Močvirski hibiskus - Hibiscus coccineus

Vprašanja in nasveti za vzgojo trajnic.
Ameriški slamnik, Lilija, Astra, Dobra misel, Fuksija, Hermelika, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Močvirski hibiskus - Hibiscus coccineus

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 25 apr 2009, 20:18

V drugi temi je bilo govora o tej vrsti hibiskusa, pa sem malo pobrskala po nekaj spletnih straneh in izbrskala nekaj uporabnih podatkov.

Hibiscus coccineus - imenovan tudi Močvirski hibiskus - Swamp hibiscus; Škrlatni hibiskus; Škrlatno rožnati slez; itd.

Spada v družino Malvacae.
Je vitka, grmičasta zelnata trajnica, ki pozimi "umre" in ponovno vzkali spomladi. Rastlina ima lahko eno ali več stebel, višine do 1m (nekateri so zapisali do 2,1m). Cvetovi so veliki s petimi bleščečimi, škrlatnordečimi cvetnimi listi. Vsak traja le en dan, toda novi cvetovi se pojavljajo skozi vse poletje. Listi so dlanasto deljeni ter ošiljeni in nazobčani.

Naravno rastišče tega hibiskusa je močvirje, barje, jarki,... Rabi veliko svetlobe, najlepše pa cveti na "polnem soncu". Razmnožuje se s semeni in delitvijo korena. Semena je potrebno pred setvijo spraskati s pilo, da lažje vzkali. Sadike pa je najbolje posaditi zraven ribnika, potoka, v ozadje grede ali ga gojiti kot posodovko.

Je ena največjih in najlepših naravnih cvetic Severne Amerike. Zares jo lahko sprva zamenjamo s Cannabis-om, vendar se podobnost hitro konča, ko rastlina vzplamti s čudovitimi cvetovi pozno poleti.

Zanesljivo prezimi na prostem v klimatski coni 8-10 in kratkotrajno prenese celo od -5˙C do -10˙C (se opravičujem: zamenjala sem tipkovnico in sem ugotovila, da ne najdem znaka za stopinje). V Primorju bi ob dobri zimski zaščiti moral prezimiti zunaj.

Sicer pa ga na prosto damo v začetku maja: na gredo ali kot posodovko.
Poleti skrbimo za redno vlažnost zemlje, ki pa mora biti tudi dovolj prepustna, da ne pride do gnitja korenin. Potrebuje veliko hranil. Gnojimo na 14 dni s tekočim gnojilom ali od marca s počasi topnim gnojilom.

Jeseni porežemo samo odmrla stebla. Dokler so le-ta še zelena, jih ne smemo odrezati.

Če ga gojimo kot posodovko, prezimi na svetlem ali temnem mestu pri 10˙C (+/- 5˙C tolerance). Tudi pozimi moramo poskrbeti za (zelo) rahlo vlažnost prsti. Po cvetenju pa do naslednje pomladi ne smemo več gnojiti.

Če ga imamo v loncu, ga presadimo vsake 2 - 3 leta. Pri tem lahko rastlino delimo. Z velikostjo novega lonca pa ni treba pretiravati. Uporabiti je potrebno kvalitetno zemljo za posodovke, ki poskrbi za stabilnost rastline v njej in zračnost obenem.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

Vrni se na Trajnice

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost