Tilancije 2 del

Tillandsie ali divje orhideje so tropske rastline, ki za svojo rast potrebujejo samo zračno vlago.
Bulbosa, Caput-Medusae, Ionantha, Juncea, Sphaerocephala, Streptophylla, Usneoides, Xerographica, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Tilancije 2 del

OdgovorNapisal/-a dusanh » 09 apr 2018, 18:08

Tilancije 2 del 10.4.2018
V preteklih letih je bilo pri nas veliko tilancij iz uvoza, Holandije in Nemčije. Običajno so to bili aranžmaji na pluti, lubju in kamnu.Pri množični produkciji takih aranžmajev ni časa za pazljivost temveč je bistvena hitrost. Na podlage so bile lepljene z vročim lepilom pri temperaturi 200-220 stopinj C.Lepilo se nanese na steblo tilancije in nato takoj prilepi na podlago kjer se takoj strdi in poznejši popravki niso potrebni.Pri tem se zaradi visoke temperature poškoduje spodnji del stebla s katerim je rastlina prilepljena na podlago. Tako je že od samega začetka tilancija bila obsojena na propad, kar se je zgodilo tekom nekaj mesecev. Razočaranje kupcev je seveda bilo veliko in prenehali so z nakupi aranžmajev. Pri tem moramo upoštevati tudi miselnost zahodnih trgovcev, ki temelji na hitrem propadanju rastlin, da se nato kupi nove. Ko sem jim razlagal, da v Sloveniji pišemo navodila o vzgoji, so bili izredno začudeni češ kdo bo pa znova kupoval rastline, če jih lahko sam vzgaja.V njihovem mesečnem gospodinjskem proračunu je rezervirano od 100 do 150 evrov, ki so namenjeni za nakup različnih okrasnih rastlin. Povsem normalno je, da rastlina propade saj potem kupijo novo na drugem aranžmaju.
Pri nas se rastline na podlago lepijo z nizkotemperaturnim lepilom, pri čemer se lepilo nanese na podlago in čez nekaj trenutkov, ko se ohladi, se naj prilepi tilancija. Pri tem je potrebno rastlino držati toliko časa da se lepilo popolnoma ohladi in strdi, kar bistveno zavleče trajanje postopka.Uporaben je samo pri majnših količinah aranžmajev.Je počasnejši, rastlina pa pri tem ni poškodovana. Na dekorativna stebla jih lahko tudi privežemo z drobnimi trakovi , elastiko, sukancem, kar odstranimo, ko rastlina požene koreninice in se sama oprime podlage.
Vsak si lahko sam omisli primerno podlago ali dekorativno deblo, kupi samo rastline in jih na zgoraj omenjen način montira sam.
V ponudbi imamo: http://www.eksotika.si/redna-prodaja/tilancije.html
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Tilancije

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost