orientalski telohi

Vprašanja in nasveti za vzgojo trajnic.
Ameriški slamnik, Lilija, Astra, Dobra misel, Fuksija, Hermelika, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

telohi

OdgovorNapisal/-a trajnice » 18 jan 2008, 19:52

Vidim, da naši forumovci v zimskih dneh ne 'sanjajo' več o zgodnji pomladi s telohi.
Meni pa fantazija ne da miru in si kar predstavljam nove in nove barvne vzorce v cvetovih hibridov, ki bodo zacveteli spomladi.
Nekdo je napisal, da je kupil enoletne sadike, ki so potem že kar cveteli. To je praktično nemogoče. Najbolj zgodaj menda telohi zacvetijo tretje leto po setvi, pa še takrat le najbolj močne sadike. Večina zacveti četrto ali peto leto po setvi. Če jih gojimo bolj v pomanjkanju hrane in vode, kar se pri vzgoji v lončkih rado zgodi, nekateri celo kasneje. Res pa jih lahko z bolj intenzivno vzgojo spodbudimo tudi k hitrejšemu cvetenju.

Za vse tiste, ki morda nimate veliko izkušenj z orientalskimi telohi, bi morda bilo dobro opozoriti, da je listje spomladi včasih kar v klavrnem stanju, ko odleze sneg ali se umiri suh mraz in primorska burja. Tako istočasno vidimo poškodovane stare liste in sveže rastoča cvetna stebla. Takrat je najbolje, da staro listje enostavno pri tleh odrežemo in naredimo prostor novi rasti.

Jožica
trajnice
Expert
Expert
 
Prispevkov: 116
Pridružen: 14 avg 2007, 16:25
Kraj: Vitovlje

OdgovorNapisal/-a zupka » 18 jan 2008, 20:07

O gospa Jožica, sanjamo, sanjamo. Ravno danes sem naredila inventuro okoli telohov. Obe sliki sta nastali danes. Na prvi sliki je navaden črni teloh prinešen iz Svete Ane nad Ribnico:
Slika
Drugi teloh pa je prišel iz gozdov v okolice Brežic:
Slika

Orientalski teloh pa je tudi ves v popkih. Popki so varno skriti za zelo lepim in zdravim listjem. Ker ne vem, kako se bo zima nadaljevali, sem jim pustila to naravno zaščito. Lep pozdrav
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

telohi

OdgovorNapisal/-a trajnice » 18 jan 2008, 20:22

Joj, Zupka, kako sem vesela Vaših slik! Krasne primerke imate in slike bodo forumce spodbudile k sanjarjenju v zimskih dneh.

Vaši telohi imajo mnogo boljše rastne pogoje, kot pri nas na Primorskem, kjer jim burja liste močno poškoduje. Pa tudi menjava temperatur toplo-hladno jim pri nas ni v prid.

Vaš teloh, ki je prišel iz okolice Brežic, je gotovo črnoškrlatni teloh (Helleborus atrorubens), ki je gene pustil tudi mnogim hibridom, ki jih gojijo naši evropski gojitelji telohov.

Ali se lahko priporočim za seme tega teloha? Pri nas se le počasi razrašča in mi vedno manjka semena. Z veseljem bi ga zamenjala za nekaj, kar bi Vas zanimalo iz našega izbora.

Se lahko javite na zasebno sporočilo?

Jožica
trajnice
Expert
Expert
 
Prispevkov: 116
Pridružen: 14 avg 2007, 16:25
Kraj: Vitovlje

Re: orientalski telohi

OdgovorNapisal/-a zupka » 26 jan 2008, 19:17

Ga Jožica

trajnice je napisal/-a:Ko bo odlezel sneg ali prenehal suh zimski mraz (na Primorskem), jim bomo porezali tiste liste, ki so preveč poškodovani, da bi bili še lepi. Tako bomo naredili prostor rastočim cvetnim steblom in malo kasneje novim listom.
Jožica Golob-Klančič
za Trajnice Golob-Klančič


Danes sem prebrala v reviji "Moj lepi vrt", da strokovnjaki svetujejo, da se v začetku februarja preventivno odreže telohu (helleborus) vse liste , tako da se prepreči, da bi teloh napadla črna pegavost. Ko ni listja, pridejo bolj do izraza cvetovi.

Pomisleke imam glede morebitnih neugodnih vremenskih razmer na cvetove, kateri niso več zaščiteni z listjem. Kajti trenutno so moji orientalski telohi skriti v goščavi zdravih listov.

Hvala lepa za vaše mnenje in lep pozdrav
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

telohi

OdgovorNapisal/-a trajnice » 26 jan 2008, 20:52

Zupka, Vašo skrb za popke telohov, če bi jim sedaj porezali vse stare liste, zlasti zdrave, delim z Vami.
Vsekakor mislim, da je sedaj kar precej prezgodaj, porezati vse liste, saj lahko nastopijo še hudi mrazovi in na Primorskem burja. Pred leti se je zgodilo, da so pri nas orientalski telohi že kar lepo cveteli, ko se je razdivjala burja in odprte cvetove in dobršen del že bolj razvitih popkov tako posmodila, da niso bili več lepi. Tisti popki (in tudi cela cvetna stebla), ki še niso bili razviti, so kasneje lepo zacveteli.
Morda nasvet velja za malo kasnejši čas ob upanju, da ne bo več hudega mraza in močne burje.
Kar se pa bolezni listja tiče, ta nasvet lahko upoštevamo, če se je v našem nasadu v prejšnjem letu ta bolezen pojavila. V tem slučaju z odstranjevanjem listja z bolezenskimi klicami (in sežigom, ne pa odlaganjem na kompost), lahko omejujemo razvoj bolezni.
Vsak nasvet je namreč težko precizirati tako, da bi bil vedno in povsod uporaben, čeprav je dober.

Tako je moje mnenje.

Jožica
trajnice
Expert
Expert
 
Prispevkov: 116
Pridružen: 14 avg 2007, 16:25
Kraj: Vitovlje

Rezanje listov

OdgovorNapisal/-a izi » 28 jan 2008, 09:09

Pozdravljeni,
o rezanju listov sem se že pred leti pogovarjal s prijateljem iz Nemčije, ki goji telohe. Rekel je, da je to praksa predvsem v Angliji zaradi milih zim in se rada pojavi črna pegavost. Ker so pri nas zime praviloma ostrejše, je za to bolezen manj pogojev. Jaz liste porežem zgodaj spomladi in še to samo tiste, ki so grdi, črni ali suhi.

LP
Iztok
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a skrf » 20 feb 2008, 20:24

V naravi blizu Save sem našla temnoškrlatni teloh in me zanima, če bi uspeval na Štajerskem? Presaditev najbrž ne bi bila primerna, zato me zanima kakšne izkušnje ste imeli s sejanjem. Lahko počakam, da odcvetijo in jih grem nabrat, kako pa dalje? Jih lahko posejem kar na prosto?

Aja, pri nas je bolj laporna zemlja, na prisojnem griču.

Hvala za odgovore :)
skrf
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 63
Pridružen: 05 jul 2005, 23:29

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 20 feb 2008, 21:10

po mojem pa ne bi smel biti problem s presaditvijo, saj tudi po štajerski rastejo telohi. Važno je le, da jim zagotoviš apnenčasta tla in senčno mesto in da se zemlja nikoli ne izsuši.

Tudi seješ jih lahko in to obvezno na prosto, ker semena telohov rabijo hladno obdobje. Poseješ jih, takoj ko semena dozorijo in skrbiš, da bo zemlja vedno vlažna. Naslednjo spomlad bi ti morali vzkliti. Cvet pa boš čakala kašne 3 leta, a se splača.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 138
Pridružen: 17 dec 2007, 13:13
Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a skrf » 16 apr 2009, 10:03

Preživel je eno leto po presaditvi, ampak letos ni cvetov.
skrf
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 63
Pridružen: 05 jul 2005, 23:29

teloh

OdgovorNapisal/-a trajnice » 07 jun 2009, 23:15

Teloh zaradi presaditve marsikdaj utrpi tolikšen šok, da potem včasih več let ne cveti. Zlasti, če smo ob presajanju naredili kakšno napako. Pa tudi sicer potrebuje precej časa, da se znova vraste.

Jožica
www.trajnice.com
trajnice
Expert
Expert
 
Prispevkov: 116
Pridružen: 14 avg 2007, 16:25
Kraj: Vitovlje

Prejšnja

Vrni se na Trajnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost