Dipladeniji rumenijo listi

Vprašanja in nasveti za vzgojo trajnic.
Ameriški slamnik, Lilija, Astra, Dobra misel, Fuksija, Hermelika, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Dipladeniji rumenijo listi

OdgovorNapisal/-a lubika » 01 maj 2008, 13:52

Štirinajst dni nazaj sem kupila dve dipladeniji. Ko sem ju pripeljala domov, so jima začeli spodnji listi rumeneti in popki odpadati. Imam ju pa na okenski polici, kjer ni radiatorja. Kaj bi bilo to narobe? Tudi zalivam ju bore malo, saj naj nebi imela rada vode. Na pomoč!!!
lubika
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 10 maj 2007, 18:07
Kraj: Ivančna Gorica

dipladenije

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 30 jul 2008, 11:05

Prosim bolj izkušene za pomoč:
letos sem zasadila tri korita dipladenij. Lepo cvetijo in rastejo, ampak zdaj sem v dilemi, kaj storiti. Nekateri poganjki (podobno kot n.pr. pri voščenkah), so dolgi že do pol metra in nekako iščejo, kam zdaj. Ali naj jim postavim oporo, da bodo rastli navzgor, ali jih pustim, da se bodo prevesili, ko bodo pač prisiljeni v to. Niti ne vem, kakšne vrste so, jaz sem mislila, da ostanejo nekakšen grmiček, zdaj pa silijo dalje. Cvet je temnordeč, listje pa bleščeče temno zeleno. Pri nekom sem videla belo posajeno zunaj ob opori.
Kaj storiti ob koncu poletja? Prezimiti v zmerno toplem prostoru? Porezati, zalivati, ...? Hvala za vsak nasvet. Rada bi jih ohranila, ker so mi zelo lepa rastlina. LP
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 30 jul 2008, 11:58

stara postaja,

Dipladenia ali Mandevilla je plezalka in tako tudi ravnaš z njo. Torej rabi oporo. V času cvetenja in rasti (to je poleti) potrebuje veliko vode, vendar ne zastoja okoli korenin. Ni občutljiva na kakovost vode. Cvete od zgodnje spomladi, do prvega mraza. V zimskih vrtovih še dlje. Potrebuje tudi zelo hranilno šoto in v času cvetenja enkrat tedensko gnojenje. Ima sicer rada sonce, vendar je dobro, če se jo pri opoldanski pripeki umakne v senco. Prezimovanje je pri temperaturah okoli 5 do 10 stopinj in svetlo mesto. Če pa jo porežeš skoraj do korenin lahko prezimi tudi v temnem prostoru. Rezanje je koristno, ker ji vzpodbudiš nove poganjke in bujnejšo rast za naslednjo spomlad. Pozimi se Mandevilla ne gnoji in skromno zaliva. Ravno toliko, da je prst rahlo vlažna. Presaja se spomladi, po potrebi v malo večji lonec.


lubika,

koristna bi bila kakšna slika tvoje težave, sicer je pa Dipladenia rada poleti zunaj. Ima rada visoko zračno vlago, ki jo akumulira ponoči, seveda če je zunaj, preko listov. Problem nastane, če je v stanovanju, kjer je ponavadi nižja zračna vlaga. V stanovanju jo moraš večkrat rositi, sicer jo zelo rada napade pršica, kar tudi mislim, da je tvoj problem rumenih listov. Če zadeva hitro napreduje moraš takoj škropiti z akaricidom. Zelo dobre rezultate dosežeš s škropivom Vertimec in Demitan. Če pa so na listih bele majhne mušice imaš rastlinjakovega ščitkarja, kjer pa pomaga samo Confidor in to z večkratno ponovitvijo škropljenja v skladu z navodili na škropivu.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 138
Pridružen: 17 dec 2007, 13:13
Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 30 jul 2008, 13:47

Hvala, bom upoštevala!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

Re: Dipladeniji rumenijo listi

OdgovorNapisal/-a Verja » 24 maj 2012, 21:33

Tudi sama imam probleme z rumenimi listi pri Sandevilli. Pošpricala sem že s sprejem proti zajedalcevm, pa so listi začeli odpadati še bolj. Imam jo na zasteklenem balkonu v pol senci in jo zalivam 1x tedensko tudi z gnojilom Subrstral. Prosim za pomoč kaj bi še lahko bilo, da listi tako odpadajo?
Verja
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 24 maj 2012, 21:23


Vrni se na Trajnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron