Rastline, ki privabljajo ptice

Diskusija o enoletnicah.
Aster, Exacum, Gerbera, Impatiens, Pelargonium, Abutilon, ...

Moderatorji: dusanh, tomi, Moderatorji

Rastline, ki privabljajo ptice

OdgovorNapisal/-a Pepe » 20 apr 2007, 08:48

Ali ima kdo od vas kakšno izkušnjo z rastlinami, ki privabljajo ptice? Za sončnice vem, letos bom poizkusil s sirkom in prosom Pennisetum glaucum. Še kakšna ideja?
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 20 apr 2007, 10:36

evo, tole sem mimogrede prevedel iz neke spletne strani:

Oblikovanje okolja za ptice

Oblikovanje okolja vsebuje devet osnovnih načel:

HRANA:
Vsaka vrsta ptic potrebuje drugačno vrsto hrane, ki lahko variira glede na odraslost ptice in letnega časa. Naučite se prehranjevalnih navad ptic in temu primerno posadite ustrezna drevesa, grmičevje ali rože, ki bodo zagotavljali sadeže, jagode, zrna, semena, oreške ali nektar.

VODA:
Z dobrim virom vode lahko kar podvojite število ptičjih vrst v vašem vrtu. Žabja mlaka, vrtni ribnik ali ptičje kopeli bodo ptice s pridom uporabljale, še posebej če voda teče, kaplja, škropi ali se na kakršenkoli način giblje.

ZAVETJE:
Ptice potrebujejo prostor kamor se lahko skrijejo pred plenilci. Drevesa (posebej votla), grmičevje, visoka trava in ptičje hišice ponujajo odlično zavetje.

RAZNOLIKOST:
Najboljše okolje je takšno, ki vsebuje veliko različnih vrst rastlin, saj s tem povečamo spekter ptičjih vrst, ki se bodo ustavile pri nas.

ŠTIRJE LETNI ČASI:
Pomembno je, da pticam zagotovimo hrano in zavetje skozi celo leto. Posadite drevesa, grmičevje in rože, ki bodo zagotavljale hrano in zatočišče skozi celo leto.

POSTAVITEV:
Deli okolja morajo biti pravilno in enakomerno postavljeni. Kar pomislite na sunke vetra in snežne meteže (da bo vaš vrt varen pred hudim zimskim vremenom).

ZAŠČITA:
Ptice bi morale biti zaščitene pred nepotrebnimi nevarnostmi. Ko postavljate krmilnice in gnezdišča pomislite na njihovo dostopnost plenilcem.
Pobarvana okna (vitraži) so lahko smrtna past za ptice. Vertikalne vrvi na zunanji strani oken in razmaknjene 10 cm lahko preprečijo ta problem.
Pozorni morate biti tudi na vrsto pesticidov in herbicidov, ki jih uporabljate na vrtu. Uporabljajte jih samo ko je to nujno potrebno in zraven strikno upoštevajte navodila.

OBMOČJE RASTI:
Ko izbirate rastline za vaš vrt pazite na okolje, kakršnega zahteva rastlina. Prepričajte se, da rastline, ki jih boste sadili lahko prezimijo tudi v vašem okolju.

ZEMLJA IN TOPOGRAFIJA:
Posvetujte se glede vaše zemlje v lokalnem vrtnarskem centru ali kakšni drugi ustanovi, ki vam bo glede na vzorec zemlje lahko svetovala, kakšne rastline so najbolj primerne za vaš vrt.


povzetek: ne gre samo za rastline, ki jih moraš posaditi, če želiš privlačiti ptice, ampak tudi kako jih boš postavil v okolje in kako boš to okolje tudi dodatno izboljšal.


tule pa imaš še nekaj linkov:

Klik!
Klik!
Klik!
Klik!
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a Pepe » 20 apr 2007, 11:41

Hvala, ampak po internetu brskati znam tudi sam. Zanimajo me predvsem osebne izkušnje.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a muha » 20 apr 2007, 15:45

Osebna izkušnja je pa takale: ko smo pričeli graditi v novo nastajajočem naselju, ptic skoraj ni bilo videti ali slišati. Sčasoma, ko se je okolje umirjalo in rastla drevesa in grmovnice, se je količina ptic povečevala. Najbolj pa se je opazilo naraščanje števila potem, ko smo postavili zimske krmilnice in poletna napajališča. Zadržujejo se radi v visokih drevesih, gnezdijo pa v višjih živih mejah (smreka, gaber, forzicija ...)
Po dvajsetih letih se letos prvič oglaša tudi velika sinica, doslej so bile prisotne le male (gozdne) siničke, zdaj, ko so izkrčili gozd pa te prihajajo samo še pozimi v krmilnice. Povzeto lahko rečem, da ptice rabijo gostejše grmovje, malce miru pa vodo in hrano. Domače živali jih ne motijo - mačkam se znajo izogibati, okrog psov pa mirno skakljajo in pobirajo dlake za gnezda :wink: :wink: .
Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a mitnica » 28 maj 2007, 19:41

Čeprav vrabci niso ne vem kako zaželjeni pa vseeno. pri nas so nori na majaron v vrtu tako da ga moramo vsako leto zaščititi z mrežo.
mitnica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 25 maj 2007, 21:13

OdgovorNapisal/-a nezza » 28 maj 2007, 19:56

izbor drevnine za avikulturni pas je sledeč:

alnus incana
cornus mas, sanguinea
corylus avellana
cotoneaster integerrima
larix decidua
oystria carpinifolia
picea abies
prunus avium, padus, spinosa
pyrus malus
ribes nigrum
ribes uva-crispa
rubus fruticosus
sambucus nigra
sorbus aria, aucuparia, terminalis
taxus baccata

vse naštete vrste pticam omogočajo gnezdenje in jim nudijo hrano.da bi naredili pas rastlin k bi privabila ptice moramo saditi visoka drevesa (cca 5 v vrsti), ki jim sledi cca 3 nizja drevesa itd...pod drevesi sadimo grmovnice.
cherry blossom girl
nezza
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 21 maj 2007, 16:02
Kraj: kp/lj

OdgovorNapisal/-a tinko » 28 maj 2007, 21:49

Najprej replika: HellHavoc je verjetno podal svoje pridobljene izkušnje, saj se ni že pameten rodil. Te izkušnje, ali, če hočete, teorijo, si je nekje nabral. Če poda še vire, ni nič narobe. Muha je to podkrepila še z osebnim udejstvovanjem pri vzpostavljanju ravnovesja po grobrem posegu v naravo (graditev naselja). Nezza pa našteje še nekaj drevnin, ki ne smejo manjkati (avikulturni pas, po lovsko tudi remize), kjer najdejo varnost , hrano, možnost poleganja ali valjenja ralične živali (ptice, plazilci, sesalci; obnovi se tudi flora). Cel niz dopoljnjujočih pozitivnih posegov v naravo, pripelje (med drugim) tudi ptice bliže našim domovom. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper


Vrni se na Enoletnice

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron