Ameriška borovnica

Vprašanja in nasveti za vzgojo trajnic.
Ameriški slamnik, Lilija, Astra, Dobra misel, Fuksija, Hermelika, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Ameriška borovnica

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 01 nov 2003, 01:18

Ojla,

eden od vrhov Ameriške borovnice se mi je začel sušiti. :roll: Kaj bi to lahko bilo :?: Grm je sicer videti normalen, listi so lepo rdeči in nimajo podnajemnikov, veja ni nalomljena ali kako poškodovana, samo zgornjih 5 listov na njej je uvelih in vrh mehak. Ali naj obrežem? Obstaja kaka posebna bolezen (kot ene vrste Kap)?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

Re: Ameriška borovnica

OdgovorNapisal/-a Matej ´momiji´ » 22 nov 2003, 19:38

Ojla Klavdija!

Menim, da je bila povzročitelj, siva plesen. Najbolje bi bilo odrezati oboleli del ter ga sežgati, če ne, pa na pomlad poškropiti s kakim fungicidom. Najboljša preventiva proti tem pa je sprotno dodajanje kislega humusa obogatenega s hranilnimi elementi v pomladanskem ter jesenskem času; približno tako kot pri vseh acidofilnih rastlinah, s tem postane rastlina močnejša ter se lahko ubrani te nadloge.
Sicer pa am. borovnica ni tako zelo občutljiva na bolezni, tudi škodljivcev niti ne pozna, razen ptice rade pozobajo plodove do zadnjega!
Pa ne pozabi na poletno in zimsko zastiranje!

Bodi v rožcah:)
srečen celo življenje? postani vrtnar :)
Matej ´momiji´
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 20 nov 2003, 00:10
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 23 nov 2003, 00:44

Ojla,

da A. borovnica ni občutljiva sem bila prepričana do letos zato sem bila toliko bolj začudena, da se mi je začela "sušiti" po 5 letih, ko je zrasla iz grmička v grm. Jaz je nikoli nisem zastirala, pa je ravno tako preživela in lepo delala do letošnje jeseni. Vsako leto ji dosujem kislo zemljo (iz gozda), res pa sem letos kup zemlje, ki se je nabral pri njenih "nogah" rahlo razgrnila, saj je bil že previsok. A je možno, da je tako odreagirala zaradi poškodbe njenih korenin (ima jih zelo na površju in možno je da sem ji kako poškodovala)?
Ker je že nekaj časa odkar sem postavila vprašanje, sem sama porezala 2 vrha in eno celo staro vejo (že tako bi jo morala, da je grm bolj zračen). Skrbi me namreč, ker nisem namazala reze z smolo, vendar so se lepo zasušili (upam da se naknadno ne bo kaj pokazalo) in zaenkrat izgleda vse vredu. Hvala za odgovor, očitno se spoznaš na več področjih, zato se v bodoče še priporočam za tvojo pomoč:!:

PS:pri nas za ptiče nič ne ostane, še pes komaj pride na vrsto :lol: so tako slastne, da jih vsi sproti smukamo
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 10 mar 2007, 13:38

Sem si nabavil borovnico,in me zanima,če jo lahko grebeničim.Za dve nimam davol prostora,to bi pa lahko malo potegnil v dolžino.Hvala za odgovor.
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 28 jan 2007, 15:30


Vrni se na Trajnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost