neemovo olje

Začimbne rastline, ki jih uporabljamo pri kuhanju.
poper, curry, timijan, peteršilj, lovor, majaron, bazilika, rožmarin, čemaž, ...

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

neemovo olje

OdgovorNapisal/-a pirsic » 27 maj 2004, 13:30

Ali kdo kaj ve o tem olju,(nemovo ali nimovo ali nekaj podobnega),
to naj bi bil naraven insekticid ,izvleček iz neke afriške rastline???,

Zanima me čemu koristi in kje se dobi

lp tone
zakaj je to tako
pirsic
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 11 feb 2004, 14:47
Kraj: nova gorica

Neem

OdgovorNapisal/-a Mandarin » 28 jul 2005, 17:03

Malo pozen odgovor, pa vseeno:
Raste v Aziji, vsekakor v Indiji. Uporabljajo celo rastlino za vse mogoče, od celjenja ran do zaščite pred piki komarjev.
Zakaj se uporablja olje pa ne vem. Če v Google iskalnik vtipkaš "Neem" ali "Neem tree" ali "Neem oil" se ti pokaže kup povezav.
Verjetno boš tam našel kar iščeš.
Mandarin
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 07 apr 2004, 20:07

OdgovorNapisal/-a kiki » 09 jun 2006, 13:04

Res da sem zelo pozen :D

Neem ali Nim
(Azadirachta indica )
Nim
Drevo za Globalno izboljsanje kvalitete življenja
Od sedaj lahko uživate neprecenljivo drevo Nim v vašem domu

Kaj je Nim?

Prihaja iz Indije, Burme in Indonezije, Nim (Azadirachta Indica A. Juss) je hitro rastoče drevo, je zimzeleno, danes ga najdemo (kultivirano) po večini geografskih širin.
Cvetje je belo, v obliki majhnih zvezdic, združenih v grozde in zelo prijetnega vonja, iz katerega se lahko dela parfum. Plod je manjsi od 2cm na pecljih. Plodovi so svetlo zelene barve ko dozorijo pa rumeni.
Veliko delov Nim drevesa vsebuje naraven insekticid, ki je koristen tako v profesionalni (vrtnarije, bio kmetije, rastlinjaki) kot v domači rabi (stanovanja).

Od kod izvira Nim?

Doma je v Indiji, zanimivo pa je da uspeva v ekosistemih od Saharske puščave do mokrih in slanih področij kot je naprimer Florida.
V hladnejših klimatskih pogojih je primeren kot lončnica v poletnem času na balkonih pozimi pa noter (Nim bo preživel tudi brez zadostne svetlobe, ne pa bo rasel).

Odlike Nima:

Nim je v stanovanju lepa dekorativna rastlina, ki hkrati odganja škodljivce kot so pajki, hrošči, pršice,..., ki lahko napadejo navadne rastline in za katere porabimo ogromno anorganskih škropiv hkrati se jih pa ne moremo trajno rešiti. Nim je nezahtevna rastlina in ga imajo lahko tudi ljudje ki nimajo izkušenj v vrtnarstvu in cvetličarstvu, saj jasno pokaže kdaj ima premalo ali preveč vode.
Tudi znanstveniki po desetletjih raziskovanja pravijo za Nim da je predobro da bi bilo res in vsekakor zasluži naziv čudežna rastlina.
Ena od Nimovih odlik je da je naraven pesticid. Dokazano je da je enako uporaben v boju proti insektom ki napadajo ljudi kot so komarji, muhe, bolhe,..., kot tudi proti insektom ki napadajo rastline.

Nim v zdravilstvu:

Že več kot 5000let, so bili Ayurvedski zdravilci odvisni od drevesa Nim, z njim so zdravili večino bolezni. Prevod iz Sanskrita je 'nimba' kar je tudi baza starega reka 'nimbati ivasthyamdadati' ali ' Neem ki daje dobro zdravje'. Drugi starodavni rek je 'Sarvo Roga Nivarins' ali 'zdravilo za živila'.
Tudi danes v Indiji uporabljajo Nim kot glavno zdravilo pri spolnih in kožnih bolezni odlično zdravi vročico in prehlad. Moderne raziskave potrjujejo tradicjonalno uporabo Nima. Vpliva na razmnoževanje virusov hkrati jim onemogoča napad na gostitelja. Znimivo je da deluje tudi na 'coxsackie B' virus iz skupine enterovirusov ki so vzrok navadnega prehlada.
Nim se je dokazal ne samo kot antivirusni agent, tudi zelo krepi imunski sistem.
Skratka znanstveniki si še niso čisto na jasnem o načinu delovanja Nima ampak so si enotni v tem, da že po nekaj zužitijh okrepi celostni in celični imunski sistem, istočasno pa uniči ali upočasni rast mnogih neprijaznih organizmov kot so bakterije, virusi in gube.
Ker čisti zrak in deluje antibakteriološko je nepogrešljiv pri bolnikovi postelji.
Starodavni zdravilci z Nimom zdravijo tudi epilepsijo, diabetes, prebavne motnje, malarijo, razne črevesne in trebušne zajedalce, opekline, žolč,...
Prvi dve knjigi o Ayurvedi Caraka Samhita in Susruta Samhita (štejejo več kot 2000let) vsebujejo več kot sto načinov uporabe Nima.

Ali so insekticidni produkti iz Nima varni za uporabo?

Nimovi produkti niso strupeni človeku in toplokrvnim živalim. Ne onesnažujejo okolja. Ni nobenih stranskih učinkov pri uporabi Nima kot insekticida.



In tudi jaz bi bil vesel če bi mi kdo povedal kje bi lahko dobil to rastlino (za malo denarja)
kiki
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 09 jun 2006, 12:52
Kraj: njiverce (štajerska)

Re: neemovo olje

OdgovorNapisal/-a Kajser » 07 jul 2011, 09:54

Pred časom sem kupil to olje in razredčeno pošprical ušivo -propadajočo vinogradniško breskev. Moram reči da je bil učinek takoj viden! Uši so zginile, bolni listi so si opomogli in cela breskev se je v hipu obrasla! Priporočam!
Tudi jaz bi imel takle drevešček če ga je že kdo uspel nabavit...
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk


Vrni se na Začimbne rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov