kLEMATIS - ŠE ENKRAT

Diskusija o vzpenjalkah in popenjalkah.
Campsis, Clematis, Hedera, Hydrangea, Lonicera, Wisteria, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

kLEMATIS - ŠE ENKRAT

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 13 feb 2008, 16:30

Ojla!

Imam vprašanje: kdaj, kam, kako naj zasadim klematis?
Lepo prosim za nasvete. Lansko leto sem si ga kupila nekje marca in ga posadila v lonec na dvorišču ( tako mi je rekla prodajalka - mislim,da ni imela ravno pojma o tem) .Imel je le nekaj cvetov, na jesen pa je čisto obubožal. Zelo si ga želim imeti.... Prosim za kakšen dober nasvet..In mogoče tudi kakšen namig,kje ga kupiti?

Hvala vnaprej.
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 04 okt 2006, 17:53

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 13 feb 2008, 17:59

Srobot se lepše razraste v dobri vrtni zemlji, ki mora biti globoko razrahljana ter dobro pognojena ( ilovnati vrtni zemlji dodaj malo šote). Globina in širina jame naj bo cca 45 cm. Dno jame posuj z dvema vedroma dobro uležanega hlevskega gnoja, na to dodaj 10 cm odkopane prsti zmešane s šoto. Koreninsko grudo nežno razpleti ter posadi v jamo tako, da bo vrh grude 10 cm pod robom jame. Prst dobro utrdi ( nežno pohodi) ter izdatno zalij. Srobot ima rad toplo sončno mesto, korenine pa na hladnem, zato tla nad koreninami zastri s plastjo šote ali komposta, lahko pa za senco poskrbiš z nekaj večjimi kamni. Med rastjo občasno dodajaj tudi tekoče gnojilo.
Najprimernejši čas sajenja je jesen. Je ovijalka in se ovija z listnimi peclji, zato pravočasno poskrbi za stabilno oporo ( povezane bambusove palice so OK). Glede rezi pa je odvisno kakšno vrsto srobota imaš.
Jaz imam Clematis Jackmanii, kjer stara rast vsako leto naravno odmre, zato zgodaj spomladi porežem vso mrtvo rast - do spodnje dvojice brstov ( cca 15 - 30 cm nad zemljo) in rastlina hitro požene nove poganjke izpod tal in tudi cveti na poganjkih istega leta. Cveti pa junij- julij in še enkrat septembra.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

kLEMATIS - ŠE ENKRAT

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 13 feb 2008, 19:16

Najlepša vam hvala za tako izdaten odgovor. Sem zelo vesela. Vseeno pa me nekaj zanima:
Če ga zdaj posadim - je prepozno?
Nadvse bi ga rada namreč letos imela...

Kakšne barve pa je ta vaš? In koliko je star? A se da mogoče dobit kakšne mladičke ali to pri klematisu ne gre?
Se opravičujem za tako zbrkljana vprašanja, a želja po tej ovijalki je res velika :)

Čav
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 04 okt 2006, 17:53

kLEMATIS - ŠE ENKRAT

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 13 feb 2008, 19:22

Še enktat jaz. Ravno sem kukala v vašem albumu - ste pa res pridni.
In v oči sta mi padli dve rožci: ficus elastica in hoya... Ti dve imam tudi sama.In me nekaj zanima: na kakšnem mestu v stanovanju ju imate? naj povem,da mi je hoya zrasla v ogromen lok - smo jo podprli, nato pa naenkrat ugotovim,da je vsa preperela- ravno včeraj sem jo morala odnesti ven- poskušala sem narediti podtaknjence, če bo uspelo- sem pa zelo žalostna ker ne vem zakaj je do tega prišlo. Ficus pa je lep, lepo dela, samo od časa do časa začne izgubljati liste - zakaj?

Lp še enkrat
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 04 okt 2006, 17:53

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 13 feb 2008, 19:56

Če se prav spomnim, sem Clematis Jackmanii kupila lani v prvi polovici aprila, ga posadila ter ga do maja zaščitila s kopreno pred morebitno zmrzaljo. Kupila sem ga pri Florini v Mariboru. Pognal mi je kakšnih šest do cca 2 m dolgih poganjkov in mi zacvetel konec junija/ začetku julija. Septembra je še malo pocvital. Ima temnovijolične relativno velike cvetove.
Žal sem ga morala jeseni ponovno presaditi, ker sem prav na tem delu vrta urejala trajnejšo gredo. Za 1/3 sem ga morala porezati ter ponovno posaditi.
Pred zmrzaljo sem ga zaščitila s smrečjem. Ko sem ga pred dnevi šla pogledat, sem videla, da ima že napete brste in, že prav tako težko kot jaz, čaka na pomlad. Odvečne sadike trenutno nimam.
Fikus elastica imam v pretežno svetli sobi, pri temperaturi cca 15°C, direktno sonce pa nanj ne posije. Lahko ti odstopim en potaknjenec.
Hoya carnosa je stara nekaj let (ne ta, ki je na sliki) in mi do sedaj še ni cvetela. Nimam pravega mesta zanjo. Rastla mi je v predsobi napeljana pod stropom. Prejšnji teden sem jo presadila v malo večji lonec ter poganjke razpeljala po opori. Svetlobe bo sedaj imela dovolj, le temperatura je v tem zimskem času morda malo prenizka. Upam na izboljšanje glede cvetenja. Ob presajanju sem odrezala tudi nekaj kosov poganjkov za potaknjence. Tudi za tebe bi se kakšen našel. Pošlji ZS!
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor


Vrni se na Vzpenjalke

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron