Zasaditev brežine

Vprašanja in nasveti za vzgojo trajnic.
Ameriški slamnik, Lilija, Astra, Dobra misel, Fuksija, Hermelika, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Zasaditev brežine

OdgovorNapisal/-a CvetkaMarjetka » 25 sep 2008, 10:53

Ob robu celotnega južnega in zahodnega dela parcele imamo brežino širine cca 3 m. Ker je košnja težavna, sva se odločila, da jo bova še v septembru :-) zasadila s pokrovnimi rastlinami. Odločila sva se za symphoricarpos 'Magic Berry', dodala bi tudi nekaj bršljana. Brežino bova izkoristila tudi za zasaditev nekaj dreves (Ginko, japonska češnja), čez kakšno leto pa še kakšen grmiček (finančno to letos ne bo več mogoče). Kako konkretno naj se lotiva zasaditve. Razmišljala sva o kokosovi preprogi. Ali morava pod preprogo/tkanino prekopati obstoječo travo+plevel ali je dovolj, če jo "v živo" pokosimo? Kokosova preproga se pritrdi z nekakšnimi klini? ALi jo je na robovih potrebno vkopat? Kako pa se v njo zasadijo trajnice? Ali menite da je sploh potrebna? Korozija zemlje ni težava, problem je v plevelu.

Prosim za vaše konkretne nasvete. Hvala in lep pozdrav.
CvetkaMarjetka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 25 sep 2008, 10:38

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 26 sep 2008, 21:50

Predvidevam, da si imela v mislih Erozijo in ne korozijo zemlje. No jaz bi vsekakor zasadila enega od plazečih brinov (Juniperus horizontalis). Poglej malo po netu. Tiste 3m pa globoko prekoplji, dobro razrahljaj zemljo in skrbno odstrani plevel. Tako boš imela dobro podlago za nove rastline, ki se bodo hitreje ukoreninile, lepše rastle in še s plevelom se ne boš morala ukvarjati, no vsaj nekaj časa ne. Za bodoči plevel pa lahko čez celotno površino napneš črno folijo in kjer so rastline narediš luknjico, podobno kot pri jagodah. Tako se ti ne bo sproti zasajal plevel in ko rastline pokrijejo vsa tla, lahko folijo odstraniš.
Tako in tako boš morala kopati luknje za nove rastline in ali ni vseeno, če tiste 3 m cele prekoplješ, zraven še odstraniš plevel, mogoče še malo pognojiš ali dodaš povrh malo boljše zemlje in vse skupaj na novo posadiš v lepo rahlo zemljico. Rastline ti bodo hvaležne.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 138
Pridružen: 17 dec 2007, 13:13
Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a CvetkaMarjetka » 27 sep 2008, 22:25

Ja seveda sem mislila na erozijo. Lapsus. Se opravičujem. Hvala za tvoje mnenje. Bom vzela na znanje.
CvetkaMarjetka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 25 sep 2008, 10:38

OdgovorNapisal/-a Nova » 29 sep 2008, 08:57

O podobni temi se je pisalo na strani http://www.rastline.com/viewtopic.php?t=5288
Nova
Guru
Guru
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 05 jan 2006, 10:34
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Trajnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost