog.co.uk/index.htm
Zadnjič spremenil ježek, dne 24 apr 2010, 23:11, skupaj popravljeno 1 krat.
ježek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20 apr 2010, 19:34

OdgovorNapisal/-a fresia » 20 apr 2010, 20:15

Kako pa kaj kakšna hiška za ježka? Sem že razmišljala o tem... Vendar ne vem kako bi se je lotila? :)
Pred dvemi leti sem imela enega ježka, ki je bil zelo priden, je bil že "udomačen". Vendar ga je ponoči povozil nemaren voznik... Takrat sem bila zelo žalostna :(
Je pa res da so zelo koristni, saj jedo praktično vse, tudi miši, kače, ip. Zato bi spet imela rada kakšnega bodičastega prijatelja in zgradila bi mu hiško :)
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34

OdgovorNapisal/-a ježek » 24 apr 2010, 23:13

Pozdravljena!

Veseli naju, da ste se odzvali na najino sporočilo. Ježe v Sloveniji preveč zanemarjamo... midva jih rešujeva in oskrbujeva, enega imava celo doma, ker ni bil primeren za življenje v naravi.
Danes sva dodala slike, tako da si lahko malo ogledate okvirne načrte, v prihodnjem tednu pa bom jaz napravil še eno takšno "utico" za ježke in bom stvar poslikal in posnel, tako da boste imeli nazoren načrt.

Lep pozdrav,
Samo in Kaja
ježek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20 apr 2010, 19:34

Izkušnja (ni kopipejst znanost)

OdgovorNapisal/-a PR-ST » 25 apr 2010, 06:45

Več destletij hodijo k sosedovi "teti Heli" ježi vsak večer pit mleko.
Servira ga sicer čredici mačkov. Če bi navedbe v njuejdž strokovni literaturi držale . . . bi tudi mačke pred več tisočletji - izumrle !
:idea: :arrow: :wink:
Uporabniški avatar
PR-ST
Guru
Guru
 
Prispevkov: 221
Slike: 14
Pridružen: 25 maj 2007, 21:55
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 25 apr 2010, 09:55

Ojej, to pa nisem vedela, da se skrijejo v kompost. Bom previdna pri kopanju.
Mi imamo v kompostu samo enega krasnega slepca. :P
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 30 avg 2008, 23:24

OdgovorNapisal/-a fresia » 25 apr 2010, 10:53

Včeraj je eden nemarnež "ruknil" muco, ki ima 4 mladičke. Ker je bila tako zelo poškodovana, imela je hude poškodbe (zlomljena medenica in hrbtenica do polovice hrbta), je veterinarka predlagala avtanazijo. Še danes ne morem priti k sebi...
Iz tega razloga sem se odločila, da ježkom bom pomagala, vendar me je strah, da nebi spet kakšen idiotski hitri voznik, ga povozil. Zaenkrat jim ne bom postavila hiške, dokler ne pridem malo k sebi, ko bom spet lahko jasno razmišljala.
Hkrati imam zdaj veliko dela s "samorasniki", ki več kot očitno pogrešajo svojo mamo.
Vsem pa, ki divjate skozi naselja, kjer so postavljene omejitve, pa tudi na drugih cestah, dajte enkrat že bolj po pameti voziti!!!!!
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34

OdgovorNapisal/-a ježek » 25 apr 2010, 12:02

Pozdravljeni,
PR-ST: Sicer ne dvomim, da se ste zagotovo strokovnjak na kakšnem drugem področju, ampak glede ježev in mleka pa vas žal moram popraviti. Ježi spadajo med tiste sesalce, ki ne tolerirajo laktoze, ki se nahaja v kravjem mleku. In ker dvomim, da vaša soseda mucam nastavlja ''mačje mleko''(brez laktoze) s tem ježem ne koristi, ampak zelo škodi. Glede na vašo strokovno podkovanost glede prenašanja laktoze sigurno veste kakšne so posledice pri človeku,ki ne prenaša laktoze in spije kravje mleko ali pri človeku s celijakijo, ki poje izdelek iz moke. Potem si predstavlajte ježa v naravi, ki pa zaradi driske in posledično dehidracije v nekaj dnevih v mukah umre.
Glede mačk: mačk in ježev ne moremo primerjati. Imajo drugačen prebaven trakt in nekatere mačke prenašajo mleko, pri ježih teh izjem žal ni. Mačkam prav tako ne preti toliko nevarnosti kot ježem tako, da jih glede izumrtja ne morate primerjati.Prav tako,če bi poznali razmnoževalne navade obeh vrst in jih primerjali bi verjetno ugotovili, da je bila vaša trditev napačna(če ste prebrali post zgoraj boste edino skupno nevarnost lahko našli-avtomobile). Menim, da se strokovnjaki, ki so evropskega ježa uvrstili na listo ogroženih živalskih vrst na to le malo bolj spoznajo.
Glede strokovnosti literature: sicer je članek povzet po izsledkih angleških veterinarjev, ki delujejo v okviru zavetišča za ježe Spikes Sanctuary v Angliji in so celotno kariero posvetili preučevanju ježev, vendar, če vi mislite, da so kje v članku kakšne napake oz. nestrokovnosti me seveda lahko opozorite in bom popravila.
PREDLOG: raje kot, da dvomite v ta članek predlagajte sosedi, naj namesto mleka mačkam nastavlja brikete in vodo. Menim, da bodo mačke tega prav tako zelo vesele in še ježi bodo imeli korist. Prav tako cenovno ni razlike, kajti v različnih diskontih dobite mačje brikete celo veliko škatlo že za približno 1 eur. LP
ježek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20 apr 2010, 19:34

OdgovorNapisal/-a ježek » 25 apr 2010, 12:11

Fresia: zelo mi je žal zaradi omenjene muce. Zdi se mi zelo lepo od vas,da zdaj skrbite za osirotele mucke in da se vseeno zavzemate za dobro ježkov. Tudi sama sem imela takšno izkušnjo, ko sem našla majhnega zapuščenega mucka v kanalu ob cesti in vem koliko nege in skrbi to zahteva. Tega istega mi je nato čez 6 mesecev povozil avto... in ne morem se bolj strinjati z vami glede teh brezvestnih voznikov!
Lep pozdrav vam in vašim muckom :wink:
ježek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20 apr 2010, 19:34

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 25 apr 2010, 15:39

jeseni je vsak večer prišel na dvorišče jež in se do onemoglosti najedel keksov in mleka. Ok, če pravite nič mleka, pa nič mleka.
Glede mačkov in ceste: nekateri mački se zavedajo nevarnosti in so pri prečkanju ceste zelo previdni, nekaterim pa se zdi fino, da se grejejo na toplem asfaltu in se sploh ne zavedajo nevarnosti. Sem že divje ustavil pred mačkom sredi ceste in trobil, pa se mu ni zdelo vredno premakniti, dokler nisem stopil iz avta.
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a PR-ST » 25 apr 2010, 15:46

kopipejst avtor je kopipejst avtor
:idea: :arrow: :wink:
Uporabniški avatar
PR-ST
Guru
Guru
 
Prispevkov: 221
Slike: 14
Pridružen: 25 maj 2007, 21:55
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a ježek » 25 apr 2010, 18:56

Menim, da vaši (PR-ST) komentarji niso na mestu.Za to glede tega ali je tema kopipejst ali ne, ne mislim diskutirati, kajti to ni namen moje objave.V temi so navedena zgolj resnična dejstva, povzeta po izsledkih strokovnjakov (jasno je,da si jih nisem mogla sama izmisliti).Predvidevala sem, da se na tem forumu nahajajo ljudje, ki so povezani z naravo in jim posledično ni vseeno za živali, zato se mi je zdelo primerno tukaj objaviti ta prispevek. Razglabljati o strokovnosti in izvirnosti članka res ni moj namen. Namen objave je, da se ljudje seznanijo z nevarnostmi, ki pretijo ježem in jih po svoji moči skušajo preprečiti. Namenejen je takšnim ljudem kot so npr. fresia, čarodejka, psevdonim,...ki jim je mar za ježe in, ki navedene nasvete upoštevajo. Kajti veliko ljudi meni, da s tem ko ježem nastavlja mleko delajo dobro, ker če se ravno ne posvetiš raziskovanju dejstev o ježih tega pač ne moreš vedeti, kar razumem.
Me pa veseli, da ljudje kot je npr. psevdonim to preberejo in nato spoštujejo to dejstvo, ter tako na nek način že pomagajo ježkom. In razumem,da ko ste mu to ponudili niste mislili nič slabega, ampak zdaj pač veste, da prihodnjič ko pride kakšen ježek mimo mu ponudite kakšno mačjo,pasjo hrano:)
Vem pa, da ježki obožujejo mleko, mlečne izdelke, kekse...kajti tudi ta ježek, ki ga imava midva doma, ko samo zavoha sir,mleko ali kaj podobnega se mu ''zmeša'' :D Dejstvo pa je, da tega ne smejo.
ježek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20 apr 2010, 19:34

OdgovorNapisal/-a tinko » 25 apr 2010, 21:17

Navedel bom nekaj resnic in me kritika prav nič ne bo prizadela.
Že pred 50. leti sem dajal ježu mleko. Prišel je vsake 14 dni zvečer točno ob uri. Prišel je k hiši prvega soseda, pa drugega in nato še k nam. Povsod je dobil mleko in preživel. Vračal se je tri leta, preživel je zato, ker ni bilo avtomobilov, pa je dvakrat prečkal takrat makadamsko cesto.
Vsi sesalci ponavadi ne pijejo mleka, ko so odstavljeni od seska. A glej ga zlomka. Človek se je skozi tisočletja privadil na uživanje mleka. Na pet umrlih uživalcev je eden mutiral in, po podatkih svetovnih strokovnjakov, le peščica ljudi mleka ne prebavlja.
Recimo, da že petnajst let vem, da ježi ne prebavljajo mleka in se po teh navodilih ravnam. Hranim dva ježa z briketami in vodo. Izdelujem letne in zimske "rezidence" za ježa (tudi za druge živali). Bemtim, ko se zjutraj vračam iz službe in naštejem do 6 povoženih ježev v eni noči. A vsi šoferji smo potencialni morilci ježev iz nehote povzročene malomarnosti, kot se to strokovno reče.
A pazi, punca moja draga. Ogroženi so tudi otroci, ščitimo pedofilijo, družinske tragedije, ogroženo je na tisoče živalskih vrst.
Zaščiteni so vsi vrani s krokarjem na čelu, kormorani. Kormorani na leto pospravijo v Sloveniji 4 milijone kg rib, 2 kg na prebivalca. Prišel je na rdeči seznam in ni je radirke, ki bi ga zbrisala iz seznama. Ko bo pospravil vse ribe, se bo že umaknil, pravijo "strokovnjaki", ko bomo kmetu uničili vsa žitna polja (po tej logiki), se bo že nehal baviti s kmetijstvom...
Krokarji sploh ne ubijajo ovc in to samo zato, ker so naši strokovnjaki naročili in plačali drago študijo v tujini. In vrane v Ljubljani ne napadajo šolarčkov. To si je izmislil en novinarček, ki mu delajo preglavice polni ali prazni kozarčki...
Prav je, da se zavzemaš s srcem za neko stvar. Ne delaj pa se malega boga in ne sodi ljudi, ki jih ne poznaš. Ko boš šla prvič v Volčji potok, ustavi se pri PR-ST-u in ga spoznaj kot človeka.
Tako. Nametal sem v en koš jabolka, hruške in koprive, poleg pa še kaj, kar ne spada zraven. Zadrževal sem se cel dan, da ne bi odgovoril, sedaj pa mi je kar odleglo.
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » 25 apr 2010, 23:23

Lansko poletje je k moji tašči prihajal ježek skoraj vsak večer na obisk in jedel je hrano iz mačje sklede. Ko ga je tašča opazila mu je v skledico zraven nastavila tudi mleko, katerega je z veseljem pil. In to se je dogajalo drugo polovico poletja in pozno v jesen.
Ko sem prebral vaš prispevek sem to o mleku povedal tašči. Bila je zelo začudena, ker je to vedno počela in ježki so se vedno tudi vračali pit mleko.
Ni pa mogoče, da je vsak večer hodil k njej drugi ježek.
Mogoče pa so ježki na obali odporni na mleko??

Se pa strinja, če je ugotovljeno, da večini ježkov škodi, je bolje, da to ne počnemo. Če se bo ježek še pokazal bo zraven mačje hrane dala vodo.

L.p.
Dinksi
dinksi
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 27 jan 2008, 11:41
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a ježek » 26 apr 2010, 08:45

preveč offtopic, sploh ne bom komentiral...

Da se povrnem nazaj na temo bom prilepil sliko najinega, ki sva ga lani vzela k sebi, ker mu je mamo avto povozil, ko je bil star 3 tedne. Njegova začetna prehrana je bilo mačje mleko na flaško (ne vsebuje laktoze), nato pa kitten konzerve science plan (Hills). Nikakor se ni mogel privaditi na njihovo naravno prehrano, kot so črvi in hrošči, zato ima urejeno bivališče v hiši ter izven hiše prost izhod. Druge ježe (predvsem pred zimo) sva zmeraj dohranjevala (z mačjo hrano), tako da so imeli zadostno težo za spanje. Enega sva lani našla zunaj, ko je že zmrzovalo, kar pomeni, da ni imel dovolj teže in si ni pravočasno napravil brloga. Sva ga prezimila pri nas v kleti z minimalnim človeškim kontaktom, nato pa sva ga izpustila spomladi na ISTEM prostoru (saj so ježi zelo teritorialni).
Še enkrat dodajam, da ježi NISO primerni za domačega ljubljenčka! Sledeče slike so le izjema, saj bi ta brez najine pomoči poginil!

Počivanje
http://www.svetkulinarike.si/samo/FILE0051.JPG

Posnetek - Spanje
http://www.svetkulinarike.si/samo/FILE0052.MOV

Posnetek - Sliva
http://www.svetkulinarike.si/samo/FILE0143.MOV

V rokah
http://www.svetkulinarike.si/samo/piki_v_rokah.jpg
ježek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 20 apr 2010, 19:34

Na domačem vrtu

OdgovorNapisal/-a PR-ST » 26 apr 2010, 09:32

Slika
Uporabniški avatar
PR-ST
Guru
Guru
 
Prispevkov: 221
Slike: 14
Pridružen: 25 maj 2007, 21:55
Kraj: Kamnik

Re: JEŽI-naši prijatelji na vrtu

OdgovorNapisal/-a nejevernež1 » 22 apr 2012, 13:52

Pozdravljeni.

Mene zanima, če ježi lahko jedo tuno.

Lp
nejevernež1
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 20 jan 2011, 20:48

Re: JEŽI-naši prijatelji na vrtu

OdgovorNapisal/-a janko975 » 31 jul 2012, 15:02

Pri nas se je jež naselil v mačji "brlog", ki se nahaja v vrtni lopi :)
Janko
janko975
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 31 maj 2012, 11:41

Re: JEŽI-naši prijatelji na vrtu

OdgovorNapisal/-a nesy » 04 okt 2012, 14:01

jaz imam eno vprašanje glede ježka:danes ko sem prisla domov sm ob zidku na travi zagledala ježa ;in zdej bi samo izvedla kaj nardit .....aja pa hrano sm mu tudi dala(hruške) ...hvala za vse odgovore :D
nesy
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 04 okt 2012, 13:50

Re: JEŽI-naši prijatelji na vrtu

OdgovorNapisal/-a Miško » 04 okt 2012, 20:27

Nič , lepo ga občuduj, dajaj mu hrano... :D
Uporabniški avatar
Miško
Guru
Guru
 
Prispevkov: 174
Slike: 6
Pridružen: 03 sep 2011, 14:38
Kraj: Trbovlje

Re: JEŽI-naši prijatelji na vrtu

OdgovorNapisal/-a žanke » 27 okt 2012, 11:13

mene zanima kakšno hrano lahko ježi uživajo skozi vse letne čase
Zadnjič spremenil žanke, dne 01 nov 2012, 09:29, skupaj popravljeno 1 krat.
žanke
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 27 okt 2012, 11:09

Naslednja

Vrni se na Zanimivo

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron